keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Maa: Suomi 

Vuosi: 2001 

Kesto: 63 min. 

Teemat: ystävyys, yhteistyö, riidat ja sopiminen, kierrätys, luonto, talvi, lavastus

Synopsis: Turilas ja Jäärä on nukkeanimaatio ötökkäystävyksistä, jotka ruoanhakuretkillään keksivät käyttötarkoituksia löytämilleen tavaroille.

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu esi-ja alkuopetukseen. Oppimateriaalin on tehnyt luokanopettaja Tuula Niiniranta ja tuottanut Koulukino.

Kesken aamupuuhailun Jäärä kuulee ulkoa outoa surinaa ja hihkuntaa. Hän tarkistaa kaukoputkellaan, mitä kummaa oikein on tapahtumassa. Samassa joku lentävä otus näyttää putoavan korkeuksista ja lähestyy lähestymistään. Pian se humpsahtaa Jäärän kodin katon läpi suoraan hänen petiinsä. Vieras on Turilas, joka pian asettuu Jäärän luo taloksi ja siitä päivästä alkaa heidän ystävyytensä.

Jäärä on puuhakas ja nokkela keksijä, kun taas Turilas on hyväntuulinen herkkusuu. Yhdessä he ajelevat ympäriinsä tandem-menopelillään ja joutuvat jännittäviin seikkailuihin etsiessään ruokaa. Välillä he sattuvat löytämään ihmisten keksimiä ja hylkäämiä esineitä, joille kehittelevät ja keksivät uusia käyttötarkoituksia eli kierrättävät tehokkaasti, kuten turilaat ja jäärät tekevät luonnossakin.

Turilas ja Jäärä -elokuvan tarinat sisältävät selkeitä opetuksia, joissa korostuu yhteisöllisyyden merkitys sekä toisten ja luonnon huomioon ottaminen. Itsekkyys ja ylimielisyys johtavat riitoihin ja muihin hankaluuksiin, mutta monet asiat ovat kuitenkin lopulta korjattavissa.

1. Turilas ja Jäärä -laulu

Etsikää Turilas ja Jäärä -laulusta rimmaavat sanat. Keksikää lisää rimmaavia sanapareja tai sanaketjuja, kuten raita-saita tai kuu-luu-suu-muu.

Jos hiljaa olet hetken aikaa,
 saatat kuulla metsän taikaa.

Alla ruohikon ja sienten, maailma on pienen pienten;

perhosten ja pörriäisten,
 matojen ja mönkiäisten.

Mitä puuhaa koloissansa 
villi ötököiden kansa?

Touhuissansa ahertelee
, mansikoita maiskuttelee.

Siellä kannon kolossa myös
 Turilas ja Jäärä

Kekseliäät ystävykset
 Turilas ja Jäärä.(Sanat: Ismo Virtanen, 
Reijo Karvonen, 
Liisa Helminen
, Hanna Hemilä
)

2. Animaatio

Turilas ja Jäärä on nukke-, vaha- ja pikkuesineanimaatio. Ne tehdään usein stop motion -tekniikalla, jossa luodaan liikkeen illuusio tekemällä nuken asentoon pieniä muutoksia, jotka sitten kuvataan. Valmiissa tallenteessa nopeasti vaihtuvat, peräkkäiset kuvat luovat illuusion liikkeestä. Nukkeanimaatiossa käytettävien nukkejen sisällä on yleensä jonkinlainen tukiranka, joka pitää nuken asennossaan. Tukiranka voidaan valmistaa joko alumiinilangasta tai metallisena nivelluurankona.

