keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
© Tuffi Films / Uwa Iduozee

Elokuvassa pureudutaan sen päähenkilöiden Lennin ja Kiiran kautta 2010-luvun nuorten elämään ja aikuistumiseen itähelsinkiläisessä lähiössä. Joukkoon kuulumisen ja kuulumattomuuden teemat nousevat esiin päähenkilöiden etsiessä paikkaansa erilaisten sosiaalisten ryhmien välimaastossa. Kun Kiira yllättäen tulee raskaaksi ja nuoret päättävät yhdessä pitää lapsen, luo tilanne uudenlaisia jännitteitä päähenkilöiden ja heidän sosiaalisen ympäristönsä välille. Samaan aikaan Lenni tutustuu naapurustossa asuvaan Janneen, jonka yhteydet uusnatsiryhmään selkenevät pikkuhiljaa elokuvan edetessä. Lennin äiti Satu puolestaan osoittaa avoimen rasistiseksi puheeksi yltyvää katkeruutta naapurissa asuvaa somaliperhettä kohtaan. Sekä Lennin että Kiiran perheiden äidit kamppailevat jaksaakseen pyörittää yksinhuoltajan arkea, ja aikaa ja energiaa lasten kuuntelemiseen ja huomioimiseen jää hyvin vähän.

1. Millaisia sosiaalisia ryhmiä Lennin ja Kiiran elämässä on? Millaisina nämä ryhmät kuvataan? Tehkää ajatuskartta elokuvassa esiintyvistä ryhmistä ja niiden välisistä suhteista.

2. Millainen päähenkilöiden asema heidän sosiaalisissa ryhmissään on? Millaisia muutoksia Kiiran raskaus aiheuttaa nuorten sosiaalisessa elämässä?

3. Mistä ymmärtämättömyys ja viha ryhmien ja yksittäisten ihmisten välillä vaikuttaa johtuvan elokuvassa?

4. Millaisia ymmärryksen ja lempeyden osoituksia elokuvaan sisältyy?

Elokuvan loppupuolella Lennin naapuri ajaa tämän rikotulla taksillaan sairaalaan Kiiran luokse. Sairaalan pihassa Lenni empii sisälle menemistä epäillen, että hän ”ei osaa”, johon mies toteaa lempeästi: ”Ei kukaan osaa”. Tämän jälkeen Lenni kävelee sisään sairaalaan, ja laulaa Kiiralle ja vastasyntyneelle lapselle Pieni tytön tylleröinen -lastenlaulun.

5. Millainen tunnelma taksilla-ajokohtauksessa on? Millaisia ääneen sanomattomia ajatuksia kohtauksessa voisi kuulla?

6. Miten tulkitsette repliikin ”Ei kukaan osaa”? Millaisia mielikuvia se herättää? Miksi elokuvaan on kirjoitettu juuri tällainen repliikki, eikä vaikkapa ”Hyvin se menee!” tai ”Sun pitää vaan yrittää kovemmin”?