keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Faabelit – moraaliset eläintarinat

Elokuvan katselun jälkeen

1. Faabeli elokuvan taustalla

Maija Mehiläinen (Die Biene Maja) on Waldemar Bonselsin vuonna 1912 kirjoittama faabeli, joka kertoo Maija-nimisen mehiläisen kasvutarinan. Maija Mehiläisestä kertovan kirjan ensimmäinen suomennos ilmestyi vuonna 1919. Waldemar Bonselsin kirja Maija Mehiläinen, Lasten oma kirjasto 8. Päällys: Björn Landström painettiin Porvoossa 1953, WSOY:ssä.

Faabelit ovat moraalisia eläintarinoita. Eläimet toimivat faabeleissa kuten ihmiset. Niillä on tarinoissa erilaisia inhimillisiä luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia: kettu on viekas, leijona on jalomielinen, pöllö on viisas jne. Usein faabeli opettaa, että pahat ja ikävät asiat, kuten ylimielisyys, teeskentely, ulkokultaisuus tai muu ikävä teko tai tapa saa palkkansa. Toisaalta saatetaan kertoa myös, että hyvä voi joutua tappiolle.

Lisätietoa faabeleista

Osaatteko kertoa, miten Maija Mehiläinen -elokuvassa eläimet toimivat kuten ihmiset? Millaisia muita faabeleita tunnette? Etsikää aikuisen avustuksella muutama faabeli luettavaksi. Esimerkiksi Arnold Lobelin tarinat.

2. Erilaisia mehiläisiä

a. Elokuvassa jokaisella pesässä asuvalla mehiläisellä on oma, tarkoin määrätty tehtävänsä eikä kukaan kyseenalaista tehtäväänsä. Maija ei sopeudu tällaiseen eikä sitä katsota hyvällä pesässä, jossa ei ole totuttu perustelemaan, miksi asiat tehdään aina tietyllä tavalla. Kertokaa, miten pesän muut mehiläiset suhtautuvat Maijaan?

b. Miltä näyttävät ja millaisia ovat mehiläiset Maija, Ville, Kuningatar, Pörriina tai Kukkala?

Kirjoittakaa kunkin mehiläisen nimi taululle ja piirtäkää kullekin oma sarake, johon voitte kirjata kustakin niitä asioita, joita muistuu mieleenne näistä elokuvan hahmoista.

Miettikää ja kirjatkaa esim. millaisia he ovat luonteeltaan? Ovatko he esimerkiksi ystävällisiä, pelottavia, oikeudenmukaisia jne.?

Pohtikaa myös, onko heissä mitään yhteistä? Miten he tulevat keskenään toimeen?

Miksi kuningattaren neuvonantaja Pörriina haluaa riidellä herhiläisten kanssa? Miksi hän piilottaa kuningattaren juoman? Miten Ville tai Kukkala muuttuvat elokuvan aikana?