keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

”Raskaus tarkoittaa aikaa, jolloin nainen kantaa sisällään hedelmöittynyttä munasolua, josta kehittyy alkio ja myöhemmin sikiö. Ihmisillä raskaus kestää noin 9 kuukautta ja päättyy synnytykseen. Synnytyksessä jälkeläinen poistuu kohdusta. Raskauden aikana äidillä ei ole kuukautisia. Raskaus edellyttää yhdyntää, paitsi keinohedelmöityksen yhteydessä.” (Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Raskaus)

Raskaana olevaa suositellaan ottamaan mahdollisimman pian yhteyttä neuvolaan. Äitiys- ja lastenneuvolat toimivat terveyskeskuksen osana. Tavoitteena onturvata odottavan äidin, sikiön, syntyneen lapsen sekä koko perheen mahdollisimman hyvä terveys. Neuvoloiden palvelut ovat maksuttomia.
 
Äitiysneuvola seuraa äidin ja sikiön fyysistähyvinvointia ja järjestää vanhemmille synnytysvalmennusta. Toiminnassa painotetaan myös perheen psyykkisen ja psykososiaalisen hyvinvoinnin edistämistä. Raskaana olevan naisen on käytävä terveystarkastuksessa äitiysneuvolassaennen neljännen raskauskuukauden päättymistä, jotta hän olisi oikeutettuäitiysavustukseen.
 
Normaalisti sujuvan raskauden aikana odottava äiti käy neuvolassa 12–15 kertaa, tavallisesti terveydenhoitajan vastaanotolla.Lääkäri tutkii äidin 2-3 kertaa raskauden aikana. Useimmat terveyskeskuksettarjoavat odottavalle äidille mahdollisuuden päästä ultraäänitutkimukseen,tavallisesti 12.–16. raskausviikon aikana.
 
Lastenneuvolan tehtävänä on seurata ja tukea lapsen fyysistä, psyykkistä jasosiaalista kehitystä sekä ohjata lapsi tarvittaessa tutkimuksiin ja hoitoon muualle. Neuvolat myös tukevat ja ohjaavat perhettä kasvatuskysymyksissä jaelämänhallinnassa.Synnytyksen jälkeen äitiysneuvolan terveydenhoitaja käy lapsen kotona. Senjälkeen lapsi ja perhe siirtyvät lastenneuvolan asiakkaiksi.Suositusten mukaan alle yksivuotiaat käyvät neuvolan terveystarkastuksessa kahdeksan kertaa, 1-2-vuotiaat neljä kertaa vuodessa ja sitä vanhemmatkerran vuodessa. Lääkäri tarkastaa alle yksivuotiaat 2-3 kertaa ja sen jälkeen joka toinen tai kolmas vuosi siihen saakka kunnes lapsi 7-vuotiaana menee kouluun ja siirtyy kouluterveydenhuollon asiakkaaksi. Lapsi saa neuvolassa myös rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset.
 
Lisää tietoa äitiys- ja lastenneuvolasta:
Äitiys- ja lastenneuvolatyö Suomessa (selvityksiä 2005:22) 
Lastenneuvola perheiden tukena. Opas työntekijöille (oppaita 2004:14) 
Suuntaviivat lastenneuvolatoiminnan järjestämisestä kunnille (oppaita2004:13)
 
Lisätietoa naisten ja tyttöjen asioista löytyy Tyttöjen talosta.
 
Elokuvan alkutekstijaksossa Juno juo paljon mehua, jotta häntä pissattaisi raskaustestiä tehdessä. Kauppiaan kanssa käydystä keskustelusta käy ilmi, että Juno on jo tehnyt monta raskaustestiä eikä hän silti ole uskoa positiivista testitulosta todeksi.
 
a) Perehtykää pienryhmissä raskauden alkuvaiheeseen. Mitkä ovat ensimmäisiä raskauden merkkejä? Miten raskauden merkit näkyvät Junossa? Laatikaa oma listanne ja vertailkaa sitä muiden ryhmien kanssa. Raskauden merkkejä ovat esimerkiksi pahoinvointi, väsymys, jatkuva jano ja pissahätä, tunteenpurkaukset, hajujen tuntuminen voimakkailta tai kummallisilta, makutottumusten muutokset, arat rinnat, turvonneet ikenet ja verenvuoto ikenistä tai nenästä. (Lähde: http://metku.net/~pesu/faq.php#raskaana)
 
b) Raskaus aiheuttaa Junolle pahoinvointia ja oksentelua. Laatikaa pienryhmissä toinen lista raskausajan ongelmista tai riskeistä. Vertailkaa ja täydentäkää listoja yhdessä toisten ryhmien kanssa. Raskausaikana voi esiintyä esimerkiksi pahoinvointia, veristä vuotoa, verenpaineen nousua, maksa-arvojen nousua, poikkeavaa painon kehitystä, ennenaikaisia supistuksia ja ennenaikaista synnytyksen uhkaa, närästystä, suonikohjuja, ummetusta, peräpukamia ja liitoskipuja. (Lähde: http://www.poliklinikka.fi/?page=0578192&id=0684129)
  • Raskausaika ei suositella nautittavaksi alkoholia, liikaa A-vitamiinia, sisävesien kaloja ja makeutusaineita. Raskausaikana voi esiintyä mielitekoja ja vastenmielisyyttä joitakin ruoka-aineita kohtaan. Loppuraskaudesta ruokaillessa voi vaivata nopea täyttymisen tunne. Lähde: http://www.terve.com/hyvinvointi/ruokavalio/raskausajanravitsemus/document_view#V%E4ltett%E4vi%E4%20ruokaaineita%20raskauden%20aikana
  • Raskausaikana on oltava huolellinen lääkkeiden käytössä, sillä jotkut lääkkeet saattavat vaarantaa sikiön kehitystä. Äidin tulee neuvotella lääkärin kanssa ennen lääkkeen ottamista. Lähde ja lisätietoa raskausajasta ja lääkkeiden käytöstä: Duodecimin Terveyskirjasto.
  • Raskaus voi päättyä ennen 20. raskausviikkoa, jolloin sitä kutsutaan keskenmenoksi. Yleensä keskenmenon syy on sikiöperäinen. Keskenmeno voi johtua esimerkiksi myös kromosomipoikkeavuuksista, tulehduksesta tai infektiosta. Lähde ja lisätietoa keskenmenoista: Metku.net.
c) Tutustukaa raskausajan kulkuun. Minkälaisia hormonaalisia muutoksia äidissä tapahtuu raskauden aikana? Miten muutokset näkyvät Junossa? Miten Junon suhtautuminen vauvaan muuttuu raskauden edetessä? Jokainen valitsee itseään eniten kiinnostavan muutoksen ja esittelee sen suullisesti koko ryhmälle. Raskauden aiheuttamasta vaikutuksesta seksiin ja seksuaalisuuteen: Tohtori.
 
d) Miten Junon perhe ja ystävät reagoivat raskauden etenemiseen? Miten Junon raskauteen suhtaudutaan koulussa? Keskustelkaa ryhmässä ja pohtikaa, minkälainen suhtautumistapa raskauteen tukee nuorta äitiä parhaiten.
 
e) Elokuvassa lapsen isä Bleeker jatkaa aluksi normaalia elämäänsä Junon raskaudesta huolimatta. Miten hänen poissaolonsa vaikuttaa Junoon? Miten Bleekerin rooli lapsen isänä muuttuu elokuvan aikana? Pohtikaa ja keskustelkaa yhdessä, miten lapsen isä voi osallistua odotukseen.