keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Elokuvassa luonto ja sen kuvaus ovat tärkeässä roolissa. Nummet ja sen eläimet ja kasvit ovat kuin yksi elokuvan henkilöhahmoista. Ne kantavat myös symbolisia merkityksiä mukanaan.

Symboli määritellään esimerkiksi seuraavasti:

”Yleisesti tunnettu merkki, tunnusmerkki, joka esittää tai edustaa muuta kuin itseään; vertauskuva, jolla havainnollistetaan abstrakti ajatus tai aate. — Valtaosa symboleista on sovinnaistunut: useimmille ruusu symboloi kauneutta tai nuoruutta, lilja puhtautta, risti kristinuskoa, hakaristi natsismia, sirppi ja vasara kommunismia jne. — Symboli tallettaa merkitystä ja kiteyttää paljon informaatiota pieneen tilaan.” (Yrjö Hosiaisluoma: Kirjallisuuden sanakirja, WSOY)

1. Eläimet symboleina

Varsinkin eläimillä on elokuvassa myös symbolisia merkityksiä. Eläimiä, joilla voidaan ajatella olevan elokuvassa myös symbolista merkitystä:

  • linnut (vapaat ja häkkilintu)
  • päivä- ja yöperhoset
  • hevonen
  • koppakuoriainen

TEHTÄVÄ: Valitse eläinsymboleista yksi ja etsi tietoa eläimen symbolisista merkityksistä. Mieti, mitä eläin elokuvassa symboloi (vaihtoehtoisia tulkintoja voi olla useita). Tee tietosanakirjamainen esitys, jossa selität valitsemasi eläimen symbolista merkitystä elokuvassa.

TEHTÄVÄ: Etsi tietoa töyhtöhyypästä. Mieti, miksi töyhtöhyyppä on Cathyn lempilintu. Tee PowerPoint- tms. esitys töyhtöhyypästä ja selvitä esityksessä tulkintasi Cathyn viehtymyksestä töyhtöhyyppään.

2. Eläinten asema ja niihin kohdistuva väkivalta

Elokuvassa on paljon hyvinkin arkipäiväisesti kuvattua väkivaltaa, joka kohdistuu sekä eläimiin että ihmisiin. Myös syntymä, elämä ja kuolema kuvataan arkipäiväisesti.

Monille nykyajan ihmisille suhde eläimiin on ensisijaisesti suhde lemmikkieläimeen. 1800-luvulla lemmikkieläimet olivat harvinaisia. Elokuvassakin oikeastaan vain Lintonien kartanossa oleva häkkilintu on lemmikkieläin.

Hevoset ja koirat ovat elokuvassa hyöty- eli kotieläimiä, eivät lemmikkieläimiä. Lisäksi riista on tärkeä osa ravintoa.

TEHTÄVÄ: Mieti, miten käsityksesi villieläimistä, kotieläimistä ja lemmikkieläimistä eroavat toisistaan. Kirjoita kolme erilaista kuvausta jostakin eläimestä, esimerkiksi hevosesta: 1) lemmikkieläin, 2) kotieläin ja 3) villieläin.

TEHTÄVÄ: Mieti, miten elokuvan henkilöhahmot suhtautuvat eläimiin. Listaa myönteiset ja kielteiset asiat ja mieti mahdollisia syitä ja selityksiä henkilöhahmojen suhtautumisen ja käyttäytymiseen.