keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Symboleita ja allegorioita eli vertauskuvia

1. Usein sadut, faabelit ja legengat ovat allegorioita. Yleinen tapa esittää allegoria on pukea tarinan sanoma symboliseen muotoon, jossa tarinan yksityiskohdat saavat vertauskuvallisen merkityksen. Pikku prinssi -kertomuksen sanoissa piilee viisauksia, jotka ovat kätkettynä vertauskuvien muotoon.

Kuvataiteessa ja kirjallisuudessa käytetään monenlaisia symboleja, jotka tarkoittavat eri asioita. Monille on tuttua esimerkiksi, että monissa kansansaduissa kettu on viekkauden tai pöllö viisauden symboli.  Monille on myös tuttua, että sydän symboloi rakkautta, kyyhkynen rauhaa, risti kristinuskoa tai ankkuri toivoa, viikate kuolemaa ja valkoinen puhtautta.

a) Missä yhteyksissä eri symboleita käytetään? Etsikää tietoa symboleista tai keksikää, mitä Pikku prinssin tarinassa symboloivat esimerkiksi ruusu, käärme, tähdet, vesi ja kaivo.

b) Piirtäkää ja maalatkaa erilaisia symbolikuvioita.


2. Mietelmien tulkintaa

a) Pikku prinssi julkaistiin vuonna 1943, jolloin toinen maailmansota oli käynnissä, eikä loppua ollut vielä näkyvissä. Tulevaisuuden näkymät olivat lohduttomat. Pikku prinssissä käsitellään monenlaisia tunteita ja kertomus johdattaa lukijansa ja katsojansa pohdiskelemaan ihmissuhteiden mutkikkuutta ja sitä, mitä ovat suru, menetys tai rakkaus.

Valitkaa yksin tai pienissä ryhmissä Pikku prinssin tarinaan liittyviä lauseita ja miettikää niiden merkitystä. Mihin kohtiin tarinaa nämä ajatukset ja sanat liittyvät? Mitä ihmiset halutaan saada ajattelemaan näitä sanoja käyttämällä? Millaisia tunteita ajatukset ne teissä herättävät? Saavatko jotkut kohtaukset teidät surulliseksi, vihaiseksi, hämmentyneeksi tai ilahtumaan?

Kirjoittakaa myös asioita tai oivalluksia, joita teille tulee mieleen näistä lauseista tai sanoista.

Pohtikaa yhdessä, onko näillä lauseilla tai sanoilla mielestänne sanomaa nykypäivän ihmisille?

 • Baobab on sellainen, että jos sen huomaa liian myöhään, niin ei siitä enää pääse millään irti. Se valtaa koko tähden. Se lävistää sen juurillaan. Ja jos tähti on liian pieni ja baobabeja on liian paljon, niin ne lopulta räjäyttävät koko tähden.” S.23
   
 • "Kyynelten maa on niin arvoituksellinen", s.30
 • "Se, mikä tekee erämaan kauniiksi, on sinne jonnekin kätketty kaivo. Hämmästyksekseni ymmärsin yhtäkkiä, mistä johtui hiekan salaperäinen säteily. Pienenä poikana olin asunut vanhassa talossa, josta taru kertoi, että sinne oli kätketty aarre. Tietenkään ei kukaan koskaan sitä löytänyt ja ehkäpä ei liioin hakenutkaan. Mutta se lumosi koko talon. Talon sydämeen oli haudattu salaisuus". s.77
   
 • “Ja sitten kun olet unohtanut surusi (ihminen unohtaa surunsa aina), niin olet iloinen siitä, että olet tuntenut minut.” s.77-78

b) Pikku prinssi kohtaa alati huomiota kaipaavan, kauniin, itsetietoisen ja melko oikukkaan ruusun. Millainen on pikku prinssin ja ruusun suhde? Miksi Pikku prinssi tulee surulliseksi löytäessään ruusutarhan?

c) Pikku prinssi kohtaa myös ketun, jonka sanoissa piilee monia viisauksia. Mitä hän mielestänne oppii ketulta?

 • "Minun täytyy kyllä kestää pari lehtimatoa, jos haluan tutustua perhosiin." s.36
 • "Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.” s.72 

Mitä ilmaus ”nähdä sydämellä” mielestäsi merkitsee?

 • "Voi joutua itkemään hiukan, jos on antanut kesyttää itsensä."  s.83
   
 • "Aika, jonka olet tuhlannut ruusullesi, tekee siitä niin tärkeän sinulle.” ”Aika, jonka olen tuhlannut ruusulleni…" toisti pikku prinssi paremmin muistaakseen. ”Ihmiset ovat unohtaneet tämän totuuden", sanoi kettu, "mutta älä sinä unohda sitä. Sinun on vastattava aina siitä, mitä olet kesyttänyt." ”Olet vastuussa ruusustasi.” s.73-74

d) Tutustukaa Pikku prinssin ja ketun ystävyydestä tehtyyn lauluun, Kesytetty.

Kouluradiossa esitettiin vuonna 1973 Saint-Exepery'n Pikku prinssi kuunnelmana, ja Anna-Kaarina Kiviniemi teki siihen musiikin. Kuunnelmaan sisältyi myös laulu Kesytetty, jonka lauloi Eriikka Magnusson. Myöhemmin laulua ovat esittäneet Seija Simolan lisäksi mm. Hector ja Karoly Garam. Teoksen alkuperäinen nimi oli Laulu Pikku prinssille.
Lähde: www.kysy.fi