keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

a. Japanin tanuki eroaa huomattavasti Manner-Aasian supikoirasta. Sen kallo on pienempi ja se eroaa muodoltaankin Suomessa elävän ussurinsupikoiran kallosta. Tanuki on myös kooltaan mannermaalla elävää serkkuaan pienempi ja ohutturkkisempi, mikä johtuu leudommasta ilmastosta sen elinalueella.

Tanukin ja supikoiran kromosomiluvut eroavat toisistaan: tanukilla on vain 38 kromosomia, supikoiralla 54. Onkin kyseenalaista, voiko tanukia enää pitää supikoirana.

Jääkauden lopulla merenpinta nousi ja Japanista tuli saaristo, niinpä Tanukit ovat eläneet eristyksissä muista supikoirista viimeiset 12 000 vuotta. Japaninsupikoiran elinympäristö on eksoottinen, usein eläimen tapaa bambumetsistä ja muista subtrooppisista metsistä. (Lähde: http://www.tunturisusi.com/supikoira.html)

Millaisia ovat elokuvan supikoirat?

Rauhaa ja ruokaa rakastavia, laiskanpulskeita veijareita. Välillä ne unohtuvat herkuttelemaan tai keppostelemaankesken tärkeän pelastustehtävän.

Tanukit ja kansanperinne

Tanukit eli supikoirat liittyvät olennaisena osana japanilaiseen kansanperinteeseen. Niistä on kerrottu paljon sananlaskuja ja tarinoita. Japanilaisessa puheessa “tanuki Gao” eli “tanukikasvot” tarkoittavat, että kasvoilla on ilme, joka teeskentelee tietämättömyyttä. Wikipedia/pompoko

Tanukeista on lukuisia patsaita monissa temppeleissä ja pyhäköissä. Japanissa ne kuvataan ruokaa ja juomaa rakastaviksi ja siksipä tanukipatsaita on usein juuri baarien ja ruokapaikkojen ulkopuolella. Googlen kuvahaulla ‘tanuki Japani’ voi käydä ihmettelemässä mm. hattupäisiä tanukipatsaita sekä tanukiaiheisia valokuvia ja vanhoja janilaisia piirroksia.

Japanilainen ruoka

Elokuvassa ihmisille vihainen Gonta kehottaa poistamaan ihmiskunnan. Shoukichi kysyy, että jos he voisivat jättää kuitenkin jotkut ihmiset ympärilleen, koska hän ei kestä elää ilman heidän ruokiaan – tempuraa, hampurilaisia jne. Gonta on samaa mieltä, koska erityisesti hän rakastaa esim. rottatempuraa.

Tunnetteko japanilaisia ruokia? Oletteko maistaneet on tempuraa, sushia tai merilevää? Mitä ovat miso, tofu, fugu, sukiyaki tai yakitori?

Japanilainen ruoka koostuu tavallisesti riisistä tai nuudelista, liha-, kala- tai tofu ja kasviskeitosta.

Tempuran raaka-aineet friteerataan ja nautitaan dippaillen maustekastikkeeseen. Myös kalat ja katkaravut, liha, tofu ja kasvikset ovat tavallisia japanilaisia herkkuja. Ruuat maustetaan usein soijakastikella ja tulisella wasabitahnalla. Tavallisia mausteita ovat myös inkivääri, sitruunaruoho ja riisiviinietikka.

Perinteinen japanilainen ruoka katetaan matalalle pöydälle, jonka ympärille kokoonnutaan syömään istuen tyynyillä. Ruuat katetaan moniin astioihin ja ne nautitaan usein kipoista puikoilla syöden.

Tanuki-hahmojen kolme erilaista tyyliä elokuvassa

a. Millä eri tavoin elokuvassa Pom Poko kuvataan supikoiria?

Supikoirien hahmot on kuvattu elokuvassa kolmella eri tyylillä: Supikoiran näköisinä realistisesti piirrettyinä, piirroseläinhahmoina, joita on vahvasti inhimillistetty käyttäytymään ja pukeutumaan ihmisten tavoin, lisäksi hahmoilla on kyvyt muodonmuutoksiin.

Pohtikaa, millaisissa eri tilanteissa eri tyylejä on käytetty?

·    Realistisesti piirrettyinä, supikoiran näköisinä ne esiintyvät yleensä, kun ovat tekemisissä ihmisten kanssa.

·    Keskenään supikoirat näyttävät ihmismäisemmiltä, kävelevät takajaloillaan ja käyttävät vaatteita.

·    Innostuessaan tai hölmöillessään ne muuttuvat hyvin tyylitellyn näköisiksi.

b. Supikoirien eri tyylit kertovat samaa tarinaa eri näkökulmista. Miten hahmojen eri kuvaustyylit tai tavat vaikuttavat niiden uskottavuuteen? Entä miten erilaiset hahmot tai tyylit ovat sidoksissa eli lajityyppien kanssa?

Millainen olisi elokuva ollut, jos se olisi kerrottu vain realistisella kuvaustavalla? Tyyli mahdollistaa luonnon ja ihmisten välisen rinnakkaiselon tai sen vaikeuksien kuvaamisen draaman tai jopa dokumentin keinoin. Realistinen kuvaustapa on esim. luonnonsuojelun näkökulmasta uskottavin kerrontatapa. Siinä niin ihmiset kuin eläimetkin ovat vahvasti kiinni omissa, lajilleen tyypillisissä konteksteissa eli yhteyksissä.

Entä ihmismäisesti kuvattuna? Tarina saa enemmän komediallisia ja sarjakuvamaisia aineksia kerrontaansa. Siinä hahmot eivät ole enää niin sidoksissa lähtökohtaansa, vaan ne voidaan sujuvasti laittaa tekemään mitä tahansa.

c. Muodonmuutokset tuovat tarinaan lisää fantasian piirteitä. Eri hahmot alkavat saada esille enemmän omaa persoonallisuuttaan yksilöllisen muodonmuutoksen kautta.

Kuvitelkaa, millaiseksi te haluaisitte muuttua, jos osaisitte muuntaa itsenne. Millaista hyötyä teille olisi muuntumisesta? Keksikää tarina, johon liittyy muodonmuutos.

Keksikää itsellenne joku rooli ja pukeutukaa roolivaatteisiin. Valokuvatkaa toisianne. Tai keksikää ja videoikaa pieniä esityksiä. Tai esittäytykää videolle uudessa hahmossanne.

Netissä olevissa Pom Poko videoissa on hyviä esimerkkejä muodonmuutoksista.

d. Mitä pidätte elokuvan tekijöiden ratkaisusta kuvata tarinan keskeisiä hahmoja eri tyyleillä? Suunnitelkaa ja piirtäkää kolmen kuvan kuvasarja tai kokonainen sarjakuva, jossa käytätte samaa ideaa. Esim realistisesti kuvattu ihminen käyttäytyessään hölmösti saa eläimellisiä piirteitä tai mikä olisi oman haave / ideaaliminän ilmentymismuoto.