keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Historiallinen elokuva on laaja käsite, jonka haaroina ovat mm. sota-, elämäkerta- ja eeppinen (eli kertova) elokuva. Ne voivat yhdistää totta ja tarua: oikeasti eläneitä henkilöitä tai fiktiivisiä eli keksittyjä hahmoja, sekä todellisia ja keksittyjä tapahtumia. Usein ne kertovat suurista poliittisista tapahtumista tai kuuluisien henkilöiden elämästä, ja niiden sivujuonteina nähdään romansseja ja seikkailuja. (Amerikkalaisen) historiallisen fiktioelokuvan juuret ulottuvat aina D. W. Griffithin Kansakunnan syntyyn (1915).  

Elokuvissa tapahtumat nähdään lähes poikkeuksetta yhden tai useamman henkilön näkökulmasta. Historiallisessa sotaelokuvassa tapahtumia katsellaan usein tietyn maan perspektiivistä. Elokuvien avulla voidaan peilata tai jopa muokata kansallista identiteettiä.

Ajan hengen vangitseminen ja mielikuvituksen herättäminen ovat historiallisten elokuvien tavoitteita. Elokuva on tekijöiden tulkinta tietyistä tapahtumista, joita katsoja pääsee ikään kuin todistamaan itse uudelleen. Jotta tapahtumaympäristö olisi mahdollisimman uskottava, kuvasuunnittelijat etsivät eri lähteistä tietoa tapahtuma-ajasta ja -paikasta. Matka kohteeseen on paras tapa tutustua alueeseen, ja myös valokuvat, haastattelut, museoesineet, maalaukset ja kirjallisuus auttavat luomaan kokonaiskuvaa. Mitä kauemmas ajassa mennään, sitä vaikeampaa on saada täsmällisen luotettavaa tietoa – kamerakin on vasta 1800-luvun keksintö.  

Yksityiskohdat tilojen lavastamisessa ovat tärkeitä, eli lavastajan on syytä tutustua ajan sisustustrendeihin. Oman haasteensa tuovat aikojen saatossa voimakkaina näkyneet yhteiskuntaluokka- ja varallisuuserot, sillä köyhän arkinen ympäristö on ollut jotain aivan toista kuin rikkaan. Köyhien olosuhteista ei ole välttämättä säilynyt yhtä hyvin tietoa, sillä esimerkiksi maalaustaidetta on syntynyt paljolti hovin ja varakkaiden keräilijöiden tilauksesta.    

 

 

Tehtäviä

 

a) Saat tehtäväksi lavastaa 1700-luvun Turkuun sijoittuvan elokuvan. Mieti mistä voisit löytää taustatietoja lavastuksen teon pohjaksi.

 

b) Millaista historiakuvaa Robin Hoodissa luodaan? Kenen näkökulmasta historiaa elokuvassa kerrotaan? Millaisina englantilaiset on kuvattu, entä ranskalaiset?

 

c) Historialliset elokuvat herättävät henkiin unohtuneita asioita ja auttavat ymmärtämään mennyttä. Toisaalta ne voivat antaa menneestä väärän kuvan. Mitä muita hyviä ja huonoja puolia historiallisilla elokuvilla mielestäsi on? Mihin historiallisia elokuvia tarvitaan? Oletko itse oppinut jotain uutta historiasta elokuvan kautta?