keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

a. Japanilaistenkin kulttuuri ja elintavat ovat muuttumassa.

Miten japanilaisen kulttuurin länsimaalaistuminen näkyy elokuvassa?

Myös heidän perinteiset ruokalajinsa ovat saaneet väistyä hampurilaisten ja muun pikaruuan tieltä. Elokuvan supikoiratkin saavat tonkia roskiksesta hampurilaisten jämiä.

Supikoirien kamppailu oman elintilan puolesta nostaa esiin japanilaisen kulttuuri-identiteetin vaalimisen tärkeyden. Ihmisten kokema länsimaalaistuminen heijastuu myös supikoiriin, joiden ruokavalio on vaihtunut ylikansallisiin ruokiin ja joiden omaama vanha perimätieto on katoamassa. Myös maisemanmuutos tuo mukanaan konkreettisia yhteiskunnallisia uudistuksia, kun esimerkiksi vanhat temppelit saavat siirtyä esikaupunkien ja valtateiden tieltä. (Emmi Koivumäki, www.film-o-holic.com/arvostelut/pom-poko/)

b. Miten meillä Suomessa, kuinka suomalainen kulttuuri voi? Mitä suomalaisuuteen mielestänne kuuluu? Mistä Suomi tunnetaan maailmalla? Millaiset asiat teille ovat tärkeitä Suomessa ja suomalaisuudessa? Miten amerikkalainen kulttuuri on lyönyt vahvan leimansa Suomeen? Mitä amerikkalaisia brändejä tunnistatte arjestanne tai kulttuuritarjonnasta, jota käytätte? Onko puhumassanne kielessä vierasperäisiä lainasanoja? Oletteko huomanneet muutoksia esim. kauppojen tai kahviloiden nimissä?

c. Mitä eri kulttuurien sekoittuminen mielestänne parhaimmillaan tarkoittaa? Entä mitä huonoa siitä voi seurata? Miksi on tärkeää, että jokaisella kansalla on oma kulttuurinen identiteetti? Mitä sillä tarkoitetaan?

Miyazaki: "Ei ole hyvä työntää kaikkea traditionaalista pieneen kansankulttuurin lokeroon. Meidän täytyy kertoa lapsille traditioidemme rikkaudesta".

– Noriko T. Rider, "Spirited Away: Film of the Fantastic and Evolving Japanese Folk Symbols" (Film Criticism, Spring 2005) mukaan Pasi Nyyssönen 13.3.2007

d. Japanissa luonnolla on ihmisten elämässä tärkeä sija. Japanilaiselle ilmaisulle on ominaista pelkistäminen ja vähäeleisyys, mikä näkyy heidän runoudessaan, teatterissaan ja kuvataiteessaan. Esimerkkinä vaikka haikurunot, jotka kiteyttävät suuria elämänviisauksia muutamaan säkeeseen.

Kuinka hyvin tunnette japanilaista kulttuuria, kuten taidetta, puutarhasuunnittelua, kukka-asetelmataidetta eli ikebanaa tai heidän puurakentamistaan?