keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Sekä Karl että Sawsan ovat kiinnostuneita musiikista ja tekevät itse omaa musiikkia. Sawsan haaveilee musiikkikilpailuun osallistumisesta, joka auttaisi unelmansa toteuttamisessa. Karl innostuu Sawsanin unelmasta ja auttaa tätä parhaansa mukaan tämän toteutumisessa. Sawsanin vanhemmat ovat kuitenkin toista mieltä. Erityisesti isä on huolissaan julkisesta esiintymisestä ja siitä, minkälaisen kuvan muut ihmiset saavat Sawsanista, jos hän esiintyy suurelle yleisölle ja vieläpä televisiossa.

1. Mitä tarkoitetaan julkisuudella ja julkisuuden henkilöllä eli julkkiksella?

2. Keitä julkisuuden henkilöitä osaat nimetä? Millä tavoin he ovat päässeet julkisuuteen? Missä heitä voi nähdä tai seurata?

3. Miten Karl ja Sawsan suhtautuvat elokuvassa julkisuuteen? Entäpä heidän vanhempansa? Miten Sawsanin vanhemmat reagoivat tämän osallistumiseen laulukilpailuun? Miksi he reagoivat tällä tavalla?

4. Mitä mieltä itse olet julkisuudesta ja julkisuuden tavoittelusta? Tarvitaanko julkisuuteen pääsyyn jotain eritystä taitoa tai ominaisuutta vai voiko kuka tahansa olla julkkis?

5. Katsokaa vielä seuraavat Ylen Elävän Arkiston ja Yle Oppimisen videot, ja pohtikaa niiden kautta julkisuuden ilmiötä ja niiden seurauksia. Mitä hyvää julkisuudesta voi seurata, entä mitä huonoa? Miten Kola-Olli koki saamansa julkisuuden? Mitä siitä seurasi hänelle? Entä mitä ajatuksia Risumiehen tarina herättää?

Yle Elävä Arkisto: Kola-Olli ja hapokkaat juomat (kesto 7 min)

Yle Oppiminen: ”Jormasta tuli Risumies ja nettijulkkis tahtomattaan – mitä traagisessa jutussa tapahtui?”

6. Tutkikaa lopuksi vielä aikakaus- ja iltapäivälehtiä, tai vaihtoehtoisesti näiden verkkosivuja. Keitä julkkiksia huomaat lehtien sivuilla? Miten he ovat päätyneet julkisuuteen? Moniko heistä on esiintynyt televisiossa, monellako on oma Youtube-kanava tai Instagram-tili? Mikä heissä kiinnostaa ihmisiä, miksi ihmiset haluavat seurata heitä? Mitä ja miten heistä kirjoitetaan medioissa? Minkälainen on heidän julkisuuskuvansa? Seuraatko itse jonkin julkkiksen elämää medioissa?

Voitte myös tutustua yhteen tämän hetken suosittuun, Ylen tuottamaan nuorten sarjaan HasBeeniin, ja pohtia, miten eri medioita käytetään sarjassa ja miten mediajulkisuutta peilataan sarjan henkilöhahmojen kautta.

Yle: ”HasBeen-nuorisosarjassa sammunut poptähti yrittää uutta nousua – lahjakkaat näyttelijäveljekset jakavat pääroolin”

Yle Areena: HasBeen

Vinkki! Mikäli kaipaat apua medioiden ja mediakuvan käsittelyyn, Suomen lasten ja nuorten säätiön tuottamassa Hyvä, paha media -materiaalissa pohditaan mediaa niin nuorten kuin asiantuntijoiden näkökulmasta käsin. Materiaali löytyy ladattavaksi esim. Peda.netin –sivuilta: ”Hyvä, paha media -opas” (PDF)

Omat unelmat

Sawsan haaveilee ammattimuusikon urasta, jopa niin innokkaasti, että on valmis karkaamaan kotoaan osallistuakseen laulukilpailuun!

1. Keskustelkaa yhdessä, toimiiko Sawsan oikein karatessaan kotoaan laulukilpailuun. Entä toimiiko Sawsanin setä oikein auttamalla Sawsania? Mitä tästä kaikesta olisi voinut seurata?

2. Oletko itse ollut joskus tilanteessa, jossa olet rikkonut vanhempien asettamia sääntöjä? Mitä tästä seurasi?

3. Pohtikaa ja kirjatkaa ylös omia unelmianne! Haaveiletko jostain tietystä ammatista ja esiintymisestä kuten Sawsan? Haaveiletko kenties ulkomaanmatkasta vai siintääkö mielessäsi jokin tietty harrastus?

Katsokaa inspiraatioksi kaksi YLE Summerin video unelmista:

YLE Summeri: ”TBT – Unelmointia”

Yle Summeri: ”MISTÄ UNELMOI MARCUS & MARTINUS?”

4. Pohtikaa tämän jälkeen, miten helposti toteutettavissa unelmanne ovat. Sawsan haaveili ammattimuusikon urasta, jonka saavuttaminen vaatii runsaasti työtä ja harjoittelua, ja päämäärä saattaa siintää vasta vuosien päässä. Mitkä omista unelmistanne ovat helposti toteutettavissa, mitkä taas vievät enemmän aikaa ja ehkä myös vaativat työtä ja kärsivällisyyttä?

5. Palatkaa vielä unelmiinne. Antakaa ajatusten nyt juosta vapaasti ja unelmoikaa kaikesta, mitä haluaisitte itsellenne tai toteutuvan elämässänne! Kootkaa unelmanne unelmakartaksi. Käyttäkää apuna aikakauslehtiä, leikkaa&liimaa -periaatteella tai luokaa kartta verkkoon. Käykää lopuksi unelmakarttanne läpi ryhmän kesken, niistä keskustellen. Huomaatteko unelmien kesken jotain yhtäläisyyksiä tai eroja? Nouseeko jokin tietty unelma kaikkein suositummaksi? Voitte vielä pohtia, voivatko unelmat vaihtua vanhetessa, millä tavalla, ja voiko jostain unelmoida koko elämänsä ajan.