keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
Anssi Kasitonni: Liitäjät

Anssi Kasitonni: Liitäjät (2005, kesto 13:36)

Rokista, jenkkiautoista ja skeittailusta kiinnostunut oravanpoika ei pysty jatkamaan sukunsa kunniakkaita ja kotimetsää suojelevia liito-oravaperinteitä.

Taiteilija kertoo: 

Teoksesta: ”Se on aika pitkälti omaelämänkerrallinen teos, joka kertoo siis minusta. En halunnut jatkaa yrittäjäperheen lapsena perheyrityksessä vaan halusin mennä omia polkuja. Aivan kuten elokuvassa oravaperheen toiminta voidaan nähdä perheyrityksenä. Siis se, että pukeudutaan liito-oraviksi.” 

Opinnoista, yläkouluiän kiinnostuksista: ”Yläkoulussa oli muutamia aika pahojakin hankaluuksia, mutta mopot, urheilu ja hevimusiikki kiinnostivat. Ja tytöt. ”

Osallisuudesta: ”En ole varma ymmärränkö koko sanaa. Osallisuus. Siis onko se sitä, että on osana jotain isompaa kokonaisuutta? Jos näin on, niin totean vain, että kukaan ihminen ei ole (t)saari, vaikka joskus itsestä tuntuisi siltä, että en tarvitse muita ja että kyllä sitä näin yksinkin voi elää. Ihminen sairastuu, jos se elää erakkona, henkisesti ja fyysisesti. Ehkä jollekin pienelle prosentille maailman ihmisistä erakkous voi jotenkin toimia, mutta sanoisin että yleensä ei.”

Taiteilijan työstä: ”Kun näkee omien ideoiden konkretisoituvan ja kun ne työt usein tulevat vähän erilaisiksi kuin mitä aluksi kuvitteli – siinä pysyy itsekin valppaana, kun teos muuttuu sitä tehdessä! Eniten ammatissa yllättää se, miten katsojat reagoivat teoksiin. ”

Teokseen liittyvät tehtävät: 

1. Keskustelun tueksi

  • Mitä teoksessa tapahtuu?
  • Mitä toiveita teoksen eri hahmoilla on?
  • Millaisiin ryhmiin teoksen hahmot kuuluvat tai haluavat kuulua?
  • Millainen suhde eri henkilöiden välillä on?
  • Onko teoksessa jotakin tuttua?
  • Mitä pidät teoksen tyylistä?
  • Mitä teos voisi haluta sanoa?

2. Tulevaisuuden haaveita, kirjoita

Mistä kaikesta teoksessa haaveillaan?

Mistä sinä unelmoit? Jos ei tarvitse kertoa kenellekään, mitä haluaisit tehdä työksesi? Mitä muuta toivoisit?  Kirjoita. Jos haluat, voit lukea kirjoittamasi tekstin jollekin muulle, mutta se ei ole välttämätöntä.

Voit myös hahmotella lyhyesti, miten voisit päästä tekemään haluamaasi asiaa.

Entä missä olet hyvä? Kaikki ovat hyviä jossain: voit olla hyvä jossain sellaisessakin, jossa vaikkapa kaverisi tai sisaruksesi on superhyvä. Kirjoita.

Voitte myös keskustella yhdessä siitä, miten paljon yksilö voi itse päättää tulevaisuudestaan ja mitkä asiat riippuvat esimerkiksi yhteiskunnan rakenteista, vaikkapa siitä, miten koulutusohjelmat on suunniteltu. Minkälaista tulevaisuutta arvostatte? Onko tärkeää edetä nopeasti?

3. Omakuva – muotokuva 

Jakautukaa noin neljän hengen ryhmiin. Jokainen tekee ensin oman paperinsa yhteen kulmaan abstraktin kuvan itsestään esimerkiksi värejä käyttäen. Vaihtakaa papereita niin, että jokainen ryhmästä jatkaa toisten papereita abstraktilla muotokuvalla heistä.

4. Roolileikki, tulevaisuus

Keksikää tulevaisuuden rooleja. Kirjoittakaa lapuille ammatteja, vahvuuksia, asuinpaikkoja, taitoja. Jakakaa laput jokainen laji omaan pussiinsa. Jokainen nostaa jokaisesta pussista yhden lapun ja kehittelee fiktiivisen hahmon lappujen vihjeiden mukaan.

Tehkää kuvitteelliseen tulevaisuuteen sijoittuvia improvisaatioharjoituksia. Hahmoja voidaan esimerkiksi haastatella yksi tai muutama kerrallaan. Voitte päättää, miten pitkälle tulevaisuuteen harjoituksessa hypätään, esimerkiksi kymmenen tai kolmenkymmenen vuoden päähän tästä hetkestä, tai antaa hahmojen itse päättää, missä tulevaisuuden ajassa he elävät. Voitte myös keksiä kuvitteellisia tilanteita, joissa hahmot kohtaavat, vaikkapa töissä, kotona, kadulla, Eduskuntatalon edustalla, nakkikiskan edustalla, kylpylässä.

Voitte vaihtoehtoisesti kehitellä tulevaisuuden hahmot itse ilman lappuja. Silloin jokainen kirjoittaa ensin omasta hahmostaan paperille. Sen jälkeen tehdään improvisaatioharjoituksia, joissa eläydytään näihin hahmoihin.

5. Improvisaatioharjoitus, kyllä ja ei

Kulkekaa tilassa ja aina pysähtyessä sanokaa toisillenne ”ei”. Hetken päästä vaihtakaa sanaksi ”joo” tai ”kyllä”. Miltä harjoitus tuntui?

6. Stop motion -animaatio

Miten luulet Kasitonnin tehneen Liitäjien kohtaukset, joissa oravat esiintyvät?

Tee oma stop motion -animaatio itse tai ryhmätyönä. Sisällytä tarinaasi ristiriita, joka jollain tapaa ratkeaa. Voit ensin pohtia, minkälaisia ristiriitoja ”Liitäjissä” kohdattiin ja miten ne ratkesivat.

Stop motion –animaatio syntyy liikuttamalla kuvan osia vähän kerrallaan ja kuvaamalla jokainen välivaihe kännykällä, digikameralla tai tabletilla. Kuvat yhdistetään animaatioksi tabletilla tai tietokoneella. 

Animaation voit tehdä esimerkiksi hiekkaan piirtämällä, valokuvien osia liikuttaen, piirrettyjä kappaleita tai esineitä liikuttaen.

Kuvatessa padin voi sijoittaa kuvattavan alueen yläpuolelle, esimerkiksi pahvilaatikon päälle, johon on tehty reikä kameran linssiä varten. Voit myös pitää kameraa kiinteällä alustalla ja kuvata vaakasuorasti tai piirtää kuvattavat kuvat esimerkiksi liitutaululle tai dokumenttikameran avulla valkokankaalle. Lataa padille tai tietokoneelle ohjelma, jolla voit yhdistää kuvat animaatioksi.