keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Dokumentti erityisluokasta ja opettajasta.

Dokumentti kertoo syrjäytymisuhan alla olevista erilaisista oppijoista ja opettajasta, joka yrittää auttaa näitä nuoria saamaan oppivelvollisuuden suoritettua ja luottamaan tulevaisuuteensa ja itseensä.

Luokanopettaja Ulla on tehnyt työuransa lasten ja nuorten parissa teatterityön opettajana. Viimeisen työvuotensa hän luotsaa tätä yhdentoista hengen  ryhmää. Nuoret saavat tuta, miten vuorovaikutukseen, luovuuden herättämiseen ja tunteiden käsittelyyn erikoistunut opettaja laittaa opetussuunnitelman uuteen uskoon ja puhaltaa siipien alle ilmaa. Dokumentti seuraa luokan viimeistä kevättä koulussa.

Dokumentti avaa ikkunan koulun arkeen ja myös sen synkkiin puoliin. Kaikille koulunkäynti ei ole mukavaa ja innostavaa vaan takkuinen taival, johon liittyy yksinäisyyttä, kiusaamista, epäonnistumisen tunteita, turhautumista ja turvattomuutta. Erityisryhmässä opiskelu koskettaa vuosittain noin kahdeksaa prosenttia kaikista peruskoululaisista, ja kasvu on jatkunut yli kymmenen vuoden ajan. Useimmiten erityisluokalle päätyvillä on oppimisvaikeuksia, jotka voivat liittyä erilaisiin tarkkaavaisuuden, keskittymisen tai sosiaalisen vuorovaikutuksen häiriöihin.

Koulumaailmassa keskustelu erityisopetusryhmien järjestämisestä ja lakkauttamisesta on erittäin ajankohtainen. Espoossa Nöykkiön koulussa kuvattu dokumentti haastaa koulumaailmaan juurtuneita käytäntöjä ja näyttää harvinaisen tavan olla yläasteen opettaja – opettaja, joka on aidosti läsnä ja vuorovaikutuksessa oppilaidensa kanssa.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Iiris Härmä. Leikkaus: Tuula Mehtonen. Kuvaus: Hannu-Pekka Vitikainen. Tuottaja: Visa Koiso-Kanttila, Guerilla Films 2010 yhteistyössä YLE Yhteistuotannot.

Lisää tietoa elokuvasta: Guerilla Films Oy Kiuastie 7 B, 02770 Espoo, Finland puh. 040-506 2675, info@guerillafilms.fi

Oppimateriaalin on laatinut TM, HuK  Oscar Ortiz-Nieminen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Kirjallisuutta:

  • Cantell, Hannele, 2010. Ratkaiseva vuorovaikutus. Pedagogisia kohtaamisia lasten ja nuorten kanssa. Opetus 2000. Jyväskylä: PS-Kustannus.
  • Lehtinen, Tiina & Lehtinen, Ismo, 2007. Mikä mättää? Murrosiän muutokset kotona ja koulussa. Helsinki: Edita
  • Niemistö, Raimo, 2004. Ryhmän luovuus ja kehitysehdot. Helsinki: Palmenia.
  • Salmivalli, Christina, 2005. Kaverien kanssa. Vertaissuhteet ja sosiaalinen kehitys. Opetus 2000.  Jyväskylä: PS-Kustannus.
  • Uusikylä, Kari, 2006. Hyvä paha opettaja. Jyväskylä: Minerva

 

Materiaali on julkaistu vuonna 2010. Linkit on tarkistettu 14.7.2014.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Omaa luokkaansa

Dokumentti kertoo syrjäytymisuhan alla olevista erilaisista oppijoista ja opettajasta, joka yrittää auttaa näitä nuoria saamaan oppivelvollisuuden suoritettua ja luottamaan tulevaisuuteensa ja itseensä.

Julkaisuvuosi:
2010
Pituus:
0 min.
Levittäjä:
Guerilla Films Oy
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Käsikirjoitus: