keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

1. Selvittäkää, mitä tarkoitetaan alkuperäisteoksella. Mitä eroa on alkuperäisteoksella ja käsikirjoituksella?

2. Elokuva perustuu Hans Christian Andersenin Lumikuningatar-satuun. Etsikää tietoa H.C. Andersenista, esimerkiksi: Milloin hän eli? Mistä maasta hän oli kotoisin? Mitä muita tunnettuja satuja hän kirjoitti? Millaisia muita asioita hänen elämästään kerrotaan?

3. Etsikää kotoanne tai kirjastosta satukirjoja, joissa on satu Lumikuningattaresta. Tutkikaa, eroavatko satujen suomennokset toisistaan? Vertailkaa satujen kuvituksia keskenään. Milaisia asioita huomaatte? Pohtikaa, mikä kuvituksista on mielestänne on sopivin satuun. Mistä pidätte eniten?

4. Monet kirjallisuuden ja elokuvien hahmot muistuttavat Lumikuningatarta. Etsikää saduista, tarinoista ja myyteistä ym. Lumikuningattaren kaltaisia hahmoja. Pohtikaa yhdessä, mitä yhteistä niillä ja Lumikuningattarella on? Mitä hahmoja keksitte?

Esimerkiksi:

C.S. Lewisin kirjassa Velho ja leijona, Narnian Valkea Velho muistuttaa Lumikuningatarta. Hän muutti Narnian ikuisen talven maaksi.  Myös Disneyn Frozen-elokuva perustuu Lumikuningattareen.

Muumikirjassa Taikatalvi, Jäärouva muuttaa jääksi ne, jotka katsovat häntä silmiin. Kirjassa Tuu-tikki tekee lumesta hevosen, jolla Jäärouva ratsastaisi pois.TV-sarjassa Pikku-Myy halusi osoittaa, ettei pelkää Jäärouvaa. Hän otti hopeatarjottimen, ja liitti siihen purjeen ja lähti tuulen voimalla liukumaan merelle, jossa hän kohtasi Jäärouvan katseen ja jäätyi.

Muita versioita Lumikuningattaresta: Snezhnaya koroleva/ Lumikuningatar. Venäläinen animaatio vuodelta 1957.

Vuonna 1986 valmistui suomalainen Päivi Harzellin ohjaama Lumikuningatar elokuva, joka valittiin tuolloin myös Suomen Oscar-palkintoehdokkaaksi.  Harzell kuvailee elokuvaansa: “Satu esitetään meidän versiossamme vertauskuvallisena tarinana ihmisen matkasta kohti aikuisuutta. Kertomus liikkuu keväästä talveen eli symbolisesti ihmisen kehityksen ajan.” (Hartzell).

Suomen kansallisbaletti otti Lumikuningattaren ohjelmistoonsa vuonna 2012.