keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

 

a) Minkä ikäisiä ihmisiä elokuvassa on kuvattu? Elokuvan roolihahmoja ovat Satsuki ja Mei sekä heidän vanhempansa; Kanta, esiteini-ikäinen poika, joka karttaa Satsukia sekä Kantan isoäiti, joka välillä pitää huolta tytöistä. Etsikää elokuvan henkilöistä ja olennoista kuvia lehdistä, mainoksista, internetistä yms. Kuvilla leikitään Kim-leikkejä tai niistä voi tehdä muistipelin. 
 
b) Tutkikaa erilaisia aikakauslehtiä ja sanomalehtiä ja etsikää eri-ikäisten ihmisten kuvia. Millaisten ihmisten tai minkä ikäisten ihmisten kuvia on helpointa löytää? Leikatkaa lehdistä kuvia ja tehkää niistä noin kymmenen kuvan kuvasarja. Muodostakaa kuvien avulla keksityille henkilölle elämänkaari tarinoineen. 
 
c) Leikatkaa kartongista ristin muotoinen, n. 30 x 30 cm kokoinen kuvio. Sakaran leveys n.10 cm. Taittakaa ristin sakarat keskustaan niin, että kartonkiin muodostuu viiden lokeron kuvio. Liimatkaa ristikuvion keskelle valitsemanne henkilön kuva. Liimatkaa muihin lokeroihin muita kiinnostavia kuvia. Kun kaikissa lokeroissa on joku kuva, kertokaa henkilöstänne; hänen harrastuksistaan, ammatistaan, ystävistään, kodistaan, yms. 
 
Vanhat vaarit ja mummit 
Vanhoja ihmisiä on suomalaisessa kulttuurissa melko harvoin mukana lasten arkielämässä. Monissa animaatioelokuvissa Kantan isoäidin näköiset, vanhat naishahmot ovat noitia tai muuten vain pahoja. Kantan isoäiti oli kuitenkin auttamassa perhettä ja lohduttamassa tyttöjä monin tavoin. Hän suhtautui mellastaviin lapsiin naureskellen ja hyväntahtoisesti. Hänellä tuntui olevan myös hyvässä muistissa tyttöjen näkemät ja ihmettelemät nokipallerot omasta lapsuudestaan. 
  • Millaisia ovat tuntemanne vanhat ihmiset? Haastatelkaa omia sukunne vanhimpia tai vanhoja tuttavianne tai naapureitanne. Millaisia asioita he muistavat omasta lapsuudestaan tai keitä vanhoja ihmisiä liittyi heidän omaan lapsuutensa ympäristöön? Mitä he leikkivät lapsina? Mitä töitä lapset tekivät kotona heidän lapsuudessaan? 
  • Etsikää valokuvateoksista tai lehdistä vanhusten kuvia ja tutkikaa niitä. Millaisen vaikutelman ryppyiset kasvot antavat? Vaikuttavatko henkilöt ystävällisiltä, ilkeiltä, pelottavilta, kilteiltä? Kuvitelkaa millaisia kuvien henkilöt ovat olleet nuorena. 
  • Käykää lasten kanssa vierailemassa läheisessä vanhainkodissa. Valmistakaa etukä-teen musiikki- tai runoesityksiä, joilla voitte ilahduttaa vanhainkodin asukkaita ja henkilökuntaa. Voitte myös kutsua vaarit tai mummit vieraisille omaa kouluun tai päiväkotiin.