Aiemmin nukkeanimaatio kuvattiin tarkoitukseen muokatulla elokuvakameralla filmille. Juho Gartz määritteli animaation vuonna 1975 näin: "Animaatio, eli elävöittäminen, tarkoittaa ruutu ruudulta luotua elokuvaa, jossa piirroshahmo, valokuva, nukke tai vaikkapa jokin esine on saatu liikkumaan halutulla tavalla, elämään lopullisella filmillä sellaista elämää, jonka sen tekijä on sille säätänyt. Tämä luominen tapahtuu useimmiten kameran avulla, mahdollista on myös animoitavien asioiden piirtäminen tai raaputtelu suoraan filmin kalvolle." Nykyisin nukkeanimaatio kuvataan usein digitaalitekniikalla – esimerkiksi digitaalisella järjestelmäkameralla – sen edullisuuden tähden.

a. Mitä animaatio tarkoittaa? Mitä animaatioelokuvia tiedätte tai olette nähneet? Keskustelkaa!

b. Turilas ja Jäärä on stop motion -animaatio. Mitä muita animaatiolajeja tiedätte? (Esim. piirrosanimaatio, tietokoneanimaatio, pala-animaatio.)

3. Hyönteisten maailmasta

a. Ketkä ovat pääosassa Turilas ja Jäärä -elokuvassa? Kumpi on Turilas ja kumpi Jäärä? Miten ne erottaa toisistaan? Minkä värisiä ne ovat? Millaisista asioista ne pitävät? Turilas pitää herkuttelusta. Miten sen huomaa elokuvassa? Jäärä pitää erityisen paljon keksimisestä. Muistelkaa, mitä kaikkea Jäärä keksii!

b. Onko turilaita ja jääriä oikeasti olemassa? Mikä tehtävä turilailla ja jäärillä on luonnossa? Ne toimivat ravintoketjussa hajottajina. Turilaat ja jäärät ovat niveljalkaisia kovakuoriaisia. Suomessa elää ainakin seuraavia turilaslajeja: kesäturilas eli kastanjaturilas, tarhaturilas, ruskoturilas, vaskiturilas ja juhannusturilas. Jääriä sen sijaan elää Suomessa noin 90 lajia, mm. jymyjäärä, hurmekukkajäärä. papintappaja, nelivyöjäärä ja sarvijaakko.

c. Hyönteisten syönti on jokseenkin trendikästä maailmalla. Huippukokit paistavat pannuissaan kuoriaisia ja toukkia. Joukkoon ripaus valkosipulia ja fenkolia ja avot – gourmet-ateria on valmis. Hyönteistutkija Jaakko Kullberg Luonnontieteellisestä museosta suosittelee suomalaisista hyönteisistä lautaselle esimerkiksi isokokoisia, puussa eläviä jäärän toukkia. (Lähde: http://yle.fi/uutiset/jaaran_toukkaa_pannulle/5618941) Maistuisiko teille vaikkapa jäärän toukista tehty pastakastike?

d. Mitä muita hyönteisiä elokuvassa on? Esim. Harsokorento, Kärpänen, Toukka, Haiskiainen, Perhonen, Tylppö, Yökkönen, Etana, Heinäsirkka, Omenakääriäinen, Hyttynen, Mehiläinen ja Lude. Tehkää A 3-kokoiselle värilliselle paperille kuvia eri elokuvan värikkäistä ötököistä. Avuksi ja malliksi voitte hakea hyönteisten kuvia hyönteiskirjoista tai esimerkiksi täältä.

e. Millaista kieltä Turilas ja Jäärä puhuvat? Kokeilkaa tekin selittää ötkkäkielellä erilaisia asioita. Miten puhuu esimerkiksi vihainen tai iloinen ötökkä tai millainen voisi olla unisen ötökän ääni? Toiset voivat yrittää arvata, mitä tarkoitatte.

4. Tunnepatsaita

 • Liitteeseen 1 on on koottu kohtauksia Turilas ja Jäärä -elokuvan episodeista. Laput leikataan irti toisistaan ja laitetaan yhteiseen koriin.
 • Nostetaan lappu kerrallaan ja keskustellaan, mihin Turilas ja Jäärä -jaksoon ja mihin kohtaan elokuvan tarinaa lapun lause liittyy. Entä Millaisia tunteita lappuihin kirjoitettuihin tapahtumiin liittyy?
 • Esittäkää patsaana lapun kertomaa tilannetta. Miten kasvojen ilmeillä ja koko vartalolla voi näyttää, miltä tuntuu? Aikuinen kulkee patsaiden luo ja koskettaa niitä vuorollaan olkapäähän. Silloin patsas saa kertoa, miltä sen esittämästä tyypistä tuntuu.

5. Lavastus

a. Mitä tarkoittaa elokuvan lavastaminen?

Turilaan ja Jäärän lavastuksen on suunnitellut Samuli Halla. Lavastuksessa on käytetty kekseliäästi kaikenlaisia pikkutavaroita. Esimerkiksi Jäärän kodissa on sänkynä sardiinipurkki. Huomasitteko mitään teille tuttuja esineitä ötököiden kodeissa tai muuta tuttua esimerkiksi kasveja elokuvan tapahtumaympäristössä?

Sanni Lahtinen kirjoittaa opinäytetyössään “Lavasterakentaminen nukkeanimaatioon” seuraavaa: “Joka tapauksessa lavasteet ovat tärkeässä osassa elokuvan illuusion ja tunnelman luomisessa ja ylläpitämisessä. Parhaiten tämä onnistuu, jos kokonaisuus on yhtenäinen eikä näytä miniatyyriaskartelulta vaan omalta maailmaltaan. Lavastajalta tuo maailma vaatii hyvin monenlaisten käsityötaitojen hallitsemista." Lahtisen opinnäytetyössä on hienoja kuvia erilaisista lavasteista.

b. Muistelkaa elokuvan tapahtumapaikkoja. Maalatkaa isolle voimapaperille yhdessä Turilaalle ja Jäärälle sopiva maisema puineen ja niittyineen, tai maalatkaa Jäärän koti sisältäpäin ja kiinnittäkää se seinälle. Piirtäkää pienemmälle paperille Turilas ja Jäärä sekä muita ötököitä, leikatkaa ne irti ja kiinnittäkää sitten yhteiseen tauluun.

 

Elokuvan episodit

I Tarina: Yllätysvieras

Jäärä asustelee yksikseen. Häntä sanotaan erakoksi. Eräänä aamuna lentävä Turilas syöksyy katon läpi suoraan hänen sänkyynsä. Turilas on hauska seuralainen ja loistava kokki – mutta parantumaton herkkusuu. Miten Jäärä mahtaa reagoida, kun Turilas yhtäkkiä syö pelinappuloina toimivat karkit?

1. Yksinäisyys

 • Jäärä asuu yksin pikku talossaan. Keskustelkaa ja miettikää yhdessä, onko Jäärän mielestä hauskaa asua yksin? Joutuukohan se olemaan yksin, ilman ystäviä, vaikkei haluaisikaan olla ja on ikävissään? Miltä yksinäisyys tuntuu silloin kun ei haluaisi olla yksin? Mitä hyviä puolia yksin asumisessa on? Onko siinä huonoja puolia? Milloin yksinäisyys tuntuu mukavalta?
 • Miten te neuvoisitte sellaista, joka on yksinäinen? Onko mielestänne helppoa tutustua toisiin? Miten te saatte uusia kavereita? Miten Turilas ja Jäärä ystävystyvät?

2. Koti

 • Keskustelkaa yhdessä siitä, millainen Jäärän koti on. Missä sillä on koti? Näyttääkö se viihtyisältä? Mistä huonekalut on tehty? Millaisia värejä kodissa on?
 • Hankkikaa kaikille oma pahvilaatikko ja rakentakaa ja sisustakaa siihen jollekin pikkuotukselle koti. Maalatkaa seinät tai tapetoikaa ne esimerkiksi itsekuvioidulla paperilla. Ideoikaa yhdessä, mistä voisitte rakentaa huonekaluja, mattoja ja verhoja.

II Tarina: Löytölapsi

Turilas ja Jäärä löytävät herkullisen näköisen munan. He aikovat juuri syödä sen, kun siitä kuoriutuukin suloinen toukka, jonka he päättävät viedä kotiinsa ja huolehtia siitä. Toukka paljastuu ahmatiksi, joka lopulta syö mitä vain; jopa huonekalut ja verhotkin. Turilas ja Jäärä ehtivät saada juuri ajoissa toukan pihalle, ennen kuin se on ahminut itsensä liian pulleaksi mahtuakseen oviaukosta ulos.

