keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Kiki tutustuu lentolaitteita rakentavaan ikätoveriinsa Tomboon ja metsämökissä asuvaan taiteilijattareen Ursulaan, joilta hän saa rohkaisua vaikeina hetkinä. Kiki oli myös mustasukkainen ystävistään; Jijistä sen lähdettyä Lili-kissan mukaan ja Tombosta, kun hän tapasi kaupungin muita nuoria.

Tombo Kopori
Kikin ystävä Tombo ihaili Kikin lentämistä. Hän oli erittäin niin innostunut lentämisestä, että kehitteli erilaisia lentämiseen liittyviä laitteita ja lentohärveleitä. 
 
Lentämisestä
Leonardo da Vinci syntyi 15. huhtikuuta 1452 Vincin kylässä Toscanassa. Häntä pidetään renessanssiajan yleisnerona, sillä hän oli paitsi taitava taidemaalari, myös arkkitehti, kuvanveistäjä, anatomi, fyysikko, matemaatikko ja keksijä.Leonardo tutki ihmisten, eläinten ja etenkin lintujen rakennetta. Kaikista aloista Leonardoa kiehtoi eniten lentäminen. Hän tutki lintujen luuston rakennetta, siipiä, lihaksia, kestävyyttä sekä sulkia. Hänellä oli tapana tarkkailla pitkiä aikoja lintujen lentämistä ja piirtää niiden liikkeitä. 
Havaintojensa perusteella Leonardo alkoi kehitellä mekaanisia siipiä lisäillen niihin omia laitteitaan, joita hän ei kopioinut luonnosta, sillä hän huomasi, ettei ihminen kykene nostamaan omaa painoaan. Hän alkoi suunnitella vipuja ja polkimia, joiden tehtävänä olisi liikutella siipiä. Lopulta Leonardo luopui siivistä ja alkoi kokeilla eräänlaista ilmassa pyörivää spiraalia ja tuli näin keksineeksi huomaamattaan helikopterin. Hän keksi myös laskuvarjon ja polkupyörän.
  • Tehkää retki paikkaan, jossa voitte tarkkailla lintujen lentoa. 
  • Tehkää isolle voimapaperille hiilellä nopeita harjoitelmia, croquiespiirroksia linnuista. Piirtäkää lopuksi yksi lentävä lintu huolella omalle paperilleen. 
  • Etsikää kirjoista tai internetistä tietoa leijoista ja niiden rakennusohjeista (esim. näistä linkeistä löydät tietoa suomeksi ja englanniksi. Rakentakaa leijat ja tehkää yhteinen leijanlennätysretki.
Lopussa Kiki pelastaa Tombon ja kaupungin suuremmilta vahingoilta, kun tuuli repi suuren ilmalaivan irti kiinnitysköysistään. Ilmalaivoja on kolmentyyppisiä. "Oikea" ilmalaiva on jäykistetty ja siinä on alumiinista tai duralumiinista rakennettu runko, jonka päälle alus on rakennettu. Näitä 
aluksia nimitetään joskus "Zeppelin"-nimellä erotukseksi pehmeistä ilmalaivoista. Zeppelin-tyyppisen ilmanlaivan rungon painon takia niitä ei kannata rakentaa kovin pieniksi. Puolijäykissä ilmalaivoissa on kölimäinen rakenne, joka kulkee rungon alla keulasta perään, niitten runko pysyy jäykistämättömien ilmalaivojen tapaan muodossaan kaasunpaineen avulla. (Lähde: Wikipedia)
  • Millä kaikella ihminen on lentänyt tai yrittänyt lentää? Millä tarinoissa ja saduissa lennetään? Millainen oli tarina Ikaroksen siivistä? Muumitarinoiden taikuri lensi pantterilla, Flubberissa oli lentävä auto, Potterilla huispausluuta ja aarnikotka, lohikäärmeillä lennetään fantasiatarinoissa.
  • Suunnitelkaa siivet itsellenne tai jollekin taruolennolle. Tehkää aluksi lyijykynäpiirroksena siipien muoto pahville ja leikatkaa ne irti. Maalatkaa siivet pulloväreillä ja koristelkaa ne höyhenillä, helmillä langoilla jne. Siivet voi myös rakentaa kanaverkosta ja päällystää liisterin avulla sanomalehdillä ja selluvillalla. Lopuksi ne maalataan ja koristellaan.
  • Kirjoittakaa pieni tarina siitä, kenelle siivet kuuluvat.
Ursula
Kiki ystävystyy taidemaalari Ursulan kanssa, kun päätyy tämän mökille etsiessään kadottamaansa esinettä. Ursula eleli metsän keskellä pienessä talossaan seuranaan harakat. Kiki sai niiltä ärhäkän vastaanoton.
 
Harakka
40–51 cm pitkä, paino 175–300 g. Koiras on keskimäärin naarasta suurempi ja pitkäpyrstöisempi. Mustavalkoinen lintu, jolla on yksivärisen vihreähohtoinen, 20–30 cm pitkä pyrstö. Poikaset syntyvät höyhenettömiä. Niiden kita ja suupielet ovat vaaleanpunaiset. 
Ääni: käheästi räkättävän äänen lisäksi joskus hiljaista, vikisevistä ja visertävistä äänistä koostuvaa jokeltelua. Yleensä melko kovaäänistä.
Harakka on luonteeltaan utelias ja älykäs. Vaaran uhatessa se piiloutuu pensaiden tai puiden oksistoon. Poikaspesäänsä se vartioi huolellisesti ja yrittää karkottaa tunkeilijan kovalla räkätyksellä ja räpyttelyllä. (Lähde: Wikipedia)
 
Ursula oli taiteilija. Millaisia tauluja hän maalasi? Elokuvan kotisivuilla voi myös nähdä osan Ursulan maalauksesta, josta tulee mieleen Marc Chagallin surrealistiset teokset. Surrealismi korostaa piilotajunnan merkitystä ja kuvasi sadunomaisia tai unenomaisia näkyjä, joissa yhdistyvät todellinen ja epätodellinen maailma.  
  • Tutkikaa surrealistisia maalauksia ja pohtikaa yhdessä, mitä teokset esittävät. Surrealistisia taiteilijoita ovat esim. Giorgio Chirico, Marc Chagall, Salvador Dali ja Rene Magritte.
  • Kysymyksiä tarkasteltavista taideteoksista: Mitä kuvassa on? Mitä teos esittää? Mitä ajatuksia se herättää, onko teos miellyttävä vai epämiellyttävä, kiinnostava, samantekevä, kaunis, ruma jne. Tarkastelkaa myös maalausten sommittelua, värejä, valoja ja varjoja.
  • Tehkää surrealistinen maalaus vesi- tai peiteväreillä.