Uusi ystävä
Vilttitossu on herkuttelemassa Alibullenin neitien pihalla, kun hän kuulee, että eräs Anita on muuttamassa neitien luokse. Vilttitossu odottaa innoissaan, että saa Anitasta uuden ystävän ja leikkikaverin, kun Heinähattu on leirillä. Pian paljastuu, että Anita onkin kana.
a) Nostakaa peukku, jos jokin seuraavista väittämistä Anitasta kerrotaan elokuvassa. Jos ei, niin peukku alas.
- Lempiruoka spagetti
- Hyppelee yhdellä jalalla
- On tottunut nukkumaan lakanoiden välissä
- Sitä on hyljeksitty
- Munii pelkkiä pääsiäismunia
- Nukkuu puussa
- Ottaa kylpyjä pihalla
- Pelaa krokettia
- On oppivainen
- On vanhempi kuin Heinähattu
- Kulkee nokka pystyssä
- Kiekuu kovaa
- Keikistelee
- Ei tykkää kikatella
- Ymmärtää puhetta
- Tekee temppuja, jos saa palkaksi omenan palasia
- Siltä on pestävä hampaat joka ilta
- On nokkava
- Kääntelee päätään ja nyökkii
- Sille pitää sanoa pot-pot
b) Mitä on tipoteeraaminen? Aikuinen keksii jonkin pienen tarinan tai muutaman virkkeen, johon hän on vaihtanut jokaisen verbin paikalle sanan tipoteerata. Esimerkiksi näin: Tipoteeraus on hauskaa. Käyn tipoteeraamassa kaksi kertaa viikossa. Kanat eivät osaa tipoteerata, mutta tipoteeraus sopii hyvin koululaisille. Tipoteerata voi sisällä ja ulkona. (Tässä tipoteeraaminen on sulkapallon pelaamista.)
Tipoteerausleikkiä voi leikkiä myös niin, että yksi leikkijöistä menee hetkeksi pois luokasta ja sillä aikaa muut oppilaat miettivät yhdessä verbin, esimerkiksi lentää, kotkottaa tai nokkia. Leikissä verbin tilalla käytetään sanaa tipoteerata.
Oven ulkopuolella oleva leikkijä haetaan sisälle ja hän alkaa kysellä jokaiselta vuorotellen kysymyksiä selvittääkseen verbin kyselemällä esimerkiksi: “Onko tipoteeraaminen helppoa?”, ”Onko tipoteeraamisessa joukkueet?”, “Tarvitaanko tipoteeraamiseen palloa?”, “Voiko suihkussa tipoteerara?” Leikkijät saavat vasta vain “kyllä” tai “ei”.