keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

”Abortti eli raskaudenkeskeytys (indusoitu abortti, abortus arte provocatus eli aap) tarkoittaa raskauden keinotekoista päättämistä poistamalla alkio tai sikiö kohdusta joko mekaanisesti kirurgisin keinoin tai kemiallisesti lääkityksellisin keinoin.Suomessa abortilla tarkoitetaan lainsäädännössä raskauden keinotekoista päättämistä ennen 20 raskausviikkoa sekä Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO:n) luvalla sikiön vaikean poikkeavuuden perusteella suoritettua raskaudenkeskeytystä ennen 24 raskausviikkoa.” (Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Abortti)

Elokuvassa Juno päättää olla tekemättä aborttia, kun hän kuulee sikiöillä olevan kynnet.
 
a) Tutustukaa raskauden etenemiseen odotusajan kalenterin avulla. Raskausaika kestää keskimäärin 40 raskausviikkoa. Missä vaiheessa raskautta ihminen on mielestänne ihminen eikä solumassaa? Mikä tekee solumassasta ihmisen? Odotusajan kalenteri löytyy täältä. Abortista löytyy lisätietoa esim. Wikipediasta ja Käypä hoito -suosituksesta.
 
b) Pohtikaa raskauden keskeyttämisen etiikkaa. Mistä syistä aborttiin mielestänne päädytään? Kuka päättää raskauden keskeyttämisestä? Minkälainen elämä on elämisen arvoista? 
 
c) Tutkikaa tilastoja raskauden keskeytysten määrästä. Pohtikaa niiden perusteella syitä abortin tekemisen puolesta ja aborttia vastaan. Jakakaa luokka kahtia ja järjestäkää väittely puolesta ja vastaan. Tilastotietoa raskauden keskeytyksistä ja syistä löytyy täältä.
 
d) Vertailkaa mielipiteitänne ja Suomen lakia raskauden keskeyttämisestä. Suomen laki raskauden keskeyttämisestä löytyy täältä.
 
e) Miksi joissain maissa aborttien tekeminen on lailla kielletty? Mitä seurauksia abortin kieltämisestä mielestänne aiheutuu? Lista maista, jotka ovat kieltäneet abortin eri perustein.
 
f) Ottakaa selvää uskontokuntien suhtautumisesta aborttiin. Miten eri uskontokunnat suhtautuvat aborttiin? Hindulaisuus kieltää abortin, ellei lapsen äidin 
henki ole vaarassa. Islam kieltää abortin paitsi silloin, kun lapsen äidin henki on vaarassa. Katolilaiset kieltävät abortin, sillä heistä jokaisella elävällä olennolla on oikeus elää. Evankelis-luterilainen uskonto sallii abortin, jos äidin henki on uhattuna; jos lapsi on saanut alkunsa raiskauksesta tai lapsi on vakavasti vammainen, vajaamielinen tai sairas. Lähde ja lisätietoa uskontokuntien suhtautumisesta saat esimerkiksi täältä (BBC) ja  täältä (EVL)