keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Humiseva harju -elokuvassa on vahvasti läsnä kuolema, joka ei tee eroa eläinten ja ihmisten välillä. Kuoleman arkipäiväisyys on nykyihmiselle vierasta ja elokuvan suorasukainen tapa käsitellä sitä voi hätkähdyttää ja hämmästyttää.

1. Runo kuoleman tulkkina

Tutustu Heidi Liehun runoihin Electric Verses – Sähköiset säkeet runotietokannassa: http://www.electricverses.net/sakeet.php?poet=18&poem=500&language=1

Valitse sieltä yksi sinua puhutteleva Liehun runo.

TEHTÄVÄ: Kirjoita lyhyt pohtiva teksti, jossa vertailet valitsemaasi runoa elokuvaan. Miten runon ja elokuvan maailma eroavat toisistaan? Mitä yhteistä niillä on?

TEHTÄVÄ: Kirjoita oma elokuvan innoittama kuolema-aiheinen runo.

2. Eläimet ravintona

Elokuvassa esiintyy eläinten teurastamista. Ajalle tyypilliseen tapaan ravinnoksi pyydystetyt tai kasvatetut eläimet teurastettiin kotona, jotta liha voitaisiin hyödyntää tuoreena. Pakastimia tai jääkaappeja ei ollut ja eläimen tappaminen ravinnoksi kuului arkeen. Tapa poikkeaa kovasti nykypäivän kaupanhyllyistä, jotka ovat täynnä valmispakattuja lihoja. Nykyään harva näkee eläimen vaiheet metsästä/laitumelta ruokapöytään.

TEHTÄVÄ: Pohdi, miksi eläinten tappaminen ravinnoksi on perusteltua ja miksi se ei ole. Kirjoita viisi väittämää asian puolesta ja toiset viisi asiaa vastaan. Vertaile väittämiä parin kanssa ja perustele näkemyksesi.

3. Heathcliff ja elämänhalun menetys

Cathyn kuoltua Heathcliff menettää elämänsä tärkeimmän ihmisen ja myös syyn elää. Toisaalta Heathcliff on myös katkera Cathyn tekemistä valinnoista.

TEHTÄVÄ: Kirjoita kuvitteellinen Heathcliffin itsemurhaviesti, jonka hän jättäisi jälkeensä, jos tappaisi itsensä. Viesti voi sisältää vain yhden lauseen tai olla pitempi kuvaus Cathyn jättämästä tyhjyydestä.

4. Kun Cathy tietää kuolevansa

Myöskään Cathy ei yltäkylläisestä elämästään huolimatta ole onnellinen, eikä hän kykene unohtamaan Heathcliffiä. Millaisen kirjeen Cathy kirjoittaisi kuolinvuoteellaan Heathcliffille?

TEHTÄVÄ: Eläydy Cathyksi, joka tietää kuolevansa. Mitä sanottavaa hänellä on Heathcliffille? Kirjoita jäähyväiskirje.