Muodonvaihdos

 • Miten Toukka muutuu sinä aikana, kun se on Turilaan ja Jäärän kotona? Mitä sille tapahtuu sen jälkeen, kun se viedään ulos?
 • Aamulla Turilas ja Jäärä löytävät pihalta pelkän tyhjän kuoren eikä toukkaa näy missään. Turilas ja Jäärä luulevat, että toukka on kuollut. Mitä toukalle on oikeasti tapahtunut?
 • Mitä tarkoittaa muodonvaihdos? Mitkä ovat perhosen muodonvaihdoksen vaiheet? (Muna–toukka–kotelo–aikuinen perhonen.) Tiedättekö muiden eläinten muodonvaihdoksesta?
 • Tehkää sarjakuva perhosen muodonvaihdoksesta.

III Tarina: Purkkapäivä

Jäärä löytää kaatopaikalta muhkean, punaisen ja pyöreän purkkapallon. Hän piilottaa sen ahneuksissaan, ettei Turilas huomaisi. Turilas saa vihiä piilossa olevasta pallosta ja haluaa saada herkusta osansa. Pian on muhkea riita valmis, kun kumpikin haluaa omia maittavan purkkapallon vain itselleen. Tappelun tohinassa Turilas ja Jäärä melkein suistuvat viemäriin, mutta jäävätkin roikkumaan viemärin reunalta purukumin varaan.

Riitelyä

 • Miksi purkkapallosta tuli niin iso riita Turilaan ja Jäärän välille? Miksi Turilas halusi piilottaa purkkapallon vain itselleen?
 • Leikissäkin tulee joskus riitaa. Minkälaisista asioista teillä tulee riitaa? Mistä riidat yleensä alkavat? Mistä asioista tulee eniten riitaa? Miettikää, millaiset tilanteet saavat teidät suuttumaan koulussa, kotona tai kavereiden kanssa.
 • Miten riidat sovitaan? Onko riitoja helppo sopia? Miten Turilas ja Jäärä sopivat riitansa? Onko riidat heppo unohtaa?  Mitä voi tehdä, jos kaveri pilkkaa tai ärsyttää tahallaan? Miten ystävää voi puolustaa, jos joku toinen kiusaa tai ärsyttää?

IV tarina: Nektari

Turilas ja Jäärä innostuvat huomatessaan, että mehiläiset pörräävät niityn kukkasissa, jotka tihkuvat herkullista mettä. Hekin haluavat maistaa herkkua. Meden kerääminen on kuitenkin melko vaivalloista, niinpä kekseliäs Jäärä valmistaa tehokkaan monitoimikoneen, ja pian kukkaketo on muuttunut ankeaksi hakkuuaukeaksi. Muut kedon hyönteiset suuttuvat Turilaan ja Jäärän puuhista.

Vahinkojen korjaaminen

 • Mitä on mesi, jota Turilas ja Jääräkin kovasti haluavat kukista? Mihin mehiläiset tarvitsevat mettä? Keskustelkaa, miksi muut hyönteiset suuttuvat Turilaalle ja Jäärälle? Turilaan ja Jäärän ajattelematon teko on kuitenkin on korjattavissa. Miten asia sovitaan?

V tarina: Mikropiiri

Turilas ja Jäärä löytävät tunkiolle heitetyn radion sisältä mikropiirin. Tutkiessaan mikropiiriä Jäärä alkaa yllättäen toimia radiovastaanottimena. Kun Kärpänen koskee mikropiiriin, sen verkkosilmiin ilmestyy televisiokuva jalkapallomatsista. Mutta kuinka kauan uusi teknologia jaksaa heitä viihdyttää?

1. Oopperaa vai formulaa

 • Kaverukset kinastelevat, mitä katsotaan kärpäsen verkkosilmien kautta. Turilas ihastuu oopperaan ja haluaisi kuunnella sitä. Jäärä taas haluaisi katsella formulakisoja. Miten kanavaa vaihdetaan? Miten kiista ratkeaa?
 • Mitkä ovat teidän mieliohjelmianne? Tuleeko teillä kiistaa kotona televio-ohjelmien katselusta?

