keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Heathcliff tuodaan nuorena poikana Liverpoolin kaduilta taloon, joka sijaitsee karulla seudulla Yorkshiren nummilla Englannissa. 1800-luvun Englanti on tiukasti luokkayhteiskunta, jossa jokaisen paikka määrittyy pääasiassa hänen kotitaustansa mukaan. Isä Earnshawn päätös ottaa Heathcliff perheen jäseneksi on poikkeuksellinen.

1. Kristinusko ja vähempiosaisten auttaminen

Miksi perheen isä tuo muukalaisen perheeseen? Hän sanoo, että niin tekee kunnon kristitty, mitä hän sillä tarkoittaa? Kristinuskoon liittyy monenlaisia tapoja, ohjeita, sääntöjä ja käskyjä:

 • ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.” (Matt. 7:12)
 • Älä tee toiselle vääryyttä äläkä ota mitään väkisin.
 • Älä pilaile kuuron kustannuksella äläkä pane estettä sokean tielle.
 • Älkää oikeutta jakaessanne tehkö vääryyttä. Älä ole puolueellinen köyhän hyväksi, mutta älä myöskään suosi mahtavaa, vaan ole lähimmäisesi tuomarina oikeudenmukainen.
 • Älkää harjoittako ennustamista tai noituutta.
 • Nouse harmaapään edessä, anna arvo vanhukselle
 • Kun maahanne tulee muukalaisia asumaan keskuudessanne, älkää sortako heitä. Kohdelkaa joukossanne asuvia siirtolaisia ikään kuin he olisivat heimolaisianne ja rakastakaa heitä kuin itseänne, sillä te olette itsekin olleet muukalaisina Egyptissä. (3. Moos. 19)

Raamatun vanhan testamentin kymmenen käskyä(2 Moos. 20:2-17; 5 Moos. 5:6-21):

 1. Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.
 2. Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä.
 3. Pyhitä lepopäivä.
 4. Kunnioita isääsi ja äitiäsi.
 5. Älä tapa.
 6. Älä tee aviorikosta.
 7. Älä varasta.
 8. Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.
 9. Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta.
 10. Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.

TEHTÄVÄ: Kirjoita kirje, jossa asetut perheen isän asemaan. Olet juuri tuonut pojan matkaltasi ja sinun pitäisi sopia kylän papin kanssa kastajaisista ja perustella pojan ottamista kasvatiksi ja hänen liittymistään seurakuntaan. Käytä kirjeessä perustelujen apuna edellä esitettyjä raamatun ohjeita ja käskyjä.

2. Hindleyn ja Cathyn erilaiset tavat suhtautua Heathcliffiin

Hindley ei koskaan hyväksy Heathcliffiä tasavertaisena ihmisenä. Hän pahoinpitelee poikaa isältään salassa, kunnes isän kuoltua nousee talon isännäksi ja asettaa Heathcliffin palvelijan asemaan. Cathy puolestaan kohtelee häntä veljenään ja rakastuu Heathcliffiin.

TEHTÄVÄ: Käsikirjoita parin kanssa 2-5 minuutin dialogi, jossa Hindley ja Cathy väittelevät Heathcliffin asemasta perheessä. Esittäkää valmis kohtaus koko ryhmälle.

3. Erilaisuus ja eriarvoisuus rakkauden esteenä

Luokkayhteiskunnassa yleistä oli, että tiettyyn asemaan synnyttiin ja siinä pystyttiin. Tässä mielessä Heathcliffin yhteiskunnallinen asema oli hyvin poikkeuksellinen. Vaikka hän onnistui nousemaan yhteiskuntaluokan alakastista talolliseksi, hän ei kuitenkaan saanut Cathya. Cathy viihtyy lapsena Heathcliffin seurassa, mutta aikuistuessaan luonnonlapsimaisuus alkaa kadota ja hän alkaa viettää yhteiskunnan silmissä soveliaampaa elämää. Cathy tunnustaa Nellylle, ettei voi naida Heathcliffiä, koska hän häpäisisi itsensä ja perheensä naimalla palvelijan.

TEHTÄVÄ: Kirjoita Heathcliffin ja Cathyn erilaisuudesta pohdiskeleva kirjoitus (n. 2 sivua). Käsittele erilaisuutta monipuolisesti tarkastellen molempien keskinäistä erilaisuutta ja erilaisuutta verrattuna elokuvassa kuvattuun yhteiskuntaan.

4. Unelma kahleettomasta elämästä

Heathcliff ja Cathy viihtyvät nummella luonnon keskellä. Sinne he pakenevat arkea ja siellä he unohtavat huolensa. Heidän käytöksensä on kuitenkin epäsoveliasta ja heidän odotettaisiin ennemmin tekevän työtä.

TEHTÄVÄ: Pohdi, mitä sellaista sinä teet tai haluaisit tehdä, mitä jotkut toiset saattavat paheksua tai pitää kummallisena Kuvaile omaa turva- tai unelmiesi paikka. Voit myös piirtää siitä kuvan.