keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Storyboard eli kuvakäsikirjoitus

Kuvakäsikirjoitus perustuu käsikirjoitukseen ja esittelee mitä, missä ja milloin tapahtuu, mitä kuvassa näkyy sekä mitä ääniä kohtauksessa kuuluu. Internetistä voi kuvahaun avulla etsiä esimerkkejä erilaisista kuvakäsikirjoituksista. Lisää tietoa kuvakäsikirjoituksista.

 Seuraavassa esitellään erilaisia kuvakokoja ja kerrotaan, millaisissa kohtauksissa niitä käytetään: 

Yleiskuvassa (YK) esitellään usein elokuvan alkutilannetta, tapahtumapaikkaa ja henkilöitä. Yleiskuvassa voi tapahtua useita asioita samanaikaisesti ja katsoja voi itse valita mitä tilannetta hän seuraa, mutta häneltä voi myös jäädä huomaamatta joitakin tärkeitä yksityiskohtia, jonka takia yleiskuvan käyttö on aina oltava harkittua.

Kokokuvassa (KK) voi kuvailla yhtä henkilöä yksityiskohtaisemmin kuin yleiskuvassa. Kuvassa voidaan esitellä henkilön vaatetusta, varusteita tai tilanteen tapahtumia.

Puolikuvaa (PK) käytetään tavallisimmin tarinan kerronnassa. Kuvakoko sopii hyvin kuvattaessa esim. näyttelijöiden keskustelua tai haastatteluita.

Lähikuvassa (LK) on mahdollista painottaa yksityiskohtia. Sitä käytetään tehokeinona korostamaan jotakin erityistä tunnelmaa. Jos sitä käytetään liian kauan ja liian usein, sen teho hiipuu ja se muuttuu ikäväksi ja rasittavaksi tehokeinoksi.

Erikoislähikuvaa (ELK) käytetään kuten lähikuvaa, mutta se on vielä voimakkaampi tehokeino. Keino on tehokas esim. kauhufilmeissä.

Lähteet: http://elokuvantaju.uiah.fi/oppimateriaali, Ett utbildningskompendium för lärare och elever. Framtaget under projektet Filmens Väg i Skolan. Av Jon Rudberg, Att berätta med film Svenska Filminstitutet & Kultur Malmö 2000.

Kuvakäsikirjoituksen piirtäminen

1. Piirtäkää kuvakäsikirjoitus yksin tai pienissä ryhmissä seuraavasta tarinasta tai keksikää oma lyhyt tarina.

Tyttö kävelee niityllä. Hän taluttaa koiraa. Tyttö pysähtyy leikkimään koiran kanssa. Koira näkee kissan. Koira karkaa. Tyttö yrittää saada koiraa kiinni.  Koiraa ei näy. Tyttö katselee hätääntyneenä ympärilleen niityllä. Lopulta koira löytyy erään puun alta. Kissa on puussa.

Tarina jaetaan kymmeneen osaan ja kustakin osasta piirretään kuva. Miettikää, millaisia kuvakokoja eri ruuduissa kannattaisi käyttää. Mitä haluatte kuvakoon valinnalla korostaa tai esittää? Jos kaikki ryhmät piirtävät kuvakäsikirjoituksen samasta tarinasta, voidaan vertailla erilaisia ratkaisuja.

2. Leikatkaa lehdistä kymmenen kuvan sarjoja. Koettakaa löytää erilaisia kuvakokoja. Asetelkaa ne haluamaanne järjestykseen. Kirjoittakaa ja kertokaa toisillenne kuvien avulla tarinoita.