2. Elokuvan ääniä

 • Valitkaa joku sopiva elokuva, esimerkiksi animaatio, ja mykistäkää sen äänet. Keksikää sille oma säestys. Pohtikaa yhdessä, millaiset soittimet sopisivat kuvaamaan eri henkilöitä. Millä soittimella tai äänellä kuvaisitte liikettä ja muita tapahtumia? Käyttäkää soittimina kehon soittimia sekä itse tehtyjä soittimia, lisäksi triangeleita, kapuloita, ksylofoneja, guiroja, lautasia, erilaisia pillejä jne.
 • Kokeilkaa soittaa myös erilaisia kuvia, joissa on paljon tapahtumia, eläimiä tai ihmisiä. Kuvan henkilöille tai eläimille sovitaan joku ääni. Joku lapsista näyttää tikulla kuvaa ja muut soittavat sitä soitinta, ketä kuvasta näytetään.

VI tarina: Vauhtihirmut

Turilas ja Jäärä ovat rakentaneet itselleen polkuvoimalla kulkevan menopelin. He eivät jaksa kuitenkaan polkea kulkuneuvoa ylämäessä ja heidän vauhtinsa hiljenee niin paljon, että jopa Etana matelee heidän ohitseen. He löytävät tien vierestä punaisen urheiluauton ja lähtevät sillä ajelulle tyrkättyään vanhan kotteronsa läheiseen ojaan. Pian he kaahaavat kiiltävällä löytöautollaan pitkin polkuja ja maantieitä roiskien rapaa muiden kulkijoiden ylle ja pilkaten niiden hitautta. He joutuvat kuitenkin huomaamaan, ettei autossa olekaan jarruja.

1. Menopeli

 • Suunnitelkaa Turilaalle ja Jäärälle hieno menopeli. Rakentakaa kulkuneuvo erilaisista romuosista, rautalangasta, liisteristä ja sanomalehtisuikaleista. Maalatkaa kulkuneuvo lopuksi pulloväreillä. Kiiltoa menopelin pintaan saa lakalla.

2. Savitalo

 • Turilas ja Jäärä törmäävät vihaisen näköisen ötökän pikku taloon, joka rikkoutuu. He joutuvat korjaamaan aiheuttamansa vahingon. Mistä aineesta ötökän talo on rakennettu? Muovatkaa tekin savesta pienelle ötökälle sopiva talo ikkuna-aukkoineen ja savupiippuineen.

VII tarina: Ballerina

Eräänä päivänä Turilas ja Jäärä löytävät rikkonaisen soittorasian. Jäärä korjailee sen tuossa tuokiossa. Rasian sisältä ilmestyy ihana, pyörivä ballerina, jota Turilas tuijottaa aivan lumoutuneena ja hyppää tanssimaan sen kanssa soittorasian päälle. Rasia ei kestä Turilaan painoa – sekä ballerina että rasia särkyvät pieniksi palasiksi. Jäärä korjaa soittorasian uudestaan ja pian muita uteliaita hyönteisiä alkaa kerääntyä paikalle.

1. Jäärä korjaa kaiken

 • Kun soittorasia ja ballerina menevät rikki tanssin pyörteissä, taitava Jäärä korjaa molemmat. Minkälainen ballerinasta tulee korjattuna? Soittorasiakin saa uuden muodon, muistatteko millaisen?

2. Äänipareja

 • Kerätkää pieniä esineitä, aina kaksi samanlaista, joista voi soittaa samanlaisen äänen, tai käyttäkää soittimia, kuten triangeli, guiro, kapulat, kulkuset, symbaalit, marakassit, sadekepit, tamburiinit yms. Tutustukaa ensin soitinten ääneen ja selittäkää leikin idea. Sitten leikkijöiden silmät peitetään. Aikuinen antaa aina kahdelle heistä saman soittimen. Kun kaikki ovat saaneet oman soittimen, alkavat he merkin kuultuaan soittaa omaa soitintaan ja kuulostella, löytyisikö äänten joukosta oman soittimen äänipari.
 • Turilas ja Jäärän löytämässä soittorasiassa on ihana ballerina. Millaisia muita olentoja voisi tanssia tai pyöriä soittorasiassa? Piirtäkää ja maalatkaa hienoja tanssivia ballerinoja tai muita olentoja liiduilla ja peiteväreillä.

