keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

Menetetty maa kertoo tarinaansa usein elliptisesti, eli aukkoja jättäen. Montaa elokuvan keskeisistä tapahtumista ei oikeastaan näytetä katsojille, vaan niiden ainoastaan annetaan ymmärtää tapahtuneen. Keskustelkaa seuraavista tapahtumista, ja miettikää, miten ne oikeasti tapahtuivat.
 
1. Alkuperäinen huumediili
Ketkä olivat osapuolia, kuka ampui, ketä, ja miksi? Ja minkä takia rahoihin oli laitettu jäljitin? Diilin osapuolina olivat selvästä jokin Meksikolainen huumejengi sekä astetta isompi ja ammattimaisempi organisaatio yhdysvaltojen puolelta. Ammunnan syy ei oikeastaan elokuvasta edes selviä, sillä 
paikalta löytyivät sekä rahat että huumeet. Jos jompikumpi osapuoli olisi tullut tapaamiseen ainoana tarkoituksenaan niitata toinen ja ottaa rahat, he eivät olisi tuoneet omaa osaansa. Molemmat siis yrittivät tehdä kauppaa. 
 
2. Kuka oikeastaan tappaa Llewelyn Mossin? Lähtikö Moss oluelle allastyttösen kanssa?
Myöskään näihin kysymyksiin elokuva ei tarjoa yksiselitteistä vastausta. Todennäköisesti meksikolainen jengi onnistuu tappamaan Llewelynin, koska tämä lähti nauttimaan illasta uima-altaan seireenin kanssa.
 
3. Kenelle rahat lopulta päätyvät?
Hostellihuoneen lattialta löytyvä kolikko viittaa Chigruhiin. Tämä on ennenkin ruuvannut ilmanvaihtoventtiilejä auki kolikollaan.
 
4. tappaako Chigurh Carla Jean Mossin?
Chigurh tarkistaa ulos tulleessaan, onko saappaissa verta. Kyllä tappaa.
 
5. Minä vuonna elokuva tapahtuu?
Jos kolikko on laskettu liikkelle vuonna 1958 ja matkannut 22 vuotta, elokuva tapahtuu vuonna 1980.
 
Keskustelkaa myös, miltä näihin puuttumiin törmääminen tuntui? Häiritsivätkö ne elokuvan katsomista? Olitteko pettyneitä, kun elokuvan lopussa ei ollutkaan eeppistä ampumataistelua Mossin, Chigurhin ja sheriffi Ed Tomin Bellin välillä? Miksei sitä näytetty?
 
Elokuva lainaa kuvastoaan ja juonielementtejä ”puhtailta” väkivaltaelokuvilta, muttei kuitenkaan ole sellainen, vaan pikemminkin käsittelee tiettyjä teemoja jopa analyyttisesti väkivaltaelokuvan konventioiden kautta. Kuitenkin sen lopullisen ja katharttisen (eli puhdistavan) väkivaltakohtauksen puuttuminen korostaa analyyttisyyttä. Väkivalta ja jännitys eivät yksin riitä elokuvan tarkoitukseksi.
 
Elokuvan suurin huijaus on kohtauksessa, jossa sheriffi Ed Tom Bell astuu sisään huoneeseen, johon Llewelyn Moss on tapettu. Koko kohtaus on rakennettu siten, että katsoja kuvittelee Chigurhin odottavan sisällä. Myös Ed Tom kuvittelee niin, joten hän tekee tietoisen valinnan astuessaan siihen huoneeseen sisään. Elokuvakriitikko Jim Emerson on käynyt kohtauksen läpi kuva kuvalta blogissaan. Katsokaa kuvat sieltä tai kohtaus uudestaan 
DVD:ltä. Onko Chigurh huoneessa? Vai naapurihuoneessa? Ja mitä tarkoittaa lattialta löytyvä kolikko?
 
Oikeastaan sillä, missä huoneessa Chigurh on, ei ole mitään merkitystä. Ed Tom Bell voittaa itsensä ja omat pelkonsa (vanhuus, kuolema, tuntematon) jo ylipäätään menemällä sisään huoneeseen. Kolikonheitto lattialla viittaa Chigurhin tapaan päättää ihmisten elämästä ja kuolemasta. Ed Tomin kohtalosta on siis heitetty kolikkoa – ja hän voitti.