keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Taideteoksen muodon analyysitehtävä

 

Taideteoksen voidaan katsoa koostuvan osista, jotka yhdessä muodostavat kokonaisuuden ja vaikuttavat teoksen kokemiseen ja tulkintaan. Da Vinci -koodissateoksen osien erottelemisella on arvoitusten ratkaisun kannalta suuri merkitys. Taiteen tulkinnasta tulee salapoliisityötä ja mysteerinratkaisua. 
 
Jos taideteosta tarkastellaan vain sen muotopiirteiden näkökulmasta, se voidaan ymmärtää visuaalisena kokonaisuutena, joka muodostuu kompositiosta, viivasta, valosta väristä ja tilasta. Tarkastelkaa edellä mainittuja teoksia tästä näkökulmasta: 
  1. Hahmottakaa taulun sommitelma, kompositio, millainen on teoksen kokonaisrakenne, miten sen eri elementit on yhdistelty kokonaisuudeksi? 
  2. Millaisen rytmin ääriviivat luovat teokseen? Onko taulussa liikettä vai onko se staattinen? Miten viiva ohjaa katsojan silmää? 
  3. Miten valovaikutelma saadaan teoksessa aikaan? Miten valo vaikuttaa teoksen tunnelmaan ja tulkintaan? 
  4. Millaisia vaikutelmia väreillä saadaan aikaan? Mitä niillä pyritään ilmaisemaan? Millaisia valööreitä, eli tummuusasteita kuvassa on? 
  5. Millä tavalla tilan tuntu on saatu aikaan? Miten perspektiivi on luotu? Mikä merkitys väreillä, valoilla ja viivojen suunnilla on tilavaikutelman luomisessa?