keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. Muistelkaa yhdessä, millaisia animaatioelokuvatekniikoita on olemassa.

2. Mitä eri animaatioelokuvia tiedätte? Millaisilla animaatiotekniikoilla tuntemanne elokuvat on tehty?

Pikku prinssi –elokuvassa rinnastetaan eri animaatiotekniikoita, joiden avulla katsoja voi tulkita elokuvaa. Kehystarinan tarkka nykymaailma sääntöineen ja ohjeineen kerrotaan tietokoneanimaation avulla. Kun eletään sisäisessä tarinassa, lentäjän muistoina ja takaumina kerrottu Pikku prinssin mielikuvituksellinen ja tunteellinen tarina on toteutettu revitystä paperista luoduilla hahmoilla stop motion -animaationa, joka noudattelee tarkasti de Saint-Exupéryn alkuperäisteoksen kuvituksia.

Termi animaatio tulee latinan kielen sanasta animatio, elävöittäminen. Latinan sana anima tarkoittaa sielua. Animaation idean voikin liittää myös animismiin eli uskoon, jonka mukaan kaikilla luonnon esineillä ja ilmiöillä on sielu. Animaatiotekniikoita ovat mm. esineanimaatio, flash -animaatio, nukkeanimaatio, perinteinen piirrosanimaatio, pala-animaatio, piksillaatio, tietokoneanimaatio, vaha-animaatio, legoanimaatio, 3D-animaatio, stop motion -animaatio, jota on myös käytetty paljon erikoistehostetekniikkana.

Stop motion on animaatiotekniikka, jonka avulla staattiset, ei-piirretyt esineet saadaan liikkumaan ja elämään elokuvissa. Tekniikassa hahmoja ja esineitä liikutetaan hieman kerrallaan ja jokainen vaihe kuvataan videolle tai valotetaan filmille. Kun kuvattu filmi näytetään normaalinopeudella, peräkkäin nopeasti vaihtuvat kuvat luovat illuusion liikkeestä. 

3D-animaatio on kolmiulotteista liikkuvaa kuvaa, joka luodaan täysin tietokoneella. Ensin mallinnetaan tarvittavat objektit ja sen jälkeen niille luodaan ominaisuudet, ympäristö, liikkeet, valot ja efektit. Kun tämä täysin virtuaalinen ympäristö on luotu, määritellään kamera-ajot ja kone laskee kaiken kuviksi. Tekniikalla voidaan kuvata myös asioita, joita videokameralla ei voida kuvata, jopa asioita, joita  ei ole edes olemassa.

Lisää tietoa animaatiosta löydät Koulukinon animaatio-teemapaketista.