Rosengårdin lähiö elokuvan näyttämönä
Yksi keskeisistä tapahtumapaikoista Minä, Zlatan -elokuvassa on Rosengårdin lähiö. Myös oikea Zlatan Ibrahimović varttui Rosengårdissa, joka on kaupunginosassa Etelä-Ruotsin Malmössä, Ruotsin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa.
Malmössä on asukkaita vajaat 352 000. 34 000 asukkaan Rosengård sijaitsee Malmön itäosissa ja sen väestörakenne on keskimääräistä nuorempi. Rosengård onkin tunnettu lähinnä kahdesta asiasta, Zlatanista ja maineestaan ongelmalähiönä, jossa nuorisorikollisuus rehottaa.
Kaupungin keski-ikä on verrattain nuori, sillä lähes puolet alueen asukkaista on alle 35-vuotiaita ja siellä esiintyy runsaasti työttömyyttä. Työttömien määrä kaupungissa (15,3 %) on lähes kaksinkertainen maan keskiarvoon (8,5 %) verrattuna. Hieman yleisempää työttömyys on miesten (17,8 %) kuin naisten (14,9 %) keskuudessa. Erityisen yleistä työttömyys on nuorten, 18–24-vuotiaiden, keskuudessa (17,8 %). Luvuissa korostuvat maahanmuuttajataustaiset nuoret miehet. Malmön asukkaista 85 prosentilla on maahanmuuttajatausta (asukkaiden sukujuuret ovat yli 180 eri maasta). Eniten maahanmuuttajia kaupunkiin on tullut Irakista, Syyriasta, Jugoslaviasta, Puolasta ja Bosnia-Herzegovinasta. |
Kysymyksiä
- Millainen rooli Rosengårdin lähiöllä oli elokuvassa? Millaisina lähiö ja sen asukkaat elokuvassa kuvattiin?
- Miten nuorisorikollisuus ja alueen ongelmat näyttäytyivät elokuvassa ja Zlatanin nuoruudessa?
- Jos olet lukenut omaelämäkerran Minä, Zlatan Ibrahimović (2011), johon elokuva perustuu, vertaa kirjan antamaa kuvaa elokuvan antamaan kuvaan Rosengårdin lähiöstä. Oliko näissä kuvauksissa eroja? Millaisia?
- Miten Zlatanin maahanmuuttajatausta näkyi elokuvassa ja vaikutti Zlatanin elämään? Millaisia haasteita Zlatan elokuvan mukaan kohtasi? Entä millaisia voimavaroja hänellä elokuvan mukaan oli?
- Mitkä rakenteelliset syyt selittävät maahanmuuttajataustaisten yliedustusta työttömyystilastoissa? (eriarvoinen asemassa työnhakutilanteessa jne. Lisätietoa löytyy esim. Ylen artikkelista Suomalainen nimi on valtava etu Suomen työmarkkinoilla.)
- Millä keinoilla alueiden eriarvoistumiskehitystä voisi pysäyttää? Miten syrjäytymisriskejä voisi vähentää?
Vinkki! Muiden mediasta meidän mediaksi. Kulttuurisensitiivisen mediakasvatuksen malli -oppaassa on runsaasti menetelmiä, jotka tukevat kulttuurisensitiivistä työotetta mediakasvatuksessa.
Lähteet:
Facts and statistics in english – Malmö stad
© Koulukino 2024