keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

7. Ennakkoluuloja

a. Maija Mehiläinen tahtoo, että kaikki voisivat olla kavereita, jopa veriviholliset herhiläiset ja mehiläiset.

Elokuvan aikuisista mehiläisistä osa neuvoo pikkumehiläisille, että niitty on vaarallinen paikka ja muut eläimet eivät sovi kavereiksi. Varsinkin herhiläiset ovat heidän pahimpia vihollisiaan, sillä niillä on suuri piikki ja punaiset silmät. Herhiläiset taas pelottelevat tahollaan pikkuherhiläisiä kertomalla, että mehiläiset nappaavat ja syövät herhiläisiltä sielun.

Miten Maija ja Ville opettavat elokuvassa omalla esimerkillään aikuisia ennakkoluulottomuuteen ja ystävällisyyteen muita kohtaan elokuvassa?

b. Pohtikaa, voivatko erilaiset ihmiset olla ystävyksiä? Pitääkö ystävysten aina olla samaa mieltä asioista? Millainen olisi maailma, jossa ei olisi mitään poikkeavaa, erityistä tai erilaista, vaan kaikki näyttäisivät samalta ja olisivat myös luonteeltaan ja mielipiteiltään samanlaisia? Pohtikaa, miksi erilaisuus hyvä asia?

c. Ihmiset ovat erilaisia

Tehdään A3-kokoiselle paperille taulukko, jakamalla paperi ylhäältä alas sarakkeisiin. Ensimmäisessä sarakkeessa on nimi, muissa sarakkeissa esim. pituus, pisimmän hiuksen pituus, hymyn leveys, korvan pituus, isovarpaan pituus, silmien väri, lempiruoka, -kirja, tai -väri, viimeiseen sarakkeeseen painetaan musteella haastateltavan sormenjälki.

Oppilaat jaetaan pareiksi ja he saavat aluksi haastatella toisiaan mittanauhojen kera. Sitten vaihdetaan pareja ja jatketaan, kunnes saadaan kaikki sarakkeet täyteen.

Lopuksi tutkitaan yhdessä, löytyikö luokastanne kahta täysin samanlaista oppilasta.

8. Säännöt

a. Mehiläispesän säännöt joutuvat koetukselle Maijan uteliaisuuden ja seikkailunhalun myötä.

Millaisia sääntöjä mehiläisillä on? Ei saa rikkoa sääntöjä, Ei saa saa olla hauskaa, ei saa herätä, milloin haluaa, ei saa laulaa, ei saa leikkiä, Ei saa puhua muille, ei saa jättää pesää ei saa olla laiska… Miksi elokuvan mehiläispesässä on niin paljon sääntöjä?

Mehiläispesässä annetaan pikkumehiläisille ohje: Pysy pesässä – Pysy hengissä! Miksi mehiläisten ohjeissa kielletään poistumasta oman pesän alueelta?

b. Pohtikaa yhdessä sääntöjen merkitystä.

Keskustelkaa säännöistä ja perustelkaa väitteenne. Miksi erilaisilla yhteisöillä ja ryhmillä on sääntöjä? Tarkoittavatko säännöt samaa kuin kiellot? Onko teidän luokassanne, koulussanne tai kotonanne sääntöjä? Millaisia ne ovat? Pitääkö sääntöjä noudattaa? Miksi niitä pitää noudattaa? Voiko sääntöjä koskaan muuttaa? Pitääkö sääntöjä olla paljon?

c. Laatikaa luokallenne omat säännöt ja pohtikaa, tarvitseeko kaikkia asioita kirjoittaa säännöiksi. Mitkä ovat kaikkein tärkeimmät säännöt?

d. Millaiset säännöt laatisitte, jos asuisitte tai kävisitte koulua jossakin erikoisessa paikassa, vaikkapa ’Nurinkurin-maassa’ tai robottien kaupungissa tai vaikkapa kuuhun rakennetussa kuplassa?