keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Tasapaino luonnon ja ihmisen toiminnan välillä

 

Elokuvassa meren haltijana on Ponyon äiti Gran Mamare. Aallot saavat välillä inhimillisen muodon silmineen.
Kautta aikojen erilaiset luonnonilmiöt ovat askarruttaneet ihmisen mieltä. Miksi arvelette ihmisten ennen uskoneen erilaisiin haltijoihin, peikkoihin, taruolentoihin tai jumalolentoihin?

Miyazaki kuvaa usein ihmisten suhdetta luontoon. Shintolaisuus on Japanissa tuhansia vuosia vanha uskonto, joka pohjautuu varhaisiin japanilaisiin kansanuskomuksiin. Uskonto koostuu japanilaisten asenteista ja elämäntavoista. Se tarkoittaa “jumalten tien noudattamista”. Shintolaisuuden lisäksi erilaiset buddhalaiset tavat ovat vaikuttaneet japanilaisten elämään. Shintolaisuuden mukaan jumaluuksia, joita kutsutaan kamiksi on lähes kaikissa luonnonilmiöissä kuten puissa, kivissä, järvissä, joissa ja vuorissa. Koska jumaluuden ajatellaan esiintyvän kaikkialla, jumalan kuvia ei ole.
Shintolaisuuteen kuuluu animismi, joka tarkoittaa ajattelutapaa, jonka mukaan kaikessa on henki. Temppelialueilla kaatuvaa puuta ei korjata heti pois, vaan koska puussa on oma henkensä, puun annetaan olla rauhassa, jotta henki ehtii poistua puusta.
(http://www.verkkopolku.net/view.php?asiakas=maailmanuskonnot&pageid=8)


Myös suomalaisessa mytologiassa ja kansanus-kossa uskottiin olevan monenlaisia olentoja, kuten metsän- ja puiden henkiä.
Erilaisia olentoja oli eri paikoissa suurina joukkoina. Oli haltioita, veden väki, tulen väki, maan väki. Joskus väellä oli oma hallitsija, kuten veden emo tai metsän väkeä hallitsi Tapio, Ukko kuului taivaan väkeen. Kaikkien olentojen kanssa piti elää rauhassa ja niitä piti kunnioittaa. Jos oli suututtanut esimerkiksi puun väen, sai vaikkapa puutikun sormeensa. Kaikenlaisella väellä oli oma paikkansa. Jos joku vaihtoi paikkaa, siitä seurasi ongelmia. Kuten elokuvassakin pienen pieni kultakala järkyttää maapallon tasapainoa poistuessaan omasta elinympäristöstään. Silloin suurta myrskyä seuraa tulva, joka muuttaa maailman. Vesi nousee kaduille ja kiipeää korkealle, Sōsuken kotiovelle asti. Kambrikauden kalat ja erikoisen näköiset merieläimet uivat veden peittämillä kaduilla
Kasvit alkavat rehottaa viidakon lailla. Ponyo ja Sōsuke ehkäisevät uhkaavan luonnonkatastrofin aikuisten ihmisten ja jumalten avustuksella.
Millaisen muodon kuvittelisitte veden, puun, metsän, ilman, tulen tms. haltijalla olevan? Piirtäkää hiilellä tai pastelliliiduilla erilaisia haltiahahmoja.


 Kanssaihmisistä välittäminen.
a. Shintolaisuuteen kuuluu myös vanhempien ihmisten kunnioittaminen. Miten se näkyy elokuvassa?
(Lisa huolehtii vanhuksista, Sōsuke vie vanhuksille origamin lahjaksi.)


b. Sōsuke lupaa huolehtia Ponyosta
Keskustelkaa, millä eri tavoilla voi osoittaa toiselle välittämistä. Miten kotona tai koulussa voi huomioida toiset ihmiset tai auttaa heitä?
Sopikaa joku yhteinen päivä tai viikko, jolloin kiinnitätte aivan erityisesti huomiota toisista välittämiseen ja heidän ilahduttamiseensa. Keskustelkaa tämän jälkeen, millä tavoin teitä huomioitiin tai autettiin ja miltä sellainen tuntui.


c. Toisista ihmisistä välittämistä on myös esityksen valmistaminen tai korttien tekeminen ja antaminen läheisen vanhainkodin asukkaille/ päiväkodin lapsille jne. Suunnitelkaa ja toteuttakaa yhdessä asioita, joista on iloa toisille.