keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. Mikä on Vuosari-elokuvan synopsis? Mistä elokuva kertoo?
Synopsis on tiivistelmä elokuvasta. Siitä käy ilmi mikä on elokuvan sisältö ja juoni pääpiirteittäin ja sen muoto. Siinä voidaan vastata kysymyksiin miksi tämä elokuva on tehty, mikä elokuvan sanoma on, kenelle se on suunnattu ja miten toteutettu. Lisätietoa juonitiivistelmistä voit lukea Elokuvantaju-sivustolta.

”Vuosaari on elokuva suomalaisesta rakkaudesta vuonna 2011. Se on tarina ihmisistä, jotka etsivät rakkautta ja hyväksyntää hinnalla millä hyvänsä. Yhden talvisen viikon aikana elokuvan henkilöt kohtaavat jotain peruuttamatonta. Kaikkine inhimillisine piirteineen heitä ajaa sama tarve tulla rakastetuksi, nähdyksi ja kosketetuksi. Ihmiset eivät aina kohtaa ja he satuttavat toisiaan, mutta taustalla pilkahtaa toivo.” (http://www.ses.fi/fi/elokuva.asp?id=1176)

2. Vuosaari kertoo kahdeksan tarinaa suomalaisesta rakkaudesta. Minkälaisia asioita ja teemoja elokuvan tarinoista nousee? Onko suomalainen todellisuus tällaista? Minkälaisia stereotypioita elokuvassa nähdään?

Elokuvan tarinat:

Sara ja Lauri: Sara ja Lauri ovat kiireisiä uraihmisiä. Heillä on kaunis pelkistetty koti kuin suoraan sisustuslehden sivuilta, istuvat vaatteet, ihanat lapset ja mahtava auto. Ulkoisesti kaikki on kunnossa, mutta avioliitto rakoilee. Saran ja Laurin välit ovat kylmät ja Lauri on ajautunut suhteeseen virolaisen taloudenhoitajan Viivin kanssa, jonka kanssa hän voi tuntea olevansa haluttu ja hyväksytty. Sara saa tietää suhteesta ja hän pyytää sekä Laurin että Viivin kotiin illallisille nostaakseen asian esiin. Sara ei haluasi avioeroa, hän ei millään kerkeäsi erota juuri nyt työkiireidensä takia. Lopulta ero on väistämätön ja lapsi hoidetaan yhteishuoltajuuden turvin. Elokuvan lopussa Lauri ja Viivi nähdään kävelemässä yhdessä käsi kädessä.
Minkälaisia stereotypioita episodista löytyy? Voiko tällainen tilanne olla todellinen? Miksi Lauri aloitti suhteen Viivin kanssa? Miten henkilöille käy lopussa?

Isä-Pertti ja teini-ikäinen poika: Pertti on keski-ikäinen yksinhuoltaja teini-ikäiselle pojalle. Hän vaatii poikaa treenaamaan ja syömään terveellisesti ja yrittää pitää tiukkaa kuria ja auktoriteettiä yllä huutamalla ja vetoamalla yhdessä tehtyihin sopimuksiin. Isä kuitenkin itse on keskivartalolihavuuteen taipuvainen, olutta ja pitsaa salassa syövä yksinäinen ihminen, johon pätee sanonta tee sitä mitä käsken, ei sitä mitä minä teen. Hän haluaa pojalleen parempaa elämää kuin mihin hän on itse pystynyt. Pertti huolehtii pojastaan osaamallaan autoritäärisellä tavalla, joka ei kuitenkaan tuota haluttua tulosta. Hän joutuu hakemaan poikaa treeneihin kavereiden luota ja yhtenä iltana poika tuodaan kotiin kovassa humalassa. Poika ei ole erityisen huonosti käyttäytyvä, vaan melko tavallinen nuori, mutta isä peilaa omia unelmiaan häneen, jotta pojasta ei tulisi isänsä kaltaista itsepetoksessa elävää onnetonta miestä.
Mitkä ovat Pertin motiivit? Minkälainen nuori poika on? Minkälainen hahmo Pertti on? Miksi Pertti on mielestään epäonnistunut?

Milla: Teini-ikäinen Milla asuu isänsä kanssa kahdestaan. Isä on keskittynyt enemmän katsomaan tv:stä tulevia reality-sarjoja, kuin kuuntelemaan Millaa. Milla on nuori, viaton ja kaunis. Hän haluaa julkisuuteen hinnalla millä hyvänsä ja osallistuu mm. kykyjenetsintäkilpailuun. Milla ottaa itsestään myös vähäpukeisia kuvia ja laittaa ne nettiin. ”Mä teen ihan mitä vaan”, on Millan hokema, jota hän toistaa kykyjenetsintäkilpailussa tapaamalleen valokuvaajalle. Milla ihastuu häneen ja haluaa päästä valokuvaajan avulla julkisuuteen. Lopulta valokuvaaja lupaa auttaa Millaa, vaikka varoittaakin, että Millan asenteella hänelle voi käydä huonosti. Milla päätyy tekemään valokuvaajan avustuksella nettiin pornovideon ja näin todellisuuden lävähtäessä kasvoille julkisuuden viattomuus ja halu päästä sinne katoaa.
Olisitko sinä valmis tekemään ”ihan mitä vaan”, jotta pääsisit julkisuuteen? Miksi ihmiset haluavat julkkiksiksi? Se on noussut jo yhdeksi nuorten ammattivaihtoehdoksi. Miksi ihmiset menevät esim. reality-sarjoihin? Katsotko itse niitä? Haluaisitko osallistua, miksi? Mitä hyvää tai huonoa julkisuudessa on? Miksi pitää olla varovainen, kun julkaisee omia kuviaan netissä? Ks. esim. Mediataitokoulu: Nuorten netiketti.