VIII tarina: Liftari

Turilas ja Jäärä hurjastelevat polkukärryllään ja törmäävät tien reunalla liftaavaan Haiskiaiseen, joka loukkaa jalkansa. Ystävykset haluavat hyvittää tekonsa ja kuljettaa loukkaantuneen vanhuksen kotiin. Turilas lastaa Haiskiaisen lantapallon mukaan kärryyn.

1. Tunteita

 • Vanha Haiskiainen alkaa itkeä, kun hänen hieno lantapalleronsa uhkaa jäädä kyydistä. Sitten se jo laulelee iloisena, kun asia järjestyy. Miltä tuntuu, kun näkee ja kuulee jonkun nauravan tai itkevän? Mikä tekee teidät iloisiksi tai surulliseksi, vihaiseksi, …?
 • Istutaan piirissä. Lapset saavat vuorollaan nostaa pussista erilaisia kuvia esim. kissanpentu, mörkö, jäätelöannos, nauravat, surulliset tai vihaiset kasvot, hieno pyörä, koppakuoriainen, purjevene, nalle jne. Kuva näytetään muille, ja kuvan nostaneen tehtävänä on näyttää toisille ilmeillä ja eleillä, miltä kuvassa oleva asia tuntuu. Muut vastaavat ja esittävät ilmein ja elein, miltä kuva heistä tuntuu.
 • Etsikää kuvia, joissa joku henkilö, lapsi tai aikuinen, on vihainen, iloinen, surullinen tms. Miettikää yhdessä, miksi hän mahtaa olla vihainen, surullinen jne. Liittäkää henkilön seuraksi jonkun toisen henkilön kuva. Pohtikaa ensin, kuka on kuvassa ja keksikää sitten, millainen vuoropuhelu näiden henkilöiden kesken muodostuu.

2. Auttaminen

 • Kun Haiskiaisvaari itkee suruissaan, Turilas lopulta heltyy ja lastaa lantapalleron kyytiin ja auttaa sen viemisessä vielä kotiin asti. Miksi Turillas ja Jäärä  eivät haluaisi kuljettaa lantapalleroa Haiskiaisen mukana menopelissään?
 • Oletteko te koskaan auttaneet muita, esimerkiksi kotona äitiä tai isää? Keksikää erilaisia tapoja auttaa vaikkapa kotitöissä.

IX tarina: Labyrintti

Turilas ja Jäärä ovat nostamassa porkkanaa pellolta, kun se yllättäen häviää vauhdilla maan alle vieden Jäärän mukanaan. Turilas yrittää auttaa Jäärää ylös kuopasta köyden avulla, mutta humpsahtaa itsekin koloon. Maanalaisissa käytävissä on pimeää ja siellä vilisee kaikenlaisia ötököitä. Pelottavin niistä kaikista on Myyräsirkka.

Mikä pelottaa

 • Keskustelkaa yhdessä, miksi Myyräsirkka pelottaa Turilasta ja Jäärää? Onko se oikeasti pelottava tyyppi? Miksi Myyräsirkka meni peiton alle?
 • Piirtäkää liiduilla ja hiilellä omasta mielestänne pelottavan näköisiä olentoja.

X tarina: Sadonkorjuu

On omenoiden korjuuaika. Turilas ja Jäärä haluavat myös itselleen herkullisen omenan He huomaavat puussa ihanan, ison, punaisen omenan ja ryhtyvät puuhaamaan sitä alas puusta kotiin vietäväksi. Omenan sisällä asustaakin mato, joka suuttuu ja komentaa Turilasta ja Jäärää palauttamaan kotinsa takaisin puuhun.

