keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

1. Virittäydytään aiheeseen. Jaetaan lapset pareiksi. Kukin pari saa keksiä ja kirjoittaa paperille jouluun liittyviä sanoja niin monta kun ehtii. Aikaa on viisi minuuttia.

2. Millainen on joulun historia? Miksi joulua vietetään? Viettävätkö kaikki joulua? Mitä erilaisia jouluperinteitä tunnette? Etsikää jouluaiheista tietoa esim. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivuilta.

Jouluna juhlittiin muinoin pohjoisten kansojen maatalousvuoden päättäjäis- ja keskitalven juhlaa. Suomessakin vietettiin ennen vanhaan vuodenvaihteen juhlaa, kekriä. Joulussa ovat yhdistyneet kristillinen juhla ja muinainen roomalainen saturnalia-juhla.

Mitä tiedätte joulusta ja sen vietosta Suomessa ja muualla maailmassa? Mitkä joulun perinteet ovat lähtöisin kristinuskosta? Miksi kaikki eivät vietä joulua?

3. Joulua vietetään eri puolilla maailmaa. Mitä joulu merkitsee eri ihmisille?

Joulu yhdistää ihmisiä. Jouluna perheet viettävät usein aikaa yhdessä ja muistavat toisiaan eri tavoin. Jotkut käyvät myös sytyttämässä kynttilöitä läheistensä haudoille.

Keskustelkaa yhdessä: Onko perheessänne jouluperinteitä, jos on niin mitä? Mitä jouluruokia tiedätte? Vietetäänkö kaikkien perheissä joulua? Vietetäänkö teidän perheessänne joulua? Vietetäänkö joulua kaikkialla samalla tavalla? Millaisena elokuva kuvaa joulun? Mitä joulu merkitsee Yotanille tai Basilille?

4. Joulun aika on Suomessa vuoden pimeintä aikaa. Pohtikaa joulun merkitystä tai sanomaa ihmisille tänä päivänä. Nykypäivän jouluun liittyy runsas lahjojen antaminen ja saaminen. Lahjojen ostaminen ja joulumainonta ovat kaikille tuttuja. Pohtikaa yhdessä, millaista joulua meille markkinoidaan ja millä tavoin?
Jouluun liitetään usein pysähtyminen ja rauhoittuminen ja yhdessäolo. Mitä muita juhlia ja juhlaperinteitä on olemassa, joihin nämä asiat liittyvät? Miten lähimmäisiä voisi huomioida, muistaa ja kuunnella jouluna tai jonain muuna juhlapäivänä? Miettikää erilaisia tapoja ilahduttaa, huomioida ja muistaa perheenjäseniä, sukulaisia tai ystäviä. Millaisista asioista he pitävät?