keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Noidat olivat epäkristillisiä ja siksi pahoiksi leimattuja tietäjiä ja magian, noituuden tai kansanlääkinnän harjoittajia. 1400–1600-lukujen Euroopassa noitia tai sellaisiksi syytettyjä vainottiin noitavainoissa. Monessa noituudeksi luetussa perinteessä tai rituaalissa oli alkujaan kyse kristinuskoa varhaisempien uskomusjärjestelmien jäänteistä. Ne liitettiin kristinuskon paholaiseen, ja ne saivat piirteitä kristinuskosta. Vanhan ajan noitien ja nykynoitien välinen yhteys on lähes kokonaan katkennut. Noituutta harjoitettiin aikana, jolloin siitä kirjoitettiin paljon kuvauksia muistiin. (Lähde: www.tunturisusi.com)

a) Minkälaisia noitia on yleensä kirjoissa tai elokuvissa? Millainen luonne heillä on? Ovatko tarinoiden noidat yleensä hyviä vai pahoja? 
Tehkää lista 3-5 hengen ryhmissä kaikista muistamistanne noidista kirjoissa tai elokuvissa ja tehkää niistä muutaman sanan luonnehdinnat. esim. Roald Dahlin tuntomerkit noidalle: syljen sininen väri, puuttuvat hiukset ja varpaat, violetit silmät, suuret sieraimet, herkkä hajuaisti.
 
b) Noitien ulkonäkö
 • Miten ihmiset suhtautuivat Kikiin, uuteen tulokkaaseen? Millaisia olivat kaupungin tytöt? Miten Kiki erosi heistä ulkoisesti?
 • Onko mielestänne väliä, miten pukeutuu? Mitä pukeutumisella voi viestiä? Miten pukeutumisella osoitetaan yhteenkuuluvaisuutta? Muotitietoisessa suurkaupungissa Kiki alkaa hävetä perinteistä mustaa leninkiään. Kikin äiti sanoi Kikin lähtiessä kotoa: Mekon värillä ei ole väliä, vaan sillä, minkälainen sydän on siellä mekon alla.
 • Keskustelkaa noitien ulkonäöstä. Mitkä värit sopivat noidille? Miten noidat pukeutuvat?
 • Suunnitelkaa asu nykynoidalle.
c) Noitien liikkuminen
Kiki lähti maailmalle lentäen äidin vanhalla, vikuroivalla luudalla mukanaan puhuva kissa ja radio. Kun Kiki lenteli kaupungin yllä, ihmiset katsoivat hämmästyneinä. 
 • Kirjoittakaa aiheesta lyhyt uutinen huomiseen sanomalehteen.
 • Piirtäkää kuvia Kikistä lentämässä luudallaan. 
 • Millä nykyaikainen noita liikkuisi? 
 • Mitä ottaisitte mukaan kotoa lähtiessänne, jos saisitte valita kolme asiaa?
d) Noitareseptit ja taikajuomat 
Kikin äiti keitteli herkkiä taikajuomiaan. Suunnitelkaa pareittain noitamainen juomasekoitus. Keksikää ainekset ja kirjoittakaa sekoitussuhteet ja kertokaa mihin taikajuomanne vaikuttavat.
 
e) Kikillä oli seuranaan puhuva kissa, Jiji. Se rakastuu valkoiseen Lili-kissaan. Millainen Jijioli luonteeltaan? Millainen kissa sopii noidille? Käykää tutustumassa internetin tai kissakirjojen avulla erilaisiin kissarotuihin. Millaisen kissan valitsisitte itsellenne tai noidalle?
 
Japanilaiset rakastavat kissoja ja siellä onkin maailman neljänneksi suurin kissapopulaatio. Ensimmäisten kissojen kerrotaan saapuneen Japaniin Kiinasta keisari Ichijon (987–1011) hoviin kuuluneen aatelismies Fujiwara no Sanesuken matkassa. Kissoja kutsuttiin "kädestä ruokittaviksi tiikereiksi" ja alun alkaen ne olivatkin suosittuja lemmikkejä. Japanissa kissalla on usempia merkityksiä. Yhden mukaan se on kiltti ja hyvän onnentuoja, joka toteuttaa kaikki toiveet ja suojelee kotia. Sen nimi on manekineko. Sille ovat japanilaiset rakentaneet temppeleitä, joista tunnetuin on Goto-Kuji, korkeimman hyveen temppeli. Siellä manekineko ottaa tassu koholla Buddhan sijasta vastaan uskovien toiveita. Temppelin julkisivuun on kuvattu kissoja nostamassa tassuaan. Sisällä temppelissä on kissapatsaita valmistettuna eri materiaaleista suuret määrät. Toinen japanilainen kissa 
on paha ja pelottava nekomata, jolla äidit pelottelevat lapsiaan. Nekomata on kaksihäntäinen hirviö, joka tuhoaa ja tappaa, mutta kohtaa kuitenkin loppunsa urheassa samuraissa. On myös olemassa kissa, joka syö rottia ja hiiriä pelastaen siten ihmisten ruoan.
(Lähteet: http://ta-miit.blogspot.com, http://www.tunturisusi.com)
 
f) Mitä muita noitaeläimiä tunnette eri tarinoista tai elokuvista? Minkä eläimen valitsisitte noidalle seuraksi?Kissat olivat tyypillisiä, mutta eivät ainoita vainottuja noitien seuralaisina pidettyjä eläimiä. Noitien juhlista kertovissa kuvissa nähdään esim. koira, pöllö, korppi tai hiiri mukana taioissa avustamassa. Myös lumikot, vuohet, kaniinit, siilit ja rupisammakot katsottiin sopiviksi noitien apulaisiksi. Näitä noitien ystäviä oli todisteina Englannissa noitaoikeudenkäynneissä 1600-luvulla. Tämä langetti usein epäilyksen varjon ihmisten päälle, jotka olivat kiintyneitä lemmikkeihin. 
(Lähde: http://www.tunturisusi.com)
 • Piirtäkää kuivapastelliliiduilla kuvia kissoista värilliselle paperille.
 • Muovailkaa kissapatsaita savesta.
g) Noitien koulutus
Jotta Kikistä tulisi oikea noita, hänen piti viettää vuosi vieraassa kaupungissa ja selviytyä siellä omin päin. Jos noidaksi voisi opiskella jossakin koulussa, millainen olisi noitakoulun lukujärjestys? Laatikaa lukujärjestys noitien kouluun pareittain.
 
h) Noitien ammatit
Mitä taitoja noidat käyttävät usein tarinoissa ? (Ennustaminen, parantaminen, muodonmuutos, taiat, lentäminen…)
 • Minkälaisissa ammateissa noidat voisivat toimia? Kiki hankkii toimeentulonsa ainoalla noitataidolla, jonka hän osaa. Hän kuljettaa paketteja luudalla lentäen. Keksikää noidille ammatteja, joissa noitataidoista olisi hyötyä.
 • Suunnitelkaa Kikin firmalle tai omalle noita-firmallenne logo.
 
i) Taikominen
Noidat ovat perinteisen käsityksen mukaan osanneet sellaisia taitoja, joita eivät tavalliset ihmiset hallitse. Kiki osasi lentää.
 • Minkä noitataidon haluaisit osata? Mitä taikoisit, jos osaisit?
 • Tehkää taikatemppuja videokameran avulla, esim. katoamistemppu ja ilmestyminen. Keksikää lisää taikoja videoitavaksi.