keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Yllättäviä tapahtumia ja käännekohtia

Hyvä tarina herättää kiinnostusta ja pitää otteessaan elokuvan alkutahdeista loppuun asti. Juonessa tapahtumat seuraavat toisiaan, yllätysten sekä käännekohdan tehtävänä on koukuttaa katsojat.

a. Millaisia yllätyksiä katsojalle muistatte Toy Story 3 elokuvan juonen sisältäneen? Lelut joutuivat roskikseen, Buzzin toiminnot vaihdetaan espanjan kielelle, loppukohtaus, jossa on kauhanosturi juuri oikealla hetkellä. Miten petollisen karhun kävikään?

b. Piirtäkää taululle juonikaavio ja keskustelkaa sen avulla, mitä elokuvassa tapahtui:

ESITTELY – SYVENTÄMINEN – RISTIRIITOJEN KÄRJISTYMINEN – RATKAISU – HÄIVYTYS

ESITTELY: Esittelee lyhyesti ja vauhdikkaasti, Woodyn, Buzzin ja muut lelulaatikon keskeiset hahmot ja siinä vihjataan tulevaan.

SYVENTÄMINEN: Esitellään myös Andy ja tämän huone. Kerrotaan, miksi Andy on hylkäämässä rakkaat lelunsa. Lelut eivät halua roskikseen, vaan ottavat ohjat omiin käsiinsä.

RISTIRIITOJEN KÄRJISTYMINEN: Erilaiset ristiriidat ja vastoinkäymiset sekä niistä selviämiset matkan varrella johtavat kertomuksen huipentumiseen.

RATKAISU: Woody ja kumppanit pelastuvat täpärästi ja Tuhti saa ansioidensa mukaan paikan roska-auton koristeena.

HÄIVYTYS: Andy vie rakkaat lelunsa onnellisen ja leikkivän lapsen luo ja heittäytyy vielä kerran mielikuvituksen maailmaan.

c. Elokuvan juonta voi käsitellä pienten oppilaiden kanssa myös yksinkertaisemman juonikaavan avulla:

ALKU – KESKIKOHTA – LOPPU

ALKU: Kertoo elokuvan päähenkilöistä ja tapahtumapaikasta. Elokuvan alussa ilmenee jokin ongelma tai ristiriita liittyen tarinan päähenkilöön.

Esim. Leikkikalut ovat käyneet tarpeettomiksi ja huoli omasta tulevasta kohtalostaan ajaa lelut ottamaan ohjat omiin käsiinsä.

KESKIKOHTA: Woody, Buzz ja muut kokevat huiman seikkailun läpi hurjan päiväkotielämän ja kaatopaikan syöverien, Tuhti-nallen jengin kohtaamisesta puhumattakaan.

LOPPU: Ystävykset onnistuvat pakomatkallaan ja paha saa palkkansa.

d. Elokuvan juonen keskeinen käännekohta on, kun Tuhti paljastuu diktaattorimaiseksi pahikseksi, joka on mukava ja hyväntuulinen tasan niin kauan, kun muut ovat hänen kanssaan samaa mieltä kaikesta, ja toimivat juuri, kuten hän on sanonut.

Tuhdin paljastuttua, elokuvan tyyli muuttuu. Miten tunnelman muutos saadaan elokuvassa aikaan? Lelut eivät saa enää päättää omista asioistaan, liikkua vapaasti tms. Niitä vahditaan koko ajan ja rangaistaan tottelemattomuudesta. Lelut joutuvat huomaamaan, että päiväkotiin on helpompaa päästä sisään, kuin sieltä ulos. Elokuva muuttuu pakoelokuvaksi, vankilaelokuvaksi. Hallitsijalelujen ilmeet ja puheet eivät enää olekaan leppoisan ystävällisiä. Niinpä lelut alkavat hioa pakosuunnitelmaa.

e. Lelujen pakeneminen.

Miten lelut onnistuvat pakenemaan? Millaisia kohtauksia muistatte pakenemisesta? Mitä eri lelut auttavat pakoa ja toisiaan paetessaan? Miten pakoa yritetään estää? Miten pakenemisen jännittävyyttä tai yleensäkin jännittäviä kohtauksia tehostetaan elokuvan keinoin? Musiikki, värit, ’vähältä piti’-tilanteet.

f. Leikatkaa erilaisista aikakauslehdistä yksin tai pareittain kuvia ja keksikää niiden avulla tarina. Valitkaa kymmenen kuvaa ja järjestäkää ne mieleiseenne järjestykseen. Kirjoittakaa pieni kertomus kuvien perusteella. Esittäkää tarinoita toisillenne.

Kokeilkaa myös kirjoittaa tarinoita, jossa kaikilla on käytössään samat kymmenen kuvaa.

Miettikää, miten saisitte yllättävän käänteen tarinaanne. Millainen kuva saisi aikaan aivan uudenlaisen näkökulman? Miten tarinan alkua tai loppua saisi muutettua kuvien avulla?