keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Jalkapallon merkitys köyhillä alueilla

Minä, Zlatan 2022. Nordisk Film.


Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji. Vaikka suosiota on vaikea mitata, on jalkapallo ykkösenä erityisesti niissä mittauksissa, joissa käytetään monia kriteereitä. On arvioitu, että yli puolet maailman väestöstä on tavalla tai toisella mukana jalkapallon maailmassa. Vuonna 2022 sitä pelataan yli 200 maassa ja harrastajia on yli 250 miljoonaa. Lajilla on myös eniten ammattilaisliigoja maailmassa sekä huomattava määrä amatööriliigoja. Lisäksi jalkapallo selkeä ykkönen TV:n katsojaluvuilla mitattuna.

Laji on siitä erityinen, että se on suosittu ympäri maapallon – niin rikkaissa kuin köyhissäkin valtioissa. Suuri syy tähän on jalkapallon saavutettavuus, sillä siinä missä monen lajin harrastaminen tarvitsee kalliita välineitä, ei jalkapallon pelaamiseen tarvita kuin pallo ja maalitolpat. Näin laji on saavutettavissa myös köyhistä lähtökohdista oleville lapsille, kuten Zlatanille.


Jalkapallolla (kuten urheilulla yleisesti ottaen) voi olla erittäin suuri positiivinen vaikutus lasten elämään sekä fyysisesti että henkisesti – erityisesti vähävaraisilla alueilla. Eivätkä lajin edut jää vain pelillisten taitojen oppimiseen ja fyysisten ominaisuuksien kehittymiseen, vaan urheilu opettaa lapsia käsittelemään elämän ylä- ja alamäkiä. Pelatessa lapset oppivat käsittelemään tappiota kypsästi, sekä reagoimaan vastoinkäymisiin lannistumatta. Urheilu myös opettaa kehityksen ja menestyksen olevan seurausta harjoittelusta ja kovasta työstä.


Fyysinen aktiivisuus todistetusti myös stimuloi aivoja ja vapauttaa kemikaaleja, jotka saavat aikaan hyvää oloa. Urheilulla ja itsetunnolla on osoitettu olevan yhteys, sillä joukkueen tuki, valmentajat kehut ja kannustavat kommentit ja omien ennätysten ylittäminen vaikuttavat omatuntoon ja –kuvaan positiivisesti. Lisäksi joukkueeseen kuuluminen kehittää sosiaalisia kykyjä, joita tarvitaan elämän varrella. Se opettaa yhteistyön merkitystä, olemaan epäitsekäs ja kuuntelemaan muita. Joukkueessa toimiminen opettaa myös seuraamaan sääntöjä, hyväksymään päätöksiä ja ymmärtämään, mitä huonosta käytösestä seuraa. Se opettaa kuuntelemaan ja ottamaan ohjeita valmentajalta, tuomareilta ja muilta aikuisilta.

Kysymyksiä

  1. Mitä jalkapallo elokuvan mukaan toi Zlatanin elämään?

  2. Miten Zlatan suhtautui opettajien ja valmentajien ohjeisiin ja käskyihin? Miten hänen asennoitumisensa muuttui elokuvan aikana? Millainen puhe tehosi häneen?

  3. Miten Zlatanin vanhemmat osallistuivat Zlatanin jalkapalloharrastukseen?

  4. Harrastatko itse jalkapalloa tai jotain muuta joukkuelajia? Mitä taitoja se on sinulle opettanut? Mitä hyvää se on tuonut elämääsi?

Lähteet:

Sports Browser: Most popular sports

Health Direct: Developing life skills through sports