keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

 

Yhtenä sateisena iltana Satsukin ja Mein odotellessa isänsä kotiinpaluuta yliopistolta Totoro liittyy heidän seuraansa. Satsuki lainaa Totorolle isänsä sateenvarjoa, ja Totoro antaa vaihdossa puunsiemeniä. Yhdessä sisarukset istuttavat siemenet maahan. Kasvien idut alkavat putkahdella nopeasti esille ja pian paikalle on kasvanut valtavan tiheä metsä.
 
a) Kerätkää tammenterhoja, kastanjoita, männyn ja kuusen käpyjä. Kasvattakaa puita joko siemenestä tai istuttamalla niitä taimina. Kun on valinnut puulleen hyvän kasvupaikan, sitä voi käydä katsomassa säännöllisesti eri vuodenaikoina ja -vuosina. 
 
b) Vanhassa sananlaskussa sanotaan, että kun puu on suureksi kasvanut, on tarhuri kuolla kupsahtanut. Keskustelkaa puiden kasvusta, koosta ja iästä. 
 
c) Millainen voisi olla puu, joka on seissyt paikallaan iäisyyden? Millaista elämää tai tarinoita se on nähnyt tai kuullut? Rakentakaa luokan seinälle suuri puunrunko, jonka oksille ja lehvästöön lapset saavat piirtää ja liimata pieniä tarinoita, hahmoja, eläinten koteja jne. 
 
d) Oma mielimaisema lasipurkissa. Jaetaan lapset pareiksi. Pari saa ottaa toisistaan kuvan valitsemansa puun luona digikameralla. Suunnitelkaa huolella paikka, missä ja miten kuvat otetaan. Valitkaa kullekin oma n. 20 cm korkea lasipurkki. Laittakaa purkin pohjalle aluksi matala kerros vaaleaa, hienoa hiekkaa. Väliin voi laittaa karkean, tummemman sorakerroksen ja sitten taas hiekkaa. Kerätkää luonnosta kauneimpia kiviä, käpyjä, hienoimpia simpukoita, terhoja, varpuja tms. ja laittakaa niitä muutamia hiekkakerroksen päälle. Kotoa saa tuoda pienen lempiesineen mukaan purkkiin. Asettakaa oma valokuvanne purkin seinämää vasten niin, että se näkyy hyvin ulospäin. Valmista purkkia ei saa ravistaa. Lopuksi purkin kanteen tiirikoidaan reikä, jonka läpi pujotetaan kestävä naru. Naruun tehdään solmu, niin ettei se luista ulos reiästä. Purkit ripustetaan tukevalle oksalle ihailtaviksi.