keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
Heinähattu, Vilttitossu ja kana (2024). Yellow Film & TV. Kuva: Jana Machackova-Oey.

Elokuva Heinähattu, Vilttitossu ja kana perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan samannimiseen lastenkirjaan, joka on yksi sisarusten viimeisistä yhdessä kirjoittamista kirjoista. Tämä on heidän viimeinen yhteinen elokuvakäsikirjoituksensa.

Tiina Nopola kertoo, että idea romaaniin syntyi, kun he kyläilivät Sinikan kanssa perheessä, jossa oli lemmikkeinä viisi kanaa. ”Saimme tutustua kanojen elämään ja hämmästyimme kanojen älykkyyttä ja oppimiskykyä. Meitä alkoi kiehtoa ajatus ihmisen ja kanan rinnakkaiselosta. Kun kuulimme, että kanat viihtyvät parhaiten parvessa muiden kanojen kanssa, keksimme, että kanaparven muut kanat hyljeksivät Anitaa ja siksi naapurin Alibullenin neidit ottavat sen luokseen.”

Elokuvan kanat oli nimetty Anitaksi ja Cynthiaksi, ruotsalaisen mallin ja näyttelijän Anita Ekbergin sekä John Lennonin ensimmäisen vaimon, Cynthia Lennonin, mukaan.

Haluatko kirjailijaksi?

Nopolat neuvovat kirjailijoiksi aikovia lapsia: Tarinan päähenkilöiden olisi hyvä olla selvästi erilaiset, kuten Heinähattu ja Vilttitossu, henkilöjoukossa kannattaa olla yksi ”riivaaja” eli ei-niin-kiva henkilö, kuten Elvi Räppääjä Risto Räppääjä- kirjoissa. Ennen itsestään selvästi onnellista loppua tarinassa voisi olla vielä yllätyskäänne.

  • Suunnitelkaa ryhmissä tai parin kanssa kaksi erilaista tarinan päähenkilöä. Miettikää myös, kuka on se vähemmän mukava henkilö, tarinan riivaaja. Kuvailkaa esimerkiksi henkilöiden ulkonäköä ja heidän luonnettaan. Kertokaa myös heidän harrastuksistaan ja tavoistaan. Kirjoittakaa salaisuuksista, haaveista, jne.
  • Keksikää ja kirjoittakaa tarinan alkuosa yksin tai parin kanssa. Kertokaa sitten toisillenne, millaisia alkuja kirjoititte.
  • Ideoikaa yhdessä myös, miten tarina voisi jatkua. Kirjoittakaa lisää vähän kerrassaan, esimerkiksi kerran viikossa, kunnes tarinat ovat valmiita.

Nopolan sisarukset ohjeistavat vielä, että jos rakennatte juonen taidokkaasti, tarinan tapahtumien edetessä päähenkilönne joutuu myös kehittymään ihmisenä, oppimaan itsestään uutta ja löytämään itsestään uusia puolia. Arasta voi tulla rohkea. Luuseri voikin pystyä sankaritekoihin. Erakko voi huomata nauttivansa muiden seurasta.

Lähteet: Amusa Toimitus / 20.06.2023, Heinähattu ja Vilttitossu ja Kana -kirja, Maaseudun Tulevaisuus 7.12.2012.