keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Ken-nuken unelmavaatteet – roolien ristiriita elokuvassa

a. Elokuvassa rikotaan tietoisesti perinteisiä sukupuolirooleja. Keskustelkaa, millaisia yleisiä oletuksia tai käsityksiä on olemassa tyttöjen ja poikien leluista, leikeistä, pukeutumisesta tai muista tavoista. Pohtikaa myös sitä, kuinka yleistä ja sallittua on myös poiketa siitä niin sanotusta perinteisestä roolista.

Millaisia ominaisuuksia liitetään tyttöihin tai poikiin jo pienestä pitäen? Esimerkiksi tyttöjen värit ja poikien värit. Tytöt meikkaavat ja ovat kiinnostuneita vaatteista ja leikkivät hoivaleikkejä. He leikkivät nukeilla ja ovat leikeissä kotiäitejä ja herkistelevät helposti. Pojat ovat riehakkaita ja kilpailuhenkisiä, eivätkä he itke. He pitävät autoista ja sotaleikeistä.

Jos tyttö on villi ja pukeutuu housuihin mielellään, on urheilullinen ja pitää lyhyistä hiuksista, häntä kutsutaan on poikatytöksi. Kun poika kiinnittää huomiota mm. pukeutumiseen, pitää runoista ja on tunteellinen, leimataan hänet helposti naismaiseksi.

b. Miten perinteisiä mielikuvia on rikottu Toy Story 3 elokuvassa? Esim. naisten ja miesten perinteistä roolia on kyseenalaistettu kuvaamalla Ken kiinnostuneemmaksi ulkonäöstään ja hienoista vaatteista kuin Barbie. Koko tarina pohjautuu pojan nukkehahmojen seikkailuihin.

Suunnitelkaa vaatteita Barbielle ja Kenille. Tehkää itse paperinukkeja ja suunnitelkaa niille vaatteita ja asusteita.

c. Ken-nukkea pidetään tyttöjen leluna. Keskustelkaa, onko olemassa tyttöjen ja poikien leluja? Kertokaa esimerkkejä niistä? Tutkikaa erilaisia lelumainoksia tai –lehtiä. Millaisia leluja mainostetaan? Mitä tietoja mainokset kertovat leluista? Mikä tehtävä mainoksilla on? Ovatko mainokset mielestänne houkuttelevia? Näkyykö lelujen mainonnassa jakoa tyttöjen ja poikien leluihin? Onko leluja, jotka sopivat mielestänne sekä tytöille että pojille?

Leikatkaa ja lajitelkaa tai ryhmitelkää lelujen mainoskuvia eri tavoin. Perustelkaa valintanne. Äänestäkää luokan suosikkilelut tai selvittäkää laajemminkin koulussanne tämän hetken hittilelut. Laatikaa äänestystulosten perusteella lelujen Top10-lista.

d. Järjestäkää luokassanne lelupäivä.

Tai järjestäkää yhteinen ’Nallepäivä’. Ottakaa nalle, oma tai lainattu, mukaan kouluun ja piirtäkää niistä muotokuvia. Asetelkaa nallet ryhmäkuvaan ja piirtäkää niistä asetelmakuva liitupastelleilla. Tehkää jokaisesta nallesta ’ystäväkirjasivu’ -esittely kuvan kera.

Kansainvälistä Nallepäivää vietetään 27.10. Vuonna 2002 tuli kuluneeksi 100 vuotta siitä, presidentti Theodor Roosevelt presidentti osallistui karhujahtiin, jossa hän kieltäytyi ampumasta karhunpentua. Tapahtuma sai runsaasti julkisuutta ja pian lelunalleja alettiin kutsua Teddy-karhuiksi presidentin mukaan, jonka etunimi puolestaan muuttui lempinimeksi ’Teddy’.