keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

a. Mitä sanonnalla kaveria ei jätetä tarkoitetaan? Sanonta liittyy keskeisesti Toy Story 3 elokuvan tarinaan. Miten se näkyy elokuvassa? Elokuvassa on mukavia ja iloisia tapahtumia ja asioita, kuten me-henki: toisten huomioonottaminen ja auttaminen. Toisista huolehtiminen vaikeissakin tilanteissa, voimakas yhteenkuuluvuuden tunne. Uskollisuus ja rehellisyys toisia kohtaan. Elämän jatkuminen ja myönteinen asennoituminen.

b. Miten kaveria ei jätetä- teemanäkyy tai voisi näkyä omassa luokassa ja koulussa?

Viettäkää kaveriviikkoa, jonka aikana huomioitte erityisesti toisianne välituntileikeissä, pukeutumis- ja ruokailutilanteissa. Keskustelkaa viikon alkajaisiksi yhdessä, millaisilla teoilla ja sanoilla toisia voi huomioida. Pohtikaa viikon päätteeksi, millaiset asiat tuntuivat erityisen mukavilta.

c. Erilaisilla leikeillä voidaan myös edistää ryhmän yhteishenkeä ja yhteenkuuluvuutta. Mitkä ovat luokkanne  suosikkileikkejä? Seuraavassa esimerkkejä leikeista teille iloksi ja yhteiseksi tekemiseksi.

Kysymysleikki

Opettaja voi aluksi kysyä kaikilta vuorollaan, esim:

jos olisit auto, mikä auto olisit?

jos olisit joku elokuvan hahmo, kuka olisit?

jos olisit kirjan henkilö, kuka olisit?

jos koulureppusi kertoisi sinusta, mitä se kertoisi?

jos lemmikkieläimesi kertoisi sinusta, mitä se kertoisi?

mikä eläin, soitin, auto tms. haluaisit olla. Miksi? Keksikää lisää kysymyksiä.

Höyhen pysyy ilmassa

Jaetaan porukka neljän tai viiden hengen ryhmiin. Kullekin ryhmälle valitaan oman värinen ’hyvin lentävä’ höyhen. Äänimerkin jälkeen ryhmä yrittää yhdessä saada höyhenen pysymään ilmassa pisimpään.

Kokeilkaa höyhenen lentävyyttä niin, että joku puhaltaa sen korkealle ilmaan ja muut saavat nauraa niin kauan kun höyhen koskettaa lattiaa.

Jatkotarinoita

Opettajalla on pussi, jossa on erilaisia pieniä esineitä. Kukin oppilas saa vuorollaan ottaa pussista silmät kiinni yhden tai kaksi esinettä, jotka hän liittää yhteisesti kerrottuun jatkotarinaan. Pussi annetaan seuraavalle ja tarina etenee vähän kerrassaan. Piirin viimeinen saa keksiä päätössanat.

Sanaketju

Kokeilkaa, kuinka pitkälle saatte jatkettua ketjua. Ensimmäinen keksii jonkin sanan ja seuraava jatkaa tähän tapaan: olen kuppi ja etsin lautasta. Toinen sanoo: olen lautanen ja etsin lusikkaa. Seuraava: olen lusikka ja etsin laatikkoa. Seuraava: olen laatikko ja etsin kaappia. Seuraava: olen kaappi ja etsin avainta. Seuraava: olen avain ja etsin taskua. Seuraava: olen tasku ja etsin takkia jne.