keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
Risto-Pekka Blom: Teemapuisto

Risto-Pekka Blom: Teemapuisto  (2015, kesto 4:54)

Opit omistamaan. Et ole velkaa kenellekään. Tulet saamaan kaiken. Videoteos ostoskeskuksen ilmatäytteisestä hahmosta.

Huom! Teoksen ääniraidalla on viittauksia seksuaalisuuteen ja väkivaltaan.

Taiteilija kertoo: 

Teoksesta: ”Teos on kuvattu ex tempore matkalla töistä kotiin, kun sattumalta oli kamera mukana. Lumouduin mainoshahmon jatkuvasti tuulen mukaan muuttuvasta liikehdinnästä niin, että kuvasin kaikki mukanani olleet nauhat täyteen. Materiaali jäi viideksi vuodeksi odottamaan sopivaa ideaa, joka tulikin, yhtä yllättäen kuin kuvamateriaali, kuunneltuani itsesuggestiivista rentoutumisäänitettä. Kuvan kanssa vähintään yhtä tärkeä osa teosta on Petri Koskimäen sävellys, jota työstettiin yhtä aikaa videoleikkauksen kanssa.”

Opinnoista:  ”Kun olin yläasteella, olin kiinnostunut käsitöistä, kirjoittamisesta ja piirtämisestä, mutta päädyin ammattikoulun ajoneuvoasentajalinjalle monesta eri syystä. Typerin syistä oli se, että paras kaverini valitsi saman linjan. Muita syitä oli oma, vanhempieni sekä opinto-ohjaajan ymmärtämättömyys. En viihtynyt asentajan opinnoissa, vaikka koulu oli hyvä ja ammatti tärkeä. Saattoi kuitenkin olla hyvä, että päädyin nykyiselle, itselleni oikealle alalle, vasta aika paljon vanhempana. Kirjoitin siinä välissä myös ylioppilaaksi iltalukiossa. Ja osaanpahan vaihtaa auton jarrupalat ja vähän muutakin tarvittaessa.”

Osallisuudesta: ”Osallisuus on laaja asia, mutta koen että tärkeää on tunne siitä, että voi vaikuttaa omaan elämäänsä ja ympäröivään yhteiskuntaan, saada tukea omiin pyrkimyksiin ja löytää sitä kautta parhaimmillaan myös yhteisöllisyyttä elämäänsä. Pienessä mittakaavassa kyse voi olla siitä, että on mahdollisuus ja uskallus elää oman näköistä elämää. Siihen olisi hyvä liittyä asioiden kriittistä tarkastelua varsinkin silloin, kun oma elinpiiri koostuu samoin ajattelevista ihmisistä. Kenen toiveita toteutan, kun toimin tietyllä tavalla? Perhe, suku, ystäväpiiri, lähiympäristö, koulumaailma, kaikki auktoriteetit ja eri yhteiskunnalliset tahot tarjoavat omaa, välillä valitettavasti aika normatiivista ja tasapäistä, käsitystään siitä, kuinka elämä kuuluisi elää. Näistä näkemyksistä voi saada tukea omaan ajatteluun, mutta pahimmillaan ne estävät sitä.”

Taiteilijan työstä: ”Taiteilijan työssä kivointa on se, että pääsee tekemään kaikkia itseäni kiinnostavia työvaiheita – kirjoittamista, kuvaamista, leikkaamista, äänitöitä ja musiikkia. On myös mahtavaa työskennellä mahdollisuuksien ja tarpeiden mukaan muiden alan ammattilaisten kanssa näillä eri osa-alueilla.

Yllättävintä on ollut se, miten herkkää työskentely on. Jos haluaa kokeilla ja etsiä uusia tekemisen tapoja, joutuu sietämään jatkuvaa epävarmuutta. Joskus se palkitsee, joskus ei.”

