keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

1.  a) Pohtikaa tyttöjen valintoja ja oman identiteetin rakentumista seuraamalla elokuvan dramaturgista kaavaa: 

1. Elokuvan aloittaa alkusysäys. Se on kestoltaan lyhyt ja pyrkii herättämään katsojan mielenkiinnon. Alkusysäys on usein tapahtuma, joka esittelee päähenkilön ja tutustuttaa katsojan elokuvan teemaan. Elokuvassa näytetään aamua suurperheessä ja lestadiolaisten seuroja. 
2. Esittelyjakso kuvaa enemmän elokuvan henkilöhahmoja ja heidän välisiä suhteitaan, tapahtumaympäristöä sekä aikakautta. Katsojalle annetaan myös vinkkejä mahdollisista ristiriidoista ja ongelmatilanteista. Elokuvan nuoria kuvataan kesäisessä maaseutuympäristössä. Viaton suudelma torjutaan. ”Maailmallistunut” isosisko ajetaan pois yhteisestä juhlasta. Marian mielessä kaihertaa ajatus: Tuntea jotain! 
3. Syventämisen aikana katsoja pääsee sisälle henkilöhahmojen maailmaan. Hän saa lisää tietoa elokuvan henkilöistä ja heidän käytäytymisensä syistä. Elokuvan juoni perustuu yleensä ristiriitaan. Tyttöjen lähtö Helsinkiin ja seikkailua kaupungissa. Maria ja Raakel löytävät eri tavoin omat ensimmäiset kokemuksensa. Raakel koittaa jarrutella. 
4. Ristiriitojen kärjistymisen jaksossa juonen kulku sekä pienet sivuristiriidat johtavat elokuvan perusristiriidan ratkeamiseen. Lestadiolaisen yhteisön huolestuneita miehiä piipahtaa tyttöjä tapaamaan ja kysymään: ”Onko kaikki hyvin?” Maria kokee ravintolareissullaan ikävää hyväksikäyttöä. Toni tivaa Raakelilta: kuka sinä olet?
5. Ratkaisu on avainkohtaus, johon elokuvan juoni huipentuu, samalla katsojalle selviää, miten tarina päättyy. Tytöt tulevat yöllä Tonin talolle, Raakel avautuu Tonille kertomalla itsestään ja Maria Jussille ehdottaessa yhdyntää. Ensi kerta ei pääty onnellisesti, Maria ryntää sokissa auton rattiin ja päätyy lopulta sairaalaan. 
6. Häivytys auttaa katsojaa myötäelämään päähenkilön ilossa tai surussa. Se kertoo, miten päähenkilön kävi ja mitä sitten tapahtui. Kaiken koetun jälkeen, Maria palaa uskonnolliseen yhteisöön ja Raakel on valmis kohtaaman maailman. Äidin jäähyväiset Raakelille aamun sarastaessa ja tyttöjen sanaton kohtaaminen linja-autopysäkillä. 
 
b) Keskustelkaa pienryhmissä, millaisia tapahtumia sijoittuu draamankaaren eri vaiheisiin. Tehtävää voi purkaa kysymällä: Mikä oli 
alkusysäyksen tapahtuma? Mitä asioita elokuvan esittelyjaksossa kerrotaan katsojalle? 
 
2. Tapahtumien jälkeen 
a) Kirjoittakaa Raakelin ja Marian elämästä elokuvan tapahtumien jälkeen. Onko elokuvan loppu ennalta arvattavissa? Keskustelkaa, millä muulla tavoin elokuvan tarina olisi voinut päättyä. Kirjoittakaa kaksi erilaista vaihtoehtoa elokuvan päättymiseksi yksin tai pareittain. 
 
b) Asettautukaa Raakelin asemaan ja kirjoittakaa hänen asemassaan kirje perheelle kaiken tapahtuneen jälkeen. Miettikää, mihin sävyyn kirjoittaisitte. Olisiko kirjeenne vihainen, surullinen, katkera, anteeksipyytävä tms? Millaisen kirjeen Raakel kirjoittaisi ystävälleen Marialle?