Iiris ja Make: Make on tummaihoinen maahanmuuttajataustainen pikkurikollinen, joka asuu mummonsa omistamassa kämpässä. Hänellä on tyttöystävä Iiris, jonka kanssa he haaveilevat paremmasta elämästä. He ovat kuitenkin työttömiä ja syrjäytyneitä nuoria, jotka käyttävät paljon päihteitä. Iiriksen on pakko saada jatkuvasti siideriä ja Make on huumeveloissa. Make joutuu virolaisten velkojien hakkaamaksi ja lopulta Iiris hoitaa maksun omalla nöyryyttävällä tavallaan. Make päätyy ryöstämään apteekin isänsä avustuksella. Lopulta satamassa töissä oleva isä auttaa Makea ja Iiristä lähtemään laivalla Suomesta ja lopussa heidät nähdään bailaamassa auringonlaskussa kaukaisella hiekkarannalla. Täydellinen elämä on saavutettu?
Mitä episodi kertoo maahanmuuttajista? Miksi isä toimii kuten toimii? Minkälainen tausta henkilöillä on? Voisiko tilanne olla totta? Miten Maken ja Iiriksen lopulta käy?

Robert: Amerikkalainen Robert on liikematkalla Suomessa. Hänen avioliittonsa ei ole onnellinen ja hän matkustaa paljon. Työssään arvostusta nauttiva Robert on kuitenkin yksinäinen ja hotellihuoneessa hän maksaa itselleen seuraa. Baarissa hän sattumoisin tapaa Iiriksen, joka yrittää iskeä häntä. Robert kuitenkin torjuu Iiriksen, mutta Make hakkaa Robertin mustasukkaisuuksissaan.
Miten Robertin tarina päättyi? Miten tarina jatkui? Miksi Robertin tarina oli otettu mukaan elokuvaan? Mikä oli taksikuskin tehtävä tarinassa?

Aleksi ja Max-koira: Ekaluokkalainen Aleksi asuu kahdestaan äitinsä ja koiransa Maxin kanssa. Äiti tulee töistä kotiin vasta myöhään iltapäivästä ja pojan on huolehdittava itse, että saa kaapista ruokaa. Koira on Aleksille kaikkein tärkein ja läheisin ystävä ja kumppani. Aleksi hoitaa koiraa tunnollisesti, käyttää ulkona ja he syövät murojakin samalta lautaselta. Usein poika joutuu siivoamaan koiran tekemiä jätöksiä kodissa, ja äiti on vihainen: hänen mielestään koirasta on enemmän haittaa kuin hyötyä ja lopulta hän päättää päästä siitä eroon. Äiti valehtelee, että koira on päässyt parempaan paikkaan. Aleksi saa kuitenkin vahingossa selville, äidin kertoessa tarinaa kännissä kavereilleen, että äiti on vienyt  koiran lopetettavaksi, koska ei enää kestänyt sitä. Aleksi on murheen murtama.
Miten Aleksi selviytyy? Miksi äiti ei nähnyt Aleksia?

Marika: Yksinhuoltaja äiti Marika sairastaa syöpää. Tytär on tarhaikäinen ja äiti valmistaa häntä hienovaraisesti mahdolliseen kuolemaansa. He käyvät yhdessä äidin kanssa syöpähoidoissa, tiputuksissa ja tytär pohtii kuolemaa lapsen näkökulmasta. Äiti jaksaa olla positiivinen ja pitää itsensä koossa, vaikka hän on peloissaan. Tulevasta ei ole tietoa ja Marika harrastaa mm. seksiä naimisissa olevan tyttärensä isän kanssa. Tarina päättyy lääkärin diagnoosiin syövän etenemisestä ja käy ilmi, että syöpä on selätetty.
Miksi Marika toimii niin kuin elokuvassa toimii? Miten itse toimisit vastaavassa tilanteessa? Mitä tekisit, jos sinulla olisi vain rajattu määrä aikaa elää?

Waltteri: Waltteria kiusataan koulussa. Waltterin äiti on venäläistaustainen yksinhuoltaja, joka tapaa perisuomalaisen miehen, jonka kanssa hän viettää paljon aikaa. Waltteri jää hieman ulkopuoliseksi, vaikka mies omalla kömpelöllä tavallaan yrittää huomioida poikaa. Eräällä kerralla vieraillessaan miehen kotona, sillä välin, kun äiti ja mies haluavat omaa aikaa, poika tutkii taloa ja löytää aseen, haulikon, ja ottaa sen salaa mukaansa. Kiusaaminen koulussa jatkuu ja Waltteria nöyryytetään kolmen pojan toimesta. Lopulta Waltterin mitta täyttyy ja seuraavalla kerralla kun häntä kiusataan, hän vetää haulikon esiin ja uhkaa ampua kiusaajan. Tämä lähtee itkien karkuun. Waltteri on päässyt niskan päälle.
Miksi tämä episodi on valittu elokuvaan? Minkälaista koulukiusaaminen voi olla? Miksi Waltteria kiusattiin? Minkälaisia ratkaisuja tilanteeseen olisi voinut löytyä? Miltä Waltterin ratkaisu tuntui?