keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
© Tuffi Films / Uwa Iduozee

Miljöön ja tilan kuvaus

Elokuva on kuvattu Itä-Helsingin lähiöissä, ja miljöö on elokuvassa voimakkaasti läsnä. Keskeisiä tapahtumapaikkoja ovat muun muassa rappukäytävät, kerrostaloasunnot, ostarit ja kerrostalojen reunustamat kadut. Miljöön voikin ajatella olevan elokuvan tarinaa kannatteleva elementtien joukko.

1. Millainen elokuvan miljöö on?

2. Millainen tunnelma välittyy kerrostalorykelmien, ostareiden ja rappukäytävien kuvauksesta?

3. Miten elokuvan tunnelma ja sanoma muuttuisivat, jos tarina sijoittuisi vaikkapa lappilaiseen pikkukylään tai saaristoon?

4. Millaisia neuvotteluja ja konflikteja tiloihin ja niiden jakamiseen liittyy elokuvassa?

Lenni ja Kiira asuvat molemmat kerrostaloasunnoissa yksinhuoltajaäitien kanssa. Kiiran kotona arkea rytmittää pienemmistä sisaruksista huolehtiminen. Uudesta yhteisestä kodista haaveillessaan Kiira toteaa, että hän haluaa uuden kodin olevan tyylikäs, toisin kuin hänen nykyinen kotinsa.

5. Millaisina Lennin ja Kiiran kodit kuvataan? Millainen tunnelma kodeissa vallitsee?

6. Mitä halu muuttaa omaan kotiin voisi kuvastaa? Minkälaisia tunteita siihen liittyy elokuvassa?

7. Oma tila -kirjoitusharjoitus

Kuvaile tilaa tai paikkaa, jossa sinulla on hyvä ja turvallinen olo. Miltä ympärilläsi näyttää? Mitä tilassa tai paikassa on? Onko tilassa ihmisiä tai muita olentoja? Kuuluuko tilassa ääniä vai onko siellä hiljaista?

Värit ja valaistus

Elokuvan värimaailma vaihtelee pinkin sävyttämistä tanssikohtauksista harmaankeltaiseen kamppailusalin maailmaan ja bilekohtauksen neonväriloistoon. Värit ja valaistus rakentavat kohtauksiin hyvin erilaisia tunnelmia.

8. Millaisia värimaailmoja muistatte elokuvasta? Jäikö jokin tietty väri mieleen?

9. Millaiset värit korostuvat kohtauksissa, joissa esiintyy feminiinisiä henkilöhahmoja? Entä maskuliinisia?

10. Millaisissa kohtauksissa elokuvassa on käytetty kirkasta valaistusta? Entä millaiset kohtaukset sijoittuvat hämäriin ja pimeisiin tiloihin? Millaisia tunnelmia valaistukset luovat?

11. Millä tavalla elokuva muuttuisi, jos se olisi värielokuvan sijaan mustavalkoinen?

12. Tehtävä: Kuvankäsittely ja tunnelman muutokset

Etsikää tietoa elokuvien värimäärittelystä. Mitä värimäärittely tarkoittaa ja miten se vaikuttaa elokuvan lopulliseen ilmeeseen? Tehkää tämän jälkeen kuvankäsittelyharjoitus, jossa yhdestä kuvasta tehdään kolme eri versiota esimerkiksi kontrastia, terävyyttä, valoisuusastetta ja sävyä muuttamalla. Pohtikaa, millä tavalla käsittely vaikuttaa kuvien tunnelmaan.

Symbolit

Elokuvassa on kohtauksia, joissa jokin esine on kohosteisessa roolissa visuaalisesti ja kerronnallisesti. Sängyn päälle ripustettava verkkomainen verho on esillä useassa kohtauksessa: Lennin ja Kiiran ensimmäinen iso riita puhkeaa verhosta keskusteltaessa, sen välityksellä tehdään sovinto, ja se laskeutuu hentona ja suojaavana Kiiran ja Lennin ylle heidän harrastaessaan seksiä ja maatessaan vierekkäin sängyssä. Lopulta Lenni rikkoo verhon suutuspäissään Kiiran jätettyä hänet. Vauvan pinnasänky on myös omanlaisensa symboli viimeisillään raskaana olevan Kiiran raahatessa sänkyä raivoissaan ja itkuisena pitkin Vuosaaren katuja. Myös pään ajaminen kaljuksi on elokuvassa vahva visuaalinen symboli.

13. Miksi Kiira ja Lenni alkavat riidellä verhon ostamisesta? Mitä verho voisi symboloida riitatilanteessa? Mitä verho voisi symboloida Lennin ja Kiiran tehtyä sovinnon? Millainen tila verhon sisälle syntyy? Mitä jää ulkopuolelle?

14. Mitä pinnasänky symboloi elokuvassa? Millaisia tunteita siihen liittyy?

15. Mitä pään ajaminen kaljuksi symboloi elokuvassa? Millaisessa tilanteessa se tapahtuu? Mitä siitä seuraa?

16. Mitkä muut esineet tai asiat elokuvasta jäivät mieleen? Miten tulkitsette niiden merkityksen?

Intertekstuaalisuus

Elokuvasta löytyy ainakin kaksi selkeää intertekstuaalista viittausta. Mikäli intertekstuaalisuus on uusi käsite, tutustukaa käsitteeseen esimerkiksi Tieteen termipankin avulla.

Pieni tytön tylleröinen

  • Millaisessa kohtauksessa laulu Pieni tytön tylleröinen kuullaan elokuvassa? Millainen tunnelma kohtauksessa on?
  • Etsikää alkuperäinen teksti, ja miettikää sen suhdetta elokuvaan. Onko elokuvan ja lastenlaulun tarinoissa jotakin samankaltaista? Entä mikä niitä erottaa?
  • Pohtikaa, miksi juuri tämä kappale on valittu elokuvaan. Mitä laulu voisi kuvastaa elokuvassa?

Hölmö nuori sydän

  • Millainen intertekstuaalinen viittaus elokuvan nimeen sisältyy?
  • Etsikää alkuperäinen teksti, ja miettikää sen suhdetta elokuvaan. Onko elokuvaan ja J. Karjalaisen kappaleeseen sisältyvissä tarinoissa jotakin samanlaista? Entä mikä niitä erottaa?
  • Millaisia ennakkoajatuksia elokuvan nimi saattaa herättää katsojassa? Miksi nuoruus ja hölmöys liitetään yhteen elokuvan nimessä? Millaista hölmöyttä nuoret edustavat elokuvassa? Entä aikuiset? Entä millaista viisautta nuoret osoittavat? Entä aikuiset?