keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Huumoria eri kansojen tapaan

a. Jari Lehtisen mukaan sanaleikit ovat olennaisinta japanilaista huumoria. Huumoria on mukana vakavissakin teoksissa. Koska Japanissa käytetään neljää eri kirjoitusjärjestelmää: kanjit, hiragana, katakana, romaji, heidän kielensä tarjoaa poikkeuksellisen runsaasti mahdollisuuksia leikitellä merkityksillä ja vivahteilla. Siispä kieleen perustuva huumori on tuomittu olemaan ikuisesti avautumatta muille, paitsi asiaan erityisesti vihkiytyneille.

Lehtinen tiivistää käsityksen japanilaisesta huumorista näin: ‘Kuten me kaikki sivistyneet ja valistuneet ihmiset olemme tietävinämme, japanilainen huumori on sitä, että ‘pöksyt näkyvät’. Jos tämä on mittapuu, siinä tapauksessa englantilainen huumori on sitä, että ‘pöksyt tippuvat’. Ja suomalainen huumori… no, Agapetuksen ajoista aina 1920-luvulta alkaen on voitu kysyä, ‘mitkä ihmeen pöksyt’. Muitakin mittapuita olisi, mutta tämä vertailu lienee paras, sillä siinä on huumoria. (Lähde: esitelmä ‘Katse menneisyyteen’ -seminaarissa Oulussa 2.10. 2004. http://koti.phnet.fi/otaku/jorina/huumori.html)

Mitä eroa on eri maiden huumorissa? Tunnetteko eroavaisuuksia? Millaista on esim. brittiläinen huumori tai onko olemassa saksalaista huumoria?

Japanissa supikoiriin liittyvä kiveshuumori ja ‘alapää’-huumori on varsin estotonta ja suvaitsevaa verrattuna huumoriin monissa länsimaissa. Vanhoissa japanilaisissa kansantarinoissa supikoirilla on valtavat ja maagisen monikäyttöiset sukukalleudet eikä Pom Poko-elokuvassakaan kainostella esitellä asiaa.Tanukien taikavoimien lähde on kansanperinteen mukaan niiden kivekset, jotka ovat niin suuret, että ne voi tarpeen vaatiessa levittää vaikka laskuvarjoiksi.

Elokuvassa lauletaan ilkikurisesti:

Tan Tan Tanuki no kintama wa,

Kaze mo nai no ni,

Bura bura

Tan-tan-tanukin kultaiset pallit

uljaasti heiluvat vain

vaikka tuule ei lain!

b. Oletteko mielestänne enemmän huumorintajuisia vai tosikoita? Mikä teitä naurattaa? Millaiset vitsit ovat parhaita? Millainen on hyvä tai huono vitsi? Millaiset vitsit eivät naurata yhtään? Millaiset vitsit naurattivat teitä, kun olitte päiväkoti-ikäisiä tai alaluokilla. Onko huumorintajunne muuttunut iän myötä? Osaatteko kertoa vitsejä?

Liittyykö ironia huumoriin? Mitä on musta huumori? Voiko vakavista tai surullisista asioista vitsailla? Onko helppoa nauraa itselleen?

c. Seuratkaa viikon ajan lehtien sarjakuvasivuja tai pilapiirroksia yms. Valitkaa mielestänne hauskin ja esitelkää se muille. Tai piirtäkää itse pilapiirros tai esim. kolmen ruudun, mielestänne hauskoja sarjakuvia.

Opettaja voi myös valita sopivia sarjakuvaruutuja, joista hän poistaa tekstit. Oppilaiden tehtävänä on keksiä tekstit puhekupliin.