keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Palkitun elokuvan monet eri teemat

Kuva: Sami Kuokkanen, © Elokuvayhtiö Aamu 2021

Hytti nro 6 on elokuva kulttuurienvälisestä vuoropuhelusta, verbaalisen ja non-verbaalisen kommunikoinnin monimuotoisuudesta sekä menneisyyden unohtamisesta ja tulevan odotuksesta. Se kertoo myös rakkauden hiipumisesta ja rakkauden olemassaoloon uudelleen uskomisesta.

Tämä Juho Kuosmasen ohjaama elokuva on palkittu Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnolla. Myös Kuosmasen ensimmäinen pitkä elokuva Hymyilevä mies voitti Cannesissa Un certain regard -kilpasarjan vuonna 2016 ja jo hänen lopputyöelokuvansa Taulukauppiaat (2010) Taideteolliseen korkeakouluun voitti opiskelijaelokuvien Cinéfondation-kilpasarjan vuonna 2010.

“Suuren sydämen” löytyminen


Hytti nro 6 perustuu Rosa Liksomin samannimiseen ja Finlandia-palkinnon saaneeseen romaaniin. Elokuva eroaa kuitenkin Liksomin romaanista monella eri tapaa. Esimerkiksi miespäähenkilö on elokuvassa paljon nuorempi mitä romaanissa ja elokuvassa matkataan Moskovasta Murmanskiin, eikä Trans-Siperian radalla. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1990-luvulle, mistä kertovat mm. musiikki, puhelinkopit, walkmanit jne.

Juho Kuosmanen näki Karlovy Varyn elokuvajuhlilla venäläiselokuvan The Bull (2019) ja vaikuttui Yuriy Borisovin näyttelijäntyöstä:
“Hänen näyttelijäntyönsä teki tosi ison vaikutuksen. Hahmossa oli karkeutta, toiminnallisuutta ja suurta sydäntä.”
Lähde: Yle Uutiset

Borisov valittiin näyttelemään pääroolia elokuvaan Hytti nro 6, ja hän tekee elokuvassa vakuuttavan näyttelijäsuorituksen. Elokuva tarkastelee hänen näyttelemässään henkilöhahmossa, Ljohassa, piilevien – ehkäpä ristiriitaistenkin – ominaisuuksien olemassaoloa ja niiden löytymistä. Tämäkin elokuva tuntuu pohtivan, millä tavalla “karkeuden” alta löytyy “suuri sydän”. Elokuva tutkii tätä karkeuden ja suuren sydämen vastakkainasettelua sekä yksilötasolla että laajempaa kulttuurista kontekstia vasten. Ljohan karkean kuoren takaa paljastuu suuri sydän samalla tapaa kuin elokuvan kuvaaman venäläisen maisemallisen karkeuden ja rosoisuuden keskeltä löytyy kansassa elävä sydämellisyys.

Pohdittavaksi

  • Muistele elokuvan alkua: miten ja minkälaisena elokuva esittelee Ljohan?
  • Mitä tarinan naispäähenkilö Laura (Seidi Haarla) ajattelee Ljohan, kun hän astuu hytti nro 6:n?
  • Millä tavoin Ljohan käytös vaikuttaa Lauraan?
  • Mitä saamme tarinan edetessä tietää Ljohasta ja hänen luonteenpiirteistään?
  • Miten ja missä vaiheessa Lauran – ja ehkä myös katsojan – mielipide Ljohasta muuttuu?
  • Missä vaiheessa Ljohan “suuri sydän” alkaa näyttäytyä?