keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Ennen elokuvan katsomista

Lelujen elämää

a. Pohtikaa, miksi leluja on olemassa? Onko leikkiä ilman leluja? Mistä tai miten niitä saadaan? Lahjoina, ostetaan kaupasta, tehdään itse tms.

b. Kuinka paljon lapsilla on nykyään leluja verrattuna esimerkiksi isovanhempiemme lapsuusaikaan. Laskekaapa, kuinka monta lelua teillä on. Mitkä ovat mieluisimpia  lelujanne? Millä leikitte eniten? Milloin tai miksi leluja hylätään? Ne menevät rikki, saadaan aina vain uusia leluja, kasvetaan ulos leikki-iästä.

c. Mihin vanhat lelut olisi parasta laittaa? Mikä on mielestänne sopivin vaihtoehto?

Kiertämään muille lapsille, ullakolle muistojen arkistoon tai odottamaan omia lapsia, roskikseen, hyväntekeväisyyteen, kirpputorille.

d. Selvittäkää, mikä on ollut teidän vanhempienne tai isovanhempienne mielilelu? Onko heidän lelujaan vielä tallella? Mitä teidän entisille leluillenne on tapahtunut? Millaisia muistoja leluihin liittyy? Mikä merkitys niillä on ollut omistajalleen?

e. Laittakaa lempilelujanne esille vitriiniin tai ottakaa valokuvia toisistanne lelujen kanssa tai kotona isovanhemmista lempileluineen.

 

Elokuvan katsomisen jälkeen

1. Elokuvan alkukohtaus vihjaa tulevasta

Hyvälle seikkailutarinalle tyypillisiä piirteitä ovat mm. mukaansa tempaava matka, rakastettavat sivuhahmot ja onnellinen, opettavainen loppuratkaisu. Elokuvan juoni rakentuu klassisen draamankaaren mukaan. Siinä tarinan aloittaa esittely, jonka tarkoituksena on sysätä tarina mielenkiintoa herättävästi alkuun, viitaten samalla tarinan keskeisiin henkilöihin ja tuleviin tapahtumiin.

a. Miten Toy Story 3 elokuva alkaa? Keitä henkilöitä siinä esitellään? Millaiseen tapahtumasarjaan tai toimintaan siinä vihjataan? Esittely tapahtuu leikin kautta, kun edellisistä elokuvan osista tuttu Woody ja kumppaneineen seikkailee villissä lännessä. Hän yrittää pelastaa herra ja rouva Perunapäiden kaappaaman, orpoja lapsia täynnä olevan junan.

Mitä piditte elokuvan vauhdikkaasta aloituksesta? Millä muulla tavoin elokuva olisi voinut alkaa?

b. Ketkä ovat elokuvan keskeisiä hahmoja? Ovatko he hyviä vai pahiksia? Miten heidän perusluonteensa näkyy heidän toiminnassaan? Näkyykö se myös heidän ulkomuodossaan?

Elokuvassa lelujen maailmassa on kaksi erilaista johtajaa, Woody ja Tuhti-karhu. Asettakaa heidän kuvansa rinnakkain ja miettikää, miten kuvailisitte molempia muutamalla sanalla? Kirjoittakaa mieleenne tulevia sanoja kuvien alle. Kirjoittakaa heistä sanojen perusteella luonnekuvaukset. Mitkä ovat heidän tärkeimpiä ominaisuuksiaan? Miten he suhtautuvat muihin leluihin, millaisen elämän he ovat viettäneet? Vertailkaa lelujohtajia ja heidän luonteenpiirteitään. Eroavatko he toisistaan? Millä tavoin? Onko heissä joitakin yhtäläisyyksiä? Mitä?