keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Historiakuvan virheet eli anakronismit

Historiallinen elokuva on muokannut merkittävästi näkemyksiämme menneiden tapahtumien kulusta. Usein niiden kohdalla on herännyt voimakasta keskustelua elokuvan antaman historiakuvan oikeellisuudesta. Kriittisyys on katsojalle tarpeen, sillä elokuvan näkökulma voi olla värittynyt tai siinä voi olla selkeitä virheitä, anakronismeja.

Sanakirjamääritelmän mukaan anakronismi (kreik. ana’ = vastoin, khronos = aika) on ”väärään ajankohtaan sijoittaminen, väärä ajanmääritys; vanhentunut katsantokanta, ilmiö tai esine”. Anakronistinen on ”anakronismeja sisältävä, epäajanmukainen”.

Anakronismeja sisältävät niin kuvataide, kirjallisuus kuin elokuvatkin. Historiallisessa elokuvassa on anakronismi, jos henkilö käyttää esinettä tai käsitettä, joita ei oikeasti siihen aikaan ollut olemassa. Anakronismit voivat olla puhtaita huolimattomuusvirheitä, kuten esimerkiksi keskiaikaiseen Skotlantiin sijoittuvassa Braveheartissa (Mel Gibson 1995), jossa kiltin alta vilahtavat modernit bokserit.

Toisinaan historiallisista faktoista ei ole otettu kunnolla selvää tai niitä on vääristelty; esimerkkinä  Aleksanteri-elokuvan (Oliver Stone 2004) persialaisten tummat sotilasasut, jotka olivat todellisuudessa keltaisen ja purppuran värisiä. Erityisesti amerikkalaisia elokuvia on syytetty vääristyneen Eurooppa-kuvan antamisesta.

Anakronismeilla voidaan myös leikitellä tarkoituksella: 1700-luvulle sijoittuvassa Marie Antoinette -elokuvassa (Sofia Coppola 2006) näkyvät Converse-tossut.

 

 

Tehtäviä

a) Historiatietojen mukaan kuningas Rikhard Leijonamieli kuoli äitinsä vierellä. Elokuvassa Eleonoora saa tiedon poikansa kuolemasta vasta laivasaattuen tuodessa hänen kruununsa. Mieti miksi elokuvantekijät ovat halunneet muokata tapahtumia.


 b) Pohdi Robin Hoodin antaman kuvan oikeellisuutta. Huomasitko elokuvassa virheitä, anakronismeja? Muistatko nähneesi muissa historiallisissa spektaakkeleissa virheitä? Häiritsevätkö virheet katsomiskokemusta vai ovatko muut asiat tärkeämpiä?

 

c) Hae Internet Movie Databasesta suosikkielokuvasi ja mene kohtaan “Goofs”(mokat). Olitko huomannut näitä virheitä ja anakronismeja elokuvaa katsoessasi? Hae samalta sivustolta Robin Hood ja tutki siinä esiintyviä historiallisia anakronismeja. Miten virheitä olisi voinut välttää?