keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Sääilmiöitä


a. Keskustelkaa yhdessä, millaisia luonnonilmiöitä ja säätiloja elokuvassa kuvataan.
(Tuulta, taifuuneja, sadetta ja merenkäyntiä, tulvaa ja aaltoja.)


Japanin ilmasto on vaihteleva. Luonto on lähellä monen japanilaisen sydäntä. Heidän kielessään on esimerkiksi sateelle kymmeniä eri sanoja. Katso japanilainen sadesanasto.
Pohtikaa yhdessä, millaisia sateeseen liittyviä sanoja tunnette. Millaista sadetta on eri vuodenaikoina? Missä eri muodoissa vesi voi olla? Mistä tietää, että alkaa sataa? Mitä hyötyä sateesta on? Onko siitä haittaa? Miten sade syntyy? Oletteko nähneet sateenkaarta? Tunnetteko sadelauluja?
Etsikää keskustelun jälkeen tietokirjoista tai internetistä tietoa sateen synnystä.


b. Pukeutukaa ”sateenkestäviksi” ja lämpimästi ja tehkää kävelyretki kunnon sadesäässä puistoon, rannalle tai metsään.


c. Sadekeppi soimaan
Tarvitaan: Pahviputkia tai esim. perunalastu-purkkeja (kangaskaupasta voi kysyä pitkiä putkia, hylsyjä, joihin kankaat ovat käärittyinä.) nauloja, vasara pahvia, herneitä, riisiä papuja, pikku kiviä, paperia, maaleja, maalarinteippiä, liimaa.
Suljetaan putken toinen pää esim. pahvilla ja maalarinteipillä huolellisesti. Nauloja hakataan putken läpi joka puolelle runsaasti. Laitetaan putken sisään riisiä, herneitä yms. Täytettä on sopiva määrä, kun täytteen ropinan ääni putkessa miellyttää soittimen rakentajan korvaa. Suljetaan myös toinen putken pää liimaamalla se kiinni.
Leikataan sanomalehdestä tai paperista sopiva palanen, joka kuvioidaan pullo- tai peiteväreillä. Liimataan kuvioitu paperi soittimen päälle koristeeksi. Putkeen voi myös liimata lisää erilaisia koristeita.


d. Pidetään sadetta liikuntasalissa
Rummutetaan yhdessä piirissä istuen sateen ääniä, pieniä pisaroita, sormenpäillä ropistellen ja suurempaa sadetta kämmenillä lattiaan kopistellen.
Yksi lapsista voi olla orkesterin johtaja. Hän ohjaa käsillään, millaista sadetta saadaan nostamalla käsiä ylös, jos sataa paljon ja alas, jos vain ripottelee, jne.
Läiskytellään kämmenillä lätäköiden ääntä paljaisiin polviin, Välillä tömistellään jaloilla ukkosen jylinää joukkoon. Salaman räiskähtäessä (lautaset) hypätään ilmaan.
Keksikää pienissä ryhmissä erilaisia liikesarjoja ja tehkää sadetanssi musiikin tahdissa.
Sademusiikiksi sopivia ovat mm. Chopin, Frederic: Preludit, piano, op28, nro15, Des-duuri, Regentroppen Palmgren, Selim: Stars twinkling. Villimpään tanssimenoon sopii moni afrikkalainen musiikki.


e. Miettikää yhdessä, millaisia ääniä vedestä lähtee. Lorinaa, lirinää, tiputtelua, solinaa, loiskintaa, aaltojen kohinaa, liplatusta, jne.
Nauhoittakaa pienissä ryhmissä veteen liittyviä ääniä ja arvuutelkaa toisillenne, mistä äänet lähtevät.
Ääniä voivat olla esim. vesihanan tiputtelu, hampaiden pesu, kurlaus, sateen lirinää, vesihanan lorina, käsien pesu, vessan veto, veden kiehuminen vedenkeittimessä, tiskaaminen, veden läiskyttely altaassa, mehupillillä astiaan puhaltaminen, ryystäminen jne.