keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Kolmen näytöksen malli ja elokuvan päälause

a) Jouko Aaltonen esittelee kirjassaan Käsikirjoittajan työkalut kolminäytöksisen draamaelokuvan mallin. Mallin mukaan elokuva voidaan jakaa kolmeen näytökseen, jotka ovat virittely, kehittely ja ratkaisu.Ensimmäinen näytös ja toinen näytös päättyvät käännekohtiin. Määritelkää Juno-elokuvan ensimmäinen ja toinen käännekohta. Mikä on elokuvan kolmannen näytöksen kliimaksikohta ennen elokuvan loppuratkaisua?

Elokuvan ensimmäinen käännekohta on sopivien adoptiovanhempien löytäminen ja sitä kautta raskauden tuleminen todelliseksi. Toinen käännekohta on adoptiovanhempien eroaminen, eli Junon sekä lapsen tulevaisuudensuunnitelmien muuttuminen. Kliimaksikohta on Junon ja Bleekerin suuteleminen urheilukentällä.
 
b) Elokuvan sisällön voi tiivistää päälauseeseen. Jouko Aaltonen määrittelee kirjassaan päälauseen olevan yksi lause tai virke, johon on puristettu elokuvan keskeinen sisältö. Mikä voisi mielestänne olla Junoelokuvan päälause?Elokuvan päälauseita voivat olla esimerkiksi ”Teinityttö tutustuu aikuisten maailmaan raskautensa myötä”, ”Nuori tyttö tulee vahingossa raskaaksi ja päättää antaa lapsensa adoptoitavaksi täydellisille vanhemmille”, tai vaikkapa ”Pikkuvanha teini päättää pitää vahinkolapsen ympäristön paineista huolimatta”.
 
Lähde: Aaltonen, Jouko: Käsikirjoittajan työkalut. Audiovisuaalisen käsikirjoituksen tekijän opas. Suomalaisen Kirjallisuuden seuran toimituksia 872, Tampere 2003.
 
c) Pohtikaa keksimänne päälauseen sisältöä. Kenelle elokuva on sen perusteella suunnattu? Arvioikaa, millä perusteella elokuva onnistuu tai ei onnistu tavoittamaan kohdeyleisönsä.