keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Heinähattu, Vilttitossu ja kana (2024). Yellow Film & TV. Kuva: Jana Machackova-Oey.

a) Muotokuva. Piirtäkää ja maalatkaa Anitasta ja Cynthiasta muotokuvia liiduilla ja peiteväreillä.

b) Kanamaalaus. Piirtäkää A3-kokoiselle paksulle paperille isokokoisena kanan tai kukon ääriviivat. Kostuttakaa paperi vedellä ja levittäkää märälle pinnalle peitevärejä, niin että saatte kauniin pinnan taustaksi. Värityksessä voi halutessaan tavoitella maisemaa, jossa kana tai kukko käyskentelee.

Kun tausta on kuivahtanut, pilkuttakaa kanat sormella ja pulloväreillä. Aikuinen voi pursotella värejä pieniä määriä kerrallaan ja tehdä lasten toivomusten mukaan erilaisia värisävyjä. Olkaa tarkkoina, että eläinten pilkut säilyvät siisteinä. Pyyhkikää sormi, kun otatte uutta väriä. Väriä ei tarvitse ottaa paljoa kerrallaan. Työn voi myös antaa välillä kuivahtaa, niin pilkkujen värit eivät sotkeudu toisiinsa.

Isommat oppilaat voivat tehdä työn pienemmälle paperille ja käyttää pilkuttamiseen esimerkiksi puisia riisipuikkoja tai pumpulipuikkoja. Jokaiselle värille oma tikku.

Kannattaa kastaa tikku usein väriin, niin saa kauniita, selkeitä pilkkuja. Pilkkujen värejä voi myös suunnitella etukäteen niin, että käyttää esimerkiksi kahta väriä yhdessä kohdassa ja kahta muuta toisessa.

Maalatkaa kanoille ja kukoille heltat, nokka ja silmät lopuksi, kun työ on kuivunut.

c) Kananmunien koristelu. Tarvitsette tyhjäksi puhallettuja ja huuhdeltuja kananmunia, seosta, jossa on 1:3 liimaa ja vettä, pensselin, puisia grillitikkuja ja kauniita, värikkäitä paperiservettejä.

Serveteistä irrotetaan kuvioitu kerros, josta leikataan sopivan kokoisia palasia. Kananmunan pintaan sivellään liima-vesiseosta ja servetinpalaset painetaan varovasti munan pintaan ja annetaan kuivua. Kuivumisen jälkeen koristellut munat voi joko lakata tai niiden päälle voi levitellä liima-vesiseosta 1-2 kerrosta. Sitten munien annetaan jälleen kuivua. Ne voi viritellä kuivumaan puisien grillitikkujen avulla sopivalle tasolle.