Mise-en-scène ja elokuvalavastus
Mise-en-scène on Ranskasta lähtöisin oleva alunperin 1800-luvun teatteriin liitetty termi, joka tarkoittaa näyttämöllepanoa. Se kattaa oikeastaan kaiken, mikä näkyy kuvan kehyksessä: lavastus, valaistus, puvustus, näyttelijäntyö, kameran liike, tilan sommittelu. Elokuvantekijät huolehtivat siitä, että nämä eri asiat ovat kuvassa tasapainossa keskenään ja sopivat tarinan maailmaan ja tunnelmaan.
Mise-en-scène koostuu otoksista, jotka muodostavat kuvallisen jatkumon. Koska valkokangas ja sille heijastettu kuva ovat litteitä, eräs mise-en-scènen tärkeimmistä tehtävistä on kolmiulotteisuuden tunnun luominen. Etenkin valaistus muokkaa tilaa varjoilla ja valoilla, ja sen avulla katsojaa neuvotaan kiinnittämään huomionsa haluttuihin kohtiin.
Tehtäviä:
a) Mene Robin Hoodin kotisivuille ja etsi elokuvan still-kuvia valokuvagalleriasta. Poimi kolme kuvaa ja kirjoita niistä lyhyet analyysit. Kuvaile kuvien sommittelua, valaistusta, hahmojen ja ympäristön suhdetta, taustaa, maisemaa, puvustusta ja kuvakulmaa. Millainen tunnelma kuvissa on? Mihin huomio kuvissa kiinnittyy ?
b) Robin Hoodissa tärkeä esine on miekka, joka johdattaa päähenkilön Nottinghamin kylään.Muistele kohtauksia, joissa miekka esiintyy. Miten miekka kuljettaa juonta? Miten miekan vertauskuvallinen teksti liittyy tarinaan? Millaisia muita esineitä elokuvassa käytetään tarinan eteenpäin viemisessä?
c) Miten lavastaisit koulupäivästäsi / lomamatkastasi / kotikaupungistasi kertovan elokuvan kohtauksen? Piirrä tai kuvaile 3-5 itsellesi tärkeintä esinettä sekä tapahtumapaikka.