keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Onko ihmisillä vapaa tahto, vai ovat kaikki tekosemme ja ajatuksemme edellisten hetkien ja muiden ihmisten ennalta määräämiä? Eksistentialismi ja determinismi tarjoavat tähän keskusteluun täysin päinvastaiset näkemykset: Jean-Paul Sartre, eräs tunnetuimmista eksistentialisteista, sanoi ihmisen olevan radikaalisti vapaa, että joka ikisessä tilanteessa ihminen on vapaa valitsemaan, jos ei muuta niin ainakin olemassaolonsa tavan. Deterministien mukaan kaikki valinta on pelkkää illuusiota, sillä jokainen ajatuksemmekin on luonnonlakien säätelemää.

Keskustelkaa elokuvasta näiden ajatusten pohjalta. Voitte aloittaa listaamalla katsomisen aikana kerättyjä deterministisiä ja eksistentialistisia elementtejä. 
Onko elokuvan henkilöillä vapaa tahto, voivatko he itse valita kohtalonsa, vai onko se määritelty heille heidän puolestaan? Valinta on yksi elokuvan keskeisiä teemoja. Anton Chigurh pakottaa uhrinsa valitsemaan kruunan tai klaavan, Llewelyn Mossille tarjotaan mahdollisuus valita vaimonsa hengen pelastaminen, Ed Tom Bell valitsee astua sisään hotellihuoneeseen, jossa Chigurh saattaa piileskellä. Nämä viittaavat vahvasti eksistentialismin puolelle.
 
Toisaalta Carla Jean Moss kieltäytyy valitsemasta, ja Chigurh tappaa hänet silti. Lisäksi autokolari on melko deterministinen tapahtuma, samoin kuin kolikonheitto.Aihetta voi käsitellä syvällisemmin jakamalla luokan kahteen ryhmään ja pyytämällä toisia kirjoittamaan kotona muutaman sivun kirjoitelman elokuvasta ja ihmisen vapaasta tahdosta eksistentialistisesta näkökulmasta ja toisia deterministisestä näkökulmasta. Seuraavalla tunnilla oppilaat voisivat vaihtaa kirjoituksensa jonkin toisessa ryhmässä olleen oppilaan kanssa ja hahmotella lyhyet vastaukset tämän käyttämiin argumentteihin.