Teokseen liittyvät tehtävät: 

1. Kirjoita 

Kun olet katsonut teoksen ”Teemapuisto”, kirjoita viiden minuutin ajan mitä sinulle tulee teoksesta mieleen. Älä nosta kynää paperista tai sensuroi. Keskustelkaa. Omaa tekstiä ei ole välttämätöntä näyttää muille.

2. Keskustelun tueksi 

Mitä teoksessa voisi olla meneillään? Mikä oli mielestäsi teoksen aihe?

Millä sävyllä tai tyylillä kertoja puhuu? Millaisia eri sävyjä löysit? Onko eri tyylit helppo tunnistaa? Onko teoksen kertoja tosissaan? Missä kohdissa taiteilija voisi olla tosissaan, millä tavalla? Mitä taiteilija voisi haluta teoksellaan sanoa? Minkälainen teoksessa esiintyvä hahmo on? Miksi taiteilija on kuvannut juuri tätä aihetta? Miksi teoksen nimi on Teemapuisto?

3. Vastamainos

Moni mainos vetoaa osallisuuden kaipuuseen. Mainoskuvan suorana tai epäsuorana viestinä voi olla, että ostamalla tietyn tuotteen pääset osalliseksi esimerkiksi ihanasta elämäntyylistä tai mukaan kivaan porukkaan. Muistele näkemiäsi mainoksia tai tutki mainoksia esimerkiksi sanomalehdessä, televisiossa tai sosiaalisessa mediassa. Pohdi, millainen mainoksen viesti on. Mitä mainos voisi sanoa lauseeksi muotoiltuna, esimerkiksi ”elämä on …, kun sinulla on…”, tai ”voit tehdä …, kun sinulta löytyy …”. Entä minkälaisia viestejä sosiaalisen median muihin kuviin voisi liittyä?

Blomin teoksen kertoja puhuu osittain parodisesti: hän käyttää esimerkiksi mainoksista tai itseapukirjallisuudesta tuttuja puhetapoja ja yhdistelee niitä omien sääntöjensä mukaan. Taustalla heiluu ostoskeskuksen maskotti. Mikä teoksen viesti voisi olla?

Vastamainokset voivat parodioida mainoksia. Usein niissä muokataan alkuperäisen mainoksen viesti kriittiseen tai ironiseen muotoon. Tee oma vastamainos kuvana tai videona! Ohjeita löydät täältä:  https://toivoajatoimintaa.fi/vastamainonta/

4. Yhden kuvan mediataideteos 

Blomin teoksessa kamera pysyi paikallaan koko ajan, ja siksi voisikin sanoa, että teos koostui vain yhdestä kuvasta. Tee oma mediataideteos, jossa kuvaat liikkuvaa kuvaa niin, että kamera pysyy koko ajan paikallaan. Voit halutessasi yhdistää kuvaan myös puhetta tai muuta ääntä.

5. Epäluotettava kertoja

Blomin teoksen kertojaa voi pitää epäluotettavana: kaikki mitä kertoja sanoo ei välttämättä ole täysin totta. Välillä kertoja voi tarkoittaa muuta kuin mitä hän sanoo.

Oletko törmännyt epäluottavaan kertojaan esimerkiksi kirjassa, elokuvassa tai tv-sarjassa? Entä mediassa? Onko valeuutiset helppo tunnistaa? Voiko sosiaalisen median sisältöihin luottaa?

Kirjoita teksti, jossa on epäluotettava kertoja. Tekstin aiheena voi olla esimerkiksi kuluttaminen. Voit myös jatkaa tehtävää ja tehdä tekstisi pohjalta mediataideteoksen.

6. Kiertotalous, keskustelu

Voi väittää, että Blomin teos kritisoi kulutusyhteiskuntaa. Mitä sillä tarkoitetaan?

Entä mitä tarkoittaa kiertotalous? Ottakaa selvää ja keskustelkaa. Voitte myös jatkaa tehtävää tekemällä kiertotaloudesta sarjakuvan tai meemin. Sarjakuva voi tapahtua useassa tai yhdessä ruudussa.