keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
Vinski ja näkymättömyyspulveri / Snapper Films Oy

Erikoistehoste on illuusio tai temppu eli trikki, joita käytetään esimerkiksi elokuvissa, teatterissa, simulaatioissa, yleisötapahtumissa ja peleissä. Erikoistehosteilla pystytään tuottamaan sellaisia asioita, jotka muuten olisivat mahdottomia toteuttaa, olisivat liian vaarallisia tai maksaisivat liikaa. Tällaisia ovat esimerkiksi rakennusten räjäyttäminen, laivan uppoaminen, tulivuoren purkaus, meteoriitin iskeytyminen Maahan tms.
Erikoistehosteet (SFX=special effects) tehdään kuvausten aikana. Ne ovat temppuja, jotka kamera pystyy kuvaamaan. Voidaan esimerkiksi huijata perspektiivillä niin, että isot asiat näyttävät pieniltä tai pienet suurilta. Kuvauksissa voidaan käyttää myös matte-maalauksia, jotka ovat erilaisin menetelmin valmistettuja kuvia lavasteista tai maisemista.
Visuaalisilla tehosteilla (visual effects) tarkoitetaan tehosteita, joita 3d-artistit ja muut tehostetaiteilijat luovat elokuviin jälkituotannossa digitaalisesti.

Vinski ja näkymättömyyspulveri -elokuvan visuaalisista tehosteista vastaa tamperelainen Troll VFX, joka tekee digitöitä myös amerikkalaiselokuviin. Tekniikan kehittymisen myöstä suomalaiselokuvissakin voidaan toteuttaa tehosteita, jotka olivat ennen mahdollisia vain Hollywood-tuotannoissa. Tampereen ammattikorkeakoulussa suunnitellaan parhaillaan uutta vfx-erikoistumisopinto-ohjelmaa.
(Lähteet: Theseus, HS.fi 21.12.2021 Kalle Kinnunen, 6.11.2021 Markus Määttänen, Wikipedia)

  1. Muistelkaa, millaista taikuutta Vinski ja näkymättömyyspulveri -elokuvan apteekissa tapahtui. Pohtikaa, miten taikuus oli elokuvassa toteutettu.

  2. Kokeilkaa omien trikkien tekemistä KAVI:n Elokuvapolku-palvelussa. Sivulla on ohjeet mm. siihen, miten koko luokka saadaan mahtumaan laatikkoon, kuinka tehdään katoamistemppu tai miten saadaan aikaan vaikutelma, että joku kiipeää seinää pitkin.