keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

 

Kiki loikoilee elokuvan alussa niityllä. Hän tarkkailee pilviä ja kuuntelee säätiedotusta. Elokuvan edetessä hän joutui tuulen riepottelemaksi lentomatkallaan ja elokuvan lopussa tuuli oli aiheuttaa ison onnettomuuden.
 
a) Etsikää rauhallinen paikka niityltä tai veden ääreltä poutaisena kesäpäivänä. Käykää makaamaan ja tarkastelkaa pilvien muotoja. Löydättekö niistä tutulta näyttäviä muotoja? Millaisia ääniä kuuluu, kun suljette silmänne? 
 
b) Miksi säätiedot, erityisesti tuulen seuraaminen oli tärkeää juuri Kikille? Mistä tuuli syntyy? Millaiselta tuuli kuulostaa? Miten tuulen nopeutta tai voimakkuutta mitataan? Millaisessa ammatissa olevat joutuvat erityisesti tarkkailemaan tuulen voimakkuutta? Miten tavalliset ihmiset käyttävät tuulta hyödykseen? (Tuulimyllyt, purjehtiminen, tuulivoimalla sähköntuotanto.)
 
Japanissa rannikkoseutuja koettelevat toistuvasti taifuunit, (kiinalainen sana taai fung, suuri tuuli). Nämä hirmumyrskyt kulkeutuvat Japaniin lämpimiltä, eteläisiltä merialueilta loppukesällä tai syksyllä.
 
Suomessa Ilmatieteen laitos ilmoittaa tuulen nopeuden metreinä sekunnissa (m/s), mutta maailmalla on yleisempää esittää tuulen nopeus kilometreinä tunnissa (km/h).
Taulukko tuulennopeuksista:
0–5 m/s – hyvin heikko tuuli
5–10 m/s – melko heikko tuuli
10–20 m/s – merkittävä tuuli, voi aiheuttaa hankaluuksia
20–30 m/s – erittäin tuulista, myrskyvaroitus annetaan
yli 30 m/s – äärimmäisen kova tuuli, hengenvaarallinen
(www.myrsky.com/tuulennopeus.htm#jaottelu)
  • Selvittäkää, miten eri nopeuksilla puhaltava tuuli näkyy luonnossa, kuten merenkäynnissä tai puiden liikkeissä.
  • Etsikää lehdistä säätietoja. Millaisia merkkejä eri sääoloista käytetään?