Kierrätystä

 • Turilas ja Jäärä löytävät kaikenlaisia esineitä, olle he keksivät uutta käyttöä. Jäärä on hyvä keksimään kaikenlaisia laitteita löytämistään tavaroista. Kokeilkaa tekin, onnistuuko teiltä keksiminen. Kerätkää 10 erilaista esinettä, esim. kampa, kynä, paperia, pyykkipoika… Teidän tehtävänänne on keksiä, miksi jotkut esineet voisivat kuulua yhteen tai mikä niitä yhdistää tai mihin esinettä voisi käyttää.
 • Asetutaan piiriin istumaan. Kaksi esinettä kiertää piirissä musiikin soidessa taustalla. Kun musiikki lakkaa kuulumasta, niin ne, joille esineet ovat jääneet keksivät, mihin esinettä voi käyttää. Samaa käyttötarkoitusta ei voi sanoa useampaan kertaan.

XI tarina: Discokuningas

Kaatopaikalta löytyy radio, jonka sisällä järjestetään disko, johon Turilas ja Jääräkin lähtevät mukaan. Turilas yllättää kaikki upealla lauluäänellään ja saa paljon ihailijoita. Jääräkin kapuaa lavalle, mutta kukaan ei pidä hänen äänestään. Jäärä puikahtaa kotikannonkoloonsa allapäin. Yhtäkkiä diskon äänet vaikenevat. On Jäärän vuoro loistaa.

Disco Raidio 2000

 • Discossa on juomatarjoilu, josta saa erivärisiä juomia. Kokeilkaa tekin sekoittaa peite- tai vesiväreillä eri värejä. Kuinka saatte sekoitettua oranssia, vihreää, violettia tai ruskeaa? Miten syntyy vaaleansininen tai pinkki väri? Jos haluatte säästää värisävyt ihailtavaksi, ne kannattaa tehdä väripigmenteistä ja laittaa sitten lasipurkkiin ikkunalaudalle ihailtavaksi.
 • Tanssikaa piirissä musiikin säestyksellä. Keksikää vuorotellen joku tanssiliike, jota toiset saavat matkia.

XII tarina: Ensilumi

Ensilumi on satanut. Turilas on sairaana ja nälissään vuoteessa, ja Jäärä hoitaa häntä. Kun ruokakin on lopussa, lähtee Jäärä hakemaan hiihtäen apua naapureilta. Kukaan ei kuitenkaan suostu auttamaan ja jakamaan ruokavarastoaan. Eräänä päivänä alkaa riehua myrsky, joka rikkoo naapureiden kodit. Pian he joutuvat vuorostaan anelemaan Turilaan ja Jäärän luota turvapaikkaa.

Talvimaisema

 • Mitä hyönteiset tekevät talvella? Miksi Jäärä päästää naapurit kotiinsa, vaikka ne eivät auttaneet häntä hädän hetkellä?
 • Miten Turilas ja Jäärä selviävät ystävineen talven yli? Myrsky on kaatanut pihlajanmarjatertun Jäärän ja Turilaan talon katolle myrskyn tuomista marjoista riittää kaikille syötävää.
 • Tehdään maalaus talvimaisemasta. Keskustelkaa aluksi, miten talvinen hyönteismaailma eroaa kesämaisemasta. Millaisia värejä huomaatte?

XIII tarina: Marjamatka

Turilas ja Jäärä lähtevät kaarnalaivalla hakemaan vesilätäkön keskellä olevaa vadelmaa. Myös korea Harsokorento on huomannut mehukkaan marjan, jonka haluaisi itselleen. Pian Harsokorento kuitenkin sotkeutuu siipiinsä ja molskahtaa veteen, ja niin uhkaa käydä myös vadelmalle. Turilas ja Jäärä joutuvat visaisen pulman äärelle: pitäisikö pelastaa lätäköstä uimataidoton Harsokorento vai herkullinen vadelma? Molemmat eivät mahdu veneeseen.

Kaarnalaiva

Tehkää Turilaalle ja Jäärälle hieno kaarnavene. Kaarnaveneen tekemiseen tarvitaan tuohta tai tukevaa jäykkää kangasta mastoksi, puutikku mastoksi, kaarnaa veneen rungoksi, ruuvi köliksi, liimaa, kuten kuuma- tai PVA-liimaa, sakset ja pora. Kaarnavene valmistuu näin:

Tehkää retki veden äärelle ja laittakaa veneet yhteiselle pujehdusmatkalle!