keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

 

a) Keitä Satsukin ja Mein perheeseen kuului? Mitä isä teki työkseen? (Professori yliopistolla) Missä tyttöjen äiti oli? (Sairaalassa hoidettavana)
 
b) Tyttöjen äiti sairastaa tuberkuloosia. Keskustelkaa yhdessä, millainen sairaus tuberkuloosi on. Miten tytöt ilahduttivat sairasta äitiään? 
 
Tuberkuloosi (tbc) on Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama, yleensä keuhkoissa esiintyvä tauti. Tartunta saadaan pienten pisaroiden välityksellä. Tartunnan jälkeen hidaskasvuinen tbc-bakteeri voi elää vuosikausia elimistössä aiheuttamatta oireita. Vanhenemisen tai lääkityksen aiheuttama immuniteetin heikkeneminen antaa bakteerille tilaa lisääntyä. Tästä syystä tuberkuloosi on Suomessa vanhojen ihmisten tauti. Keuhkotuberkuloosin oireena on pitkittynyt yskiminen. Diagnoosi tehdään usein röntgenkuvasta ja varmistetaan bakteeriviljelyllä. Hoitona käytetään monen antibiootin yhdistelmää, koska tbc on hidaskasvuisena erittäin vastustuskykyinen tavallisimmille antibiooteille. Suomessa todetaan vuosittain noin 500 tautitapausta. (Lähde: Wikipedia)
Hayao Miyazakin oma äiti on myös sairastanut tuberkuloosia, mikä tekee elokuvasta osin ohjaajan omaelämäkerrallisen. 
 
c) Millaisia asioita siskokset tekevät yhdessä? Mihin kotiaskareisiin he osallistuivat, entä millaisia leikkejä he leikkivät?
 
Kiinniottoleikki Uugaduuga 
Leikkijät jaetaan kahteen ryhmään. Ryhmät asettuvat aluksi noin 10–20 metrin päähän toisistaan, oman viivan taakse. Keskelle leikkialuetta vedetään myös viiva. Leikkialue on suunnilleen lentopallokentän kokoinen ja muotoinen. Ryhmä sopii keskenään kuiskaten, ovatko he noitia, kääpiöitä vai jättiläisiä. Ryhmät lähestyvät toisiaan rivissä heiluttaen käsiään ja hokien tahdissa uugaduuga-uuga-duuga. Kun leikkijät ovat noin metrin päässä keskelle vedetystä viivasta, he pysähtyvät ja menevät sovittuun asentoon yhteisen merkkiäänen (tamburiini, pilli yms.) kuultuaan.
Asennot: Noidat irvistelevät ilkeästi sormet koukussa pään sivulla. Jättiläiset nousevat varpailleen kädet ylhäällä. Kääpiöt menevät kyykkyyn. Kääpiö voittaa jättiläisen, jättiläinen voittaa noidan ja noita voittaa kääpiön.
Jos vastakkain ovat kääpiöt ja jättiläiset, niin jättiläiset juoksevat karkuun ja kääpiöt yrittävät pyydystää joukkoonsa uusia jäseniä. Turvassa karkuunjuoksijat ovat vasta omalla alueellaan viivan takana. Jos vastakkain ovat noidat ja kääpiöt, kääpiöt juoksevat karkuun. Jos vastakkain ovat 
jättiläiset ja noidat, noidat juoksevat karkuun. Jos sattuu niin, että molemmat esittävät samoja, niin tulee tasapeli ja uusi yritys. Leikki loppuu, kun toiselta puolelta on saatu kaikki jäsenet pyydystettyä tai sovitaan, että leikitään sovittu määrä kierroksia ja lasketaan lopuksi joukkueiden koot. 
 
Etsimisleikki 
Jaetaan lapset kolmen hengen joukkueisiin. Kukin ryhmä saa hakea vähintään 3 tietyllä kirjaimella alkavaa esinettä yhden kerrallaan. Nopein ryhmä voittaa. Esim. K: kynä, kumi, kuulakärkikynä, kuppi, kampa, kukkaruukku, kirja, kenkä. P: paperi, pallo, piirustusalusta, pehmolelu, pyyhe, paita, pipo, peili. Leikkiä voidaan leikkiä myös ulkona siten, että etsitään pihalle tai lähimetsikköön kätkettyjä tietyllä kirjaimella alkavien esineiden kuvia tai luonnosta löytyviä kasveja, kuten kivi, käpy, keppi, kuusenneulanen, kukka, kanerva, kielo, kaisla jne. 
 
Piilosilla 
Leikkikää erilaisia piiloleikkejä. 
 
Hippaleikki 
Piirretään maahan ympyrä, jonka halkaisija on noin 10 metriä. Leikkijät asettuvat kehälle tasaisin, noin yhden metrin välein. Merkkiäänen kuultuaan leikkijät lähtevät juoksemaan kaikki samaan suuntaan. Tavoitteena on saada edellä juokseva leikkijä kiinni ja koskettaa häntä. Se, jota kosketetaan, joutuu piiristä pois. Viimeiseksi kehälle jäävä juoksija on voittaja. Millaisia muita hippaleikkejä